Au lucrat pe teste de la 15 bănci din regiune: câștigătorii Open Banking Hackathon

Peste 70 de specialiști în digital banking, programatori și fondatori de startup-uri fintech au participat duminică, 15 septembrie, la evenimentul Demo Night Open Banking Hackathon care a avut loc la Mindspace Business District București.

Cele 11 echipe selectate să participe de maratonul de design de aplicații financiare, început încă de sâmbătă dimineață, au prezentat proiectele realizate și bazate pe conectivitatea la bănci pe care sunt obligate să o pună la dispoziție băncile începând cu 14 septembrie, conform Directivei Revizuite de Plăți (denumită și PSD2).

Echipele de programatori au construit soluții pe baza platformei de conectivitate multibanking pusă la dispoziție de către Finqware, prin care s-au putut conecta la medii de teste ale 15 bănci din CEE, acoperind 9 țări, inclusiv România.

Soluțiile au arătat cum va arată viitorul apropriat al banking-ului, prin posibilitatea consumatorilor de servicii financiare, dar și a companiilor, să își administreze mai eficient resursele financiare punând la lucru tehnologii bazate pe conexiuni de tip API.

În cele două zile de coding non-stop și de design de soluții financiare digitale de la zero, echipele au fost ajutate și îndrumate de o echipa de mentori extrem de dedicați, ei înșiși fondatori de startup-uri cu experiență.

Susținerea băncilor

Juriul evenimentului a fost unul inedit, având în vedere curiozitatea pe care subiectul Open Banking o suscită, mai ales în mediul bancar.

Pentru prima dată la un eveniment de tip hackathon, la aceeași masă, Banca Națională a României, prin Raluca Micu, Șefa Direcției Supraveghere Infrastructuri de plăți, cât și cinci bănci comerciale (Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank și Idea Bank) au venit să vadă ce potențial de inovație tehnologică are ecosistemul de startup-uri fintech din România.

Partenerii evenimentului organizat de startup-ul Finqware au fost Asseco (partener principal), Mindspace, care a găzduit evenimentul, Gapminder VC, prin Techcelerator, oferind granturi Google Cloud, precum și Clifford Chance Badea care va ajuta echipele câștigătoare în procesul de autorizare că instituții de plată.

”Prin expunerea pe care o oferim în față băncilor precum și prin sprijinul oferit de parteneri, ne propunem că Open Banking Hackathon să fie o rampă de lansare pe bune pentru proiectele din competiție, pentru a crește ecosistemul de fintech românesc cu noi startup-uri. România are potențial imens de inovație în industria financiară, totul e să construim forme de încurajare și sprijin pentru a crea companii de succes. După prima ediție suntem încurajați de interesul atât al celor 37 de inovatorilor aspiranți care au petrecut 2 zile codând non-stop, cât și al băncilor și partenerilor. Proba de foc e ce se întâmplă după, cum trecem dincolo de un eveniment de weekend și ajutăm concret aceste echipe decise să construiască mai departe. Noi, împreună cu partenerul nostru Fintech Camp – comunitatea de fintech din România -, vom face tot ce putem pentru a-i ajuta să crească, așa că fiți cu ochii pe aceste proiecte”, spune Cosmin Cosma, cofpndator și CEO Finqware, organizatorul evenimentului.

Câștigătorii acestei ediții ai Open Banking Hackathon au fost:

Locul I - Franc (București) – un robo-advisor de finanțe personale care te ajută în limbaj conversațional natural să îți eficientizezi viață financiară.

Locul II – Canvi (Miercurea Ciuc) – o platforma financiară pentru companii în care acestea își pot optimiza fluxurile financiare prin plăti instant între companiile partenere.

Locul III – Arxia (Cluj Napoca) – o platformă de digitalizare a facturilor pentru companii, având inclusiv posibilitatea plată și de alocare automată a plăților prin conexiunea cu băncile.

După această ediție de succes, organizatorii deja plănuiesc Open Banking Hackathon - Spring Edition, care va avea loc pe 14-15 martie 2020.



Citeste si