- 20 Iunie 2018
Startup-urile care lucrează la un viitor energetic sustenabil – câștigătorii PowerUp! 2018
Câștigătorul ediției locului întâi a ediției din acest an a fost startup-ul Zubax Robotics din Estonia. Echipa dezvoltă o soluție cu aplicabilitate în domeniul aerospațial, precum și al livrărilor cu drone. Astfel, folosind soluția Zubax, vehiculele pot călători distanțe mai mari folosind mai puțină energie din baterii. Zubax oferă cu 10% mai multă energie bateriilor din vehiculele electrice pentru a spori durata de deplasare autonomă. Echipa a primit 30.000 de euro de la organizatorii competiției, precum și șansa de a participa în cadrul acceleratorului Highway (și posibilitatea de a avea acces la o investiție în valoare de 150.000 de euro).
”Am aplicat în cadrul acestei competiții pentru că ne-a părut a fi relevantă pentru produsul la care lucrăm. Faptul că am câștigat marele premiu este o supriză care ne motivează foarte mult. Știm că avem o idee bună și un produs cu potențial. Vom folosi acești bani pentru a investi în dezvoltarea produsului nostru”, a declarat la finalul competiției Pavek Kirienko, Head of Technical Research la Zubax, cel care a susținut prezentarea proiectului estonian pe scena PowerUp! by InnoEnergy.
Locul 2 și premiul în valoare de 10.000 de euro a fost câștigat de echipa WellParko din Lituania. Startup-ul lucrează pe zona de software și folosește tehnologia AI precum și camerele de supraveghere din parcări pentru a obține în timp real informații privind locurile de parcare libere. Au vânzări de 40.000 de euro până acum și vor începe, din luna august, o colaborare cu Whole Foods – vor lansa sistemul într-unul dintre magazinele din Texas. Costul acestei soluții este de 1 euro/lună pe loc de parcare.
Locul trei a fost ocupat de echipa din țara gazdă. Cehii de la Neuron Soundware sunt specializați pe analiza sunetelor și au creat un device bazat pe IoT care ascultă sunetul scos de mașinării și analizează datele pentru a prezice gradul de uzură al acestuia. ”Sunetul îți va indica dacă un aparat este gata să se strice”, au spus cehii în pitch-ul de pe scena finalei PowerUp! by InnoEnergy din acest an. Au deja venituri de 400.000 de euro și caută 3 milioane de euro pentru scalare și a se extinde în Germania și Marea Britanie. În următorii doi ani și-au propus să facă o platformă de diagnoză audio pe baza tehnologiei de inteligență artificială. Echipa a primit 5.000 de euro de la organizatori.
PowerUp! by InnoEnergy - etapa româneascăȘi România a fost reprezentantă în cadrul ediției din 2018 a PowerUp! by Innoenergy. Startup-ul Craft Bicycle, care produce biciclete din bambus, reinventând astfel industria de profil, a fost desemnat câștigătorul etapei naționale a competiției PowerUp! by InnoEnergy care a avut loc la București pe 22 mai. Tinerii au urcat pe scena din Praga pentru a pitch-ui în fața juriului și a investitorilor în cadrul finalei concursului și pentru a câștiga premiul cel mare. Tinerii au venit cu prototipul bicicletei, care cântărește 12 kilograme. ”Produsul pe care-l vom vinde va avea o greutate de sub 10 kilograme”, au spus Sabin Dimian, reprezentantul echipei noastre.
Bicicleta va costa 900 de euro, iar în primii 2 ani producătorii ei se vor axa pe vânzări în țări ca Olanda, Suedia – unde prețurile la biciclete sunt mai aproape de al lor. ”Bambusul are capacitatea de a absorbi mai bine vibrațiile drumului”, mai spus el. În acest moment, românii sunt în discuții cu 50 de magazine ca să vândă biciletele. Planul e de a vinde cel puțin 40 de biciclete până la finalul acestui sezon.
Echipa Craft Bicycle are nevoie de 120.000 de euro ca să construiască o fabrică. Au investit deja 30.000 de euro din banii lor în realizarea prototipului. Vom povesti mai multe despre produsul echipei românești în curând.
În cadrul etapei naționale, peste 25 de startup-uri din România și Republica Moldova s-au înscris în competiție, dintre care cele mai bune 11 au fost selectate să își prezinte soluțiile la finalul lunii mai.
La nivel local, înscrierile s-au desfășurat în perioada 1 martie – 15 aprilie 2018. În acest an, InnoEnergy a decis să meargă pe mai multe arii prin competiție, și anume, energie, mobilitate, cleantech, cybersec, smog și smart cities.
În plus față de premiile financiare, câștigătorii competiției au primit șansa de a participa la programul Highway by InnoEnergy. Acesta oferă antreprenorilor începători finanțări de până la 150.000 euro, susținere amplă în domeniile dezvoltării și protecției produsului, team building, acces la contacte internaționale și la surse de finanțare externe.
În total, 299 de startup-uri din 24 de țări din Europa Centrală și de Est au participat la cea de-a patra ediție a celui mai mare concurs pentru startup-uri de tip cleantech, organizat de InnoEnergy.
Vezi cine au fost câștigătorii ediției din 2017 a competiției. La ediția de anul trecut România a fost reprezentantă de către Andrei Toma, cu proiectul HOMEPOD.
Finaliștii PowerUp! by InnoEnergy 2018Craft Bicycle (România) – echipa lucrează manual la asamblarea bicicletelor din bambus pentru a oferi o alternativă ecologică pentru transport.
Mobile Vehicle Technology (Croația) – dezvoltă o platformă IoT, denumită IoTaaP, care poate fi integrată de consumatorii finali în sistemele noi sau deja existente și care poate fi configurată foarte ușor chiar și de cei care nu au cunoștințe de data science.
BES Europe (Ungaria) – startup-ul se ocupă de design-ul și implementarea unor senzori pe baza MFC (microbial fuel cells) pentru tratarea apelor menajere, monitiorizarea și reducerea consumului de energie. Soluția echipei ungurești poate ajuta la generarea de apă curată și energie. Ei pot colecta date prin plasarea senzorilor în diverse etape ale procesului de filtrare. Piața totală este de 400 de miliarde de euro, în Europa Centrală este de 31 de miliarde de euro. Acum lucrează la prototip, care va fi gata în august. Asta va culege date, nu va curața apa. Au nepie de 250.000 de euro. În 2019 vor lansa soluția care și curăță apa.
Zubax Robotics (Estonia) – echipa face pași concreți spre posibilitatea de a electrifica în totalitate transportul. Tehnologia dezvoltată are aplicații în domeniul aerospațial și oferă cu 10% mai multă energie bateriilor din vehiculele electrice pentru a spori durata de deplasare autonomă.
Reengen (Turcia) – echipa dezvoltă o soluție de data analytics care folosește IoT, cloud, și big data pentru a crea companii de servicii energetice, pentru a pregăti tehnicieni, dar și pentru a ajuta companiile de utilități să reducă din costurile operaționale și pentru consumul de energie. Platforma poate monitoriza și analiza în timp real performanța sistemelor, poate detecta și prezice defecțiunile echipamentelor.
Diesel Express Tester – DET (Bulgaria) – echipa lucrează la un device ultraportabil care poate analiza calitatea motorinei. Acesta este util în zona de agricultură, pentru echipamentele care au alimentare cu motoare diesel. Au nevoie de 250.000 de euro pentru patent și dezvoltare, dar și de parteneri strategici. Clienții sunt fermieri care alimentează pe câmp tractoarele. Trebuie să știe dacă e bun batch-ul de motorină ca să alimenteze, sau nu, ca să nu strice motorul. Costul ar putea fi 350 de euro/an.
Recytrust (Grecia) – soluție de waste management. Echipa lucrează la un serviciu de colectare și reciclare pe baza IoT. Pot identifica cât se reciclează anual în cadrul unei companii. Au și gamificare ca să crească dorința angajaților de a recicla. Au crescut deja engajementul angajaților din aeroportul din Atena. În doar 6 luni au deja 15 companii care doresc să plătescă pentru soluția lor. Au ca target hoteluri, retaileri, companii mari. Au nevoie de 500.000 de euro pentru a dezvolta produsul.
Indoorway (Polonia) – e un fel de Google Maps pentru interior. Pun la dispoziție un dashboard care oferă rapid informații despre trafic, vizitatori și oferă uneltele necesare pentru a înțelege ce doresc clienții retailerilor. Clienții sunt depozite, birouri. Oferă software și hardware pentru mapare. Un fel de google maps pentru interior. Au 7 implementări în prezent. Așteaptă venituri de 400.000 de euro până la finalul anului și de 30 de milioane de euro la finalul lui 2021. Au nevoie de 3,5 milioane de euro pentru scalarea afacerii.
WellParko (Lituania) – soluția echipei ajută companiile și municipalitățile să reducă din numărul angajaților care monitorizează parcările, să optimizeze operațiunile.
PowereX (Slovacia) – dezvoltă o platformă pentru alocarea eficientă a resurselor și managementul rețelelor de electricitate.
Solagro Smart Recycler (Serbia) – startup-ul a dezvoltat un sistem smart de reciclare, format dintr-un smart crusher (strivește, aplatizează și pliază cutii și sticle de plastic) și o aplicație mobilă. Potențial de piață de 500 de milioane de euro. Clienții vizați sunt municipalități, supermarketuri sau organizatori de festivaluri. Au deja clienți printre Coca Cola, Heineken. Au nevoie de 500.000 de euro pentru producție și R&D. Vând device-ul, închiriază către evenimente, dar au început să vândă și datele din reciclare.
MAZZY (Letonia) – soluție pentru citirea de a distanță a contoarelor de apă, electricitate și gaze.
Hempire UA (Ucraina) – ”ați trăi într-o casă din canabis?”. Aceasta a fost întrebarea adresată publicului prezent la finala PowerUp! by InnoEnergy de reprezentantul echipei din Ucraina. Hempire realizează case din cânepă. Au făcut un material din cânepă amestecată cu apă și alte elemente care are puterea de a absorbi carbonul din atmosferă. Pot izola acoperișuri sau podele, au izolat deja pereți cu acest material de construcții. Clienții lor sunt companiile de construcții și cei care vor să renoveze. Au deja 31 de proiecte și tocmai ce au primit o finanțare de la BERD pentru producerea materialului. Are o capacitate termală mare – promit 25% reducere la facturi pentru oamenii care aleg să izoleze sau să construiască case cu materialul lor. Caută 700.000 de euro pentru o capacitate de producție în UE și să se extindă.
myWater (Slovenia) – echipa a găsit o soluție prin care poate genera apă potabilă din aer.
Neuron Soundware (Cehia) – monitorizează sunetele și alți parametri ai mașinilor și folosește metode de calcul pentru a determina riscul de uzură al acestora.