Cât timp ne vom mai baza pe inerție când vine vorba de sectorul IT?

Nu mai e o surpriză pentru nimeni că sectorul IT este cel care oferă cele mai bune oportunități de carieră, dar și cel mai mare potențial de dezvoltare economică la nivel de țară. Și, totuși, dacă nu mai e o surpriză pentru nimeni, de ce nu facem mai multe pentru a-l dezvolta și mai mult?

Acest articol a apărut inițial ca Nota Redacției în newsletter-ul start-up.ro din data de 13 iulie. Abonează-te și tu pentru a primi zilnic cele mai noi știri, cele mai bune sfaturi!

Să o luăm pe pași. Care sunt lucrurile de care are nevoie sectorul IT pentru a crește în continuare, poate chiar într-un ritm și mai mare decât până acum?

În primul rând, are nevoie de oameni. Forță de muncă. Știm că există un deficit de profesioniști în acest domeniu. De asta marile companii internaționale se bat pe angajați și nu mai știu ce beneficii să le ofere. Și asta e bine pentru angajați - dar cât credem că va mai ține strategia asta? Să nu uităm că aceste companii au venit la noi în țară pentru două lucruri - pentru că oamenii care sunt, sunt buni; și pentru că forța de muncă e relativ ieftină comparativ cu cea din alte țări. Dacă tu ca gigant IT ajungi să plătești pentru un angajat român aproape dublu față decât ai plăti pentru unul din Germania, de exemplu, ce vei face? Sigur nu vei crește și mai mult departamentul din România, ci te vei reorienta către o țară care îți poate oferi ce ai nevoie - profit. 

Și ce putem face? Programe naționale de reorientare. Dacă tu, în calitate ministru al educației, al economiei sau al finanțelor, vezi că sectorul IT îți aduce cea mai mare creștere ani la rând, dar că resursa principală (adică oamenii) începe să sece, de ce nu iei măsuri? De ce nu subvenționezi programe de reorientare profesională care să-ți formeze IT-iștii de mâine? Sunt aproape sigur că marile companii IT și-ar asuma să-și pregătească oameni de la zero dacă le-ar fi oferite o serie de avantaje fiscale și de stimulente. Acum riscurile sunt prea mari pentru companii - să iei un om de la zero, să-i plătești salariu cât îi faci training și apoi el să plece un an mai târziu la un competitor? Deja nu merită. 

Ceea ce ne aduce la punctul al doilea. Avem nevoie de programe de training în IT, de ore serioase de informatică în școli și licee, poate chiar și de cursuri opționale de programare în facultățile care nu sunt de profil - toate. Facultățile pe care le avem sunt bune, dar sunt puține și deja nu fac față cerințelor angajatorilor. Avem o serie de companii private care oferă cursuri de reorientare profesională și acestea funcționează - dar sunt foarte costisitoare pentru cursanți. Pasiunea pentru IT trebuie încurajată de la vârste cât mai mici, iar orice student ar trebui să aibă ocazia să învețe măcar bazele programării, chiar dacă nu a făcut-o în liceu. Nu mai există domeniu care să nu se intersecteze cu programarea, cu digitalul, dar în România digitalizare a educației înseamnă tablete de 300 de lei oferite unui procent infim de elevi și atât. Vă descurcați voi mai departe. 

Nu în ultimul rând, avem nevoie de o strategie clară de a atrage noi companii pe piața locală. S-a mers din inerție până acum și, recunosc, au fost câteva facilități oferite de statul român giganților IT care au stimulat investițiile în țara noastră. Dar lipsa infrastructurii și personalul din ce în ce mai greu de găsit vor duce la un declin al investițiilor din acest sector în următorii ani. Și avem multe de pierdut și competitori suficienți. Statul român ar trebui să aibă cel puțin o dată pe an întâlniri cu reprezentanții marilor companii, să vadă care le sunt planurile și nevoile, ar trebui să vâneze proactiv noi oportunități. Și dacă ești genul care crede că, de fapt, așa pleacă banii din țară, gândește-te la următoarele aspecte: ce pierde țara din impozite sau alte scutiri de piață câștigă din puterea de consum a angajaților din aceste sectoare. Putere de consum care se resimte apoi tot în bugetul de stat prin TVA, angajați mai mulți și mai bine plătiți în domenii precum HoReCa sau retail și tot așa.  În plus, să nu uităm că cei cu background și cunoștințe în IT reprezintă marea majoritate a fondatorilor de startupuri - nu poți avea un ecosistem puternic de startupuri dacă nu ai oameni care să-l clădească.  

Așadar, cât ne vom mai baza pe inerție și cât va mai dura până va începe declinul sectorului IT? 



Citeste si