Catalyst România lansează al doilea fond de investiții. Tichete între 1 și 3 mil. euro investiții pentru startup-uri tech

Prima echipă de management de fonduri de growth capital pentru companii de tehnologie din România care ajunge la a doua generație de fonduri. Astfel, Catalyst România lansează fondul Catalyst România II, cu o dimensiune țintă de 40 de milioane de euro, bani care ar urma să fie folosiți pentru investiții în startup-uri românești și din regiune.

”Este o premieră în România, chiar dacă în alte piețe dezvoltate vedem multe alte generații de fonduri. Avem susținerea Fondului European de Investiții din două tipuri de mandat, prima din inițiativa Jeremie, și de al Comisia Europeană prin InnovFin”, a menționat Marius Ghenea, Managing Partner în cadrul fondului Catalyst România. Acesta a adăugat faptul că fondul dispune deja de 15 milioane de euro din partea FEI, restul sumei urmând să vină de la investitori investiționali și privați. Capitalizarea actuală a fondului este de 26 de milioane de euro, dimensiunea țintă fiind de 40 de milioane de euro.

Reprezentantul fondului a precizat faptul că Catalyst II va urma strategia pe care a deschis-o fondul I. Astfel, ca domenii de interes pentru echipa investițională sunt enterprise IT applications, servicii și infrastructură, ecommerce, media & comunicare, marketplace-uri.

”În timpul primei perioade investiționale, fondul va oferi tichete în valoare de 1-3 milioane de euro pentru 16 companii pentru a le oferi ajutor în planurile de extindere”, adaugă Marius Ghenea.

Totodată, dacă primul fond a fost destinat exclusiv pieței locale, cu al doilea fond Catalyst echipa vizează oportunități investiționale și în afara granițelor, de exemplu în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova, focusul principal fiind, totuși, susținerea companiilor din România. ”Vom încerca și în companii care nu sunt localizate în România să găsim sinergii alături de companii de aici”, a  mai spus Marius Ghenea.

Structura și dimensiunea fondului Catalyst România II
  • Holding de 3-5 ani în companii pentru a maximiza investiția.
  • 40 de milioane dimensiune țintă
  • 15 milioane de euro deja de la EIF și cu 25 de milioane de euro estimați de la alți investitori instituționali și privați.
  • Time frame: fond cu o durată de 10 ani.

Nu în ultimul rând, Marius Ghenea a precizat faptul că ia în considerare și investiții în companii listate pe BVB, fie pe piața principală, fie pe Aero, pentru a le oferi investiții suplimentare și a le ajuta la internaționalizare.

Rezultatele Catalyst Fund I

Catalyst Fund adresează două tipuri de companii: firme românești care sunt sau își propun să devină lider pe piața locală în domeniile lor de activitate, precum și firme care își doresc să iasă pe piața din afară.

”Primul fond a fost relativ mic, de 15 milioane de euro. Dar era o perioadă în 2012 când era destul de dificil să ridici un astfel de fond în România. Am fost primul fond românesc care s-a adresat spre companii de tehnologie”, spune Marius Ghenea. 

Acesta precizează că în cadrul primului fond au fost investiți peste 12 milioane de euro în 10 companii tech, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch, Avocatnet.ro, SmartBill, Green Horse Games şi OmniConvert.

”Avem o mică sumă rezervată spre investiții de follow-up cele 10 companii în care am investit deja”, spune el, precizând faptul că au atins rate de creștere de circa 40% în medie pe toate companiile din portofoliu, această creștere a veniturilor sugerând creșterea valorii companiilor. 

În ceea ce privește rezultatele companiilor din portofoliul Catalyst din 2020 pandemic, Marius Ghenea ne-a precizat faptul că toate acestea au performat bine, având avantajul prezenței pe zona de software sau gaming.

”Portoliul și companiile din primul fond au fost diversificate, și e important să existe diversificare. E o minimizare a riscului prin investiții diversificate”, a declarat Marius Ghenea.

”În ceea ce privește situația curentă, aceasta a influențat și companiile și investitorii. Cred că am fost într-o zonă mai bună pentru că am fost într-una care fie a fost ferită de probleme mari și scăderi mari de business, sau chiar a fost avantajată. Cum e exemplu Green Horse Games. Noi am stat alături de companii încă din primăvară și le-am ajutat să facă față provocărilor din aceste luni. Dacă vorbim despre travel tech, sau de tech petru HoReCa, acolo impactul e major pentru că ține și de industria din care face parte compania. Dar precizez că noi făcând tech pentru aceste industrii, efectul a fost mult mai mic pentru noi decât pentru clienții lor”, a menționat Ghenea.

Catalyst România II - peste 40 mil. euro investiți în companii de tehnologie

Susținut de 3TS Capital Partners, Catalyst România a lansat cel de-al doilea fond al său destinat finanțării companiilor din tehnologie, media și telecom, după finalizarea primei runde de capitalizare. Fondul, care urmărește să strângă 40-50 milioane de euro, a fost înființat ca urmare a apelului pentru expresii de interes lansat de Fondul European de Investiții (FEI) către  echipele de management de a investi resurse financiare provenite din Resurse Rambursate JEREMIE, din programul InnovFin Equity al UE și în urma unei participării consistente din partea investitorilor privați. 

Programul InnovFin Equity - administrat de FEI - face parte din „InnovFin - Finanțare UE pentru inovație”, o inițiativă lansată de Comisia Europeană (CE) și Grupul BEI în cadrul Horizon 2020. InnovFin Equity oferă investiții de capital și co-investiții pentru sau alături de fonduri de investiții, concentrându-se asupra companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare, care operează în sectoare inovatoare acoperite de Horizon 2020. Scopul este de a dezvolta un portofoliu extins de fonduri, mobilizând investiții de 4-5 miliarde EUR în companii înființate sau active în UE și în tările asociate Horizon 2020.

Catalyst România Fund II va continua să vizeze companiile de tehnologie care au deja un istoric de produse lansate pe piață și echipe de management cu experiență. Catalyst va facilita de asemenea accesul acestor companii la know-how, resurse, parteneri de afaceri și investitori din Europa, SUA şi Asia.

Având în vedere că beneficiază de surse diverse de capitalizare care completeaza finanțarea FEI, politica de investiții permite fondului să identifice oportunități de investiții și în alte țări din Europa de Est sau de pe glob, atâta timp cât entitățile vizate înregistrează activități economice în România, fie prin operațiuni locale, fie prin echipe de dezvoltare sau vânzări. 

Finațarea disponibilă fondului Catalyst România II prin Resurse Rambursate JEREMIE România și programul InnovFin Equity se ridică la 15 mil. de euro. Restul capitalului a fost asigurat prin participarea a mai mult de 30 de investitori privati – antreprenori locali experimentați și executivi de top din diverse domenii, inclusiv câţiva fondatori de companii în care a investit Catalyst I.

JEREMIE România este un set de instrumente financiare finanțat initial din fonduri structurale ale României din perioada de programare 2007-2013. La finalul perioadei de programare, în temeiul unui nou acord semnat în septembrie 2020, FEI continuă să gestioneze, pentru și în numele Guvernului României, fonduri rambursate din implementarea inițială, denumite Resurse Rambursate JEREMIE.

”JEREMIE intră într-o nouă etapă - prin reutilizarea resurselor financiare rambursate din  instrumentele implementate anterior, inițiativa continuă să formeze unui ecosistem de investiții private equity în România, facilitând atragerea și cooperarea investitorilor publici, instituționali  și privați. Este cea mai importantă contribuție a JEREMIE, pe lângă susținerea IMM-urilor din România cu finanțări și investiții care le ajută să se dezvolte și să creeze locuri de muncă. Urez succes experimentatei echipe Catalyst România”, a completat Pablo Millan, Head of Unit, Mandate Management – Equity, FEI.   

Catalyst România are un istoric consistent de investiții pe plan local în companii de tehnologie.  Infuzia de capital, know-how, bune practici pentru extinderea afacerii, asistență în implementarea strategiei și networking oferite de echipa Catalyst a asigurat o creștere anuală de 40% pentru întreg portofoliul.

Catalyst România Fund I a raportat deja vânzarea a două dintre companiile din portofoliu către  investitori strategici, alte trei companii fiind în proces de vânzare. În următorii ani, primul fond își va închide complet portofoliul, fie prin tranzacții cu investitori strategici sau financiari, fie prin listări la bursele din regiune, începând cu Bursa de Valori București



Citeste si