Ce mi-aș dori să (nu) mai fac în 2022

Acum fix o săptămână am sărbătorit cele 38 de ”primăveri” (iar o să am probleme în a spune vârsta corectă când mă întreabă cineva, mai ales că în mintea mea m-am oprit cu numărătoarea pe la vreo 20 și ceva).

Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de vineri, 14 ianuarie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.

Facebook a ținut să-mi amintească modul în care am sărbătorit anii trecuți și interesant e că am dat peste o listă mică, pe care am scris-o acum 10 ani, de lucruri pe care doream să le fac la 30 de ani. Erau vreo 6 chestii, dintre care am ajuns să realizez doar vreo 2. Regret că nu le-am îndeplinit pe toate? Aș minți să spun că nu, însă mă bucură faptul că drumul ales mi-a adus suficient de multe satisfacții până acum. 

Și dacă tot suntem proaspăt intrați în 2022, am fost la a doua aniversare în pandemie și după un mic burnout la finalul anului trecut, am stat și eu zilele astea și m-am gândit la niște chestii pe care mi-aș dori să (nu) le (mai) fac în acest an. Și pe unele dintre ele mi-aș dori să nu le mai facem niciunul dintre noi.

Să accept că planurile se pot destrăma  – sunt un om care de obicei simte nevoie să-și planifice destul de multe aspecte, mă simt mai confortabil dacă am un plan de acțiune măcar minimal schițat, ceva spre care să tind. Mi-a luat doi ani să-mi dau seama că planurile se pot schimba in a blink of an eye și că este posibil să te doară mult mai mult să le vezi cum se prăbușesc decât să ajungi într-un moment și să vezi de acolo ce ai de făcut. În business, aș spune că este cazul să ai mereu și un plan B, C, D....Z și să te adaptezi și în funcție de ceea ce se întâmplă în jur.

”Let it go” – asta se leagă de planificare și de sentimentul de neputință cu care vine la pachet atunci când îți dai seama că lucrurile nu ies mereu așa cum ți-ai dori. Deși pare greu, sunt destul de multe momente în care poți să o iei de la capăt, să te reinventezi și să pornești pe un drum nou.

”Be there” – dacă tot îmbinăm româna cu engleza, voi continua așa. Am mai spus-o și cu alte ocazii că de câțiva ani, mai exact de 5 luna trecută, am găsit în sfârșit locul în care mă simt bine, mă simt ”acasă”, și-mi place foarte mult ceea ce fac și oamenii alături de care realizez și realizăm toate aceste proiecte faine. Și de 2 ani, mai mult ca oricând, am simțit că pot merge mai departe fix pentru că sunt alături de ei. Chiar dacă nu ne vedem fizic decât rar acum, ne începem și ne încheiem ziua împreună: povestim, râdem, facem planuri, ne susținem. Un fel de ”you jump, I jump” cu mai puțină apă în jur, dar care ne-a ajutat să trecem peste momente în care simțeam, poate, că nu mai putem. Și așa am mai putut încă puțin, și încă puțin, și vom veni în acest an cu niște noutăți foarte frumoase. Dacă vorbim despre business, aș spune că este important să vă tratați colegii și clienții ca parte din familie și să le arătați că sunt importanți pentru voi, să-i răsplătiți pentru loialitate.

Și nu vreau să închei fără a vă face vouă, antreprenorilor care veți citi aceste rânduri, un îndemn – până la urmă, ni se poate aplica tuturor, chiar și în viața de zi cu zi: fiți foarte atenți la persoanele pe care le luați drept model. Treceți dincolo de poleiala în care s-au învăluit și pe care v-o arată pe Facebook, Insta, YouTube, prin podcasturi, interviuri, emisiuni. Asigurați-vă că au realizat, cu adevărat, ceva, că știu despre ce vorbesc, că vă dau sfaturi bazate pe realitate și experiența personală și de business  acumulată în timp. Altfel puteți risca să pierdeți în timp ce ei merg mai departe la următorul domeniu în care se vor erija drept profesioniști.

Să avem un an bun!



Citeste si