- 10 Octombrie 2019
Ce pune pe masă fondul Roca X. Startup-urile pe care le caută românii și sumele pe care le investesc
”Astăzi sărbătorim prima majorare de capital a ROCA X. Alături de noi intră alți 7 noi acționari. Este prima etapă de credibilizare a proiectului nostru”, spune Andrei Cionca, inițiatorul proiectului si președintele consiliului de supraveghere al ROCA X.
”De ce am decis să facem un fond de tehnologie? Cred că viitorul înseamnă tehnologie, nu-l putem gândi fără o componentă tehnologică. Orice companie în viitor va avea o componentă tehnologică. Nu putea lipsi acest fond de investiții din portofoliul nostru extrem de divers”, a precizat Andrei Cionca.
ROCA X este un instrument inteligent, al cărui public-țintă sunt tinerii antreprenori cu idei revoluționare din zona de tehnologie, în stadiu de MVP sau prototip, cu viziunea de a avea un impact în societate și cu pasiunea pentru a transforma această dorință în realitate. ROCA X nu activează exclusiv într-o anumită nișă ci monitorizează activ atât evoluția unor domenii din piața de tech: blockchain, AI, fintech, cât și tendințele nou apărute în tehnologie, derivate din dimensiunile noi ale dezvoltării societății și umanității.
”Ne plac companii de edutech, machine learning, babytech, fintech, green energy, cybersecurity”, au mai precizat reprezentanții ROCA X.
Odată ajuns la maturitate, ROCA X va trebui să aibă 40% investiții în companii românești, 30% în companii din Israel, și 30% în restul Europei.
”Ne-a fascinat ideea de Startup Nation din Istrael și ne-am decis să investim într-o companie de acolo, să fim prezenți și la ei. Politică extrem de coerentă a guvernului de acolo și ne-am dori să mergem să înțelegem cât mai mult din ecosistemul de acolo și să-l replicăm și aici.
Sunt 3 evenimente în Europa în această toamnă la care vom merge ca să înțelegem piața de acolo, să stabilim parteneriate”, a adăugat Andrei Cionca.
După evaluarea a peste 150 de start-up-uri în doar câteva luni de activitate, ROCA X are deja cinci investiții în valoare de 600.000 de euro. Afacerile cuprinse în portofoliul ROCA X la momentul actual sunt:
- Feeel platformă digitală europeană care centralizează accesul la servicii de sănătate
- Beez - o soluție de cashback, Feexers - marketplace pentru servicii de household & beauty
- Betmarkets - o soluție ce transformă pariurile sportive în instrumente de investiție
- PatchAI, asistent virtual pentru pacienții implicați în teste clinice.
”ROCA X urmărește să identifice ideile fresh din piața europeană, cu un focus axat pe afacerile din zona tehnologiei, al căror potențial îl evaluează și validează echipa de specialiști din spatele inițiativei. ROCA X funcționează ca un gadget care convertește know-how-ul și expertiza echipei în resurse direcționate către accelerarea evoluției afacerilor inovatoare. Convingerea mea e că astăzi suntem în punctul în care toate business-urile de succes au nevoie de componente importante de tehnologie. Ne propunem să identificăm valoarea antreprenorilor care au îndrăzneala să creadă că viitorul le aparține și să le oferim knowledge de management prin care să modeleze ei înșiși acest viitor”, a declarat Andrei Cionca, inițiatorul proiectului si președintele consiliului de supraveghere al ROCA X.
Cum iei investiție de la ROCA XAlexandru Savin, investment manager în cadrul fondului de investiții, precizează faptul că pentru a lua o investiție de la ROCA X, nu ideea e factorul principal. ”Ideea trebuie dublată de o parte de tehnologie, să fie o echipă cu potențial de implementare, dedicată, și un produs cu potențial de scalabilitate. Noi putem să vedem oportunitatea acolo unde alții nu o văd”, spune Savin.
Sumele pe care le investește ROCA X”Suntem cu un picior în viitor, vedem niște produse care nu există acum, dar încercăm să-i ajutăm să realizeze acum proiectele la care se gândesc”, afirmă fondatorii ROCA X.
Oficialii fondului de investiții au precizat faptul că au încercat să-și facă propria clasificare. Astfel, ROCA X investește în companii în 3 tipuri de dezvoltare.
Faza incipientă: fondatorul are o idee: 15.000 și 150.000 euro, faza de pre-seed.
A doua clasă, faza de seed, companiile care au un produs, arată ceva, fie testare, beta, au niște tracțiune, dovedesc niște utilizatori: banii canalizați spre definitivarea produsului: 50.000-250.000 de euro.
Ultima fază: serie A – 200.000 și 500.000 de euro, tichetul maxim pe care fondul poate să-l aloce acum.
”Ca și structură acum, vom investi mai puțin la serie A și pre-seed: sunt riscuri mai mari în ambele faze. În seed au cele mai mari șanse de a trece mai departe și nu vrem să ratăm șansa de a fi parte dintr-un european diamond, așa cum se vor numi”, a mai spus Andrei Cionca.
În acest moment în pipe line-ul ROCA X sunt aproape 20 de companii, aflate în diverse stadii de analiză: companii de fintech, proptech, bigdata&AI precum și startup-uri din domeniul medical și energie verde. Aceste plasamente rapide dovedesc nevoia acută a unui astfel de instrument financiar flexibil și rapid.
În timp ce sursele tradiționale de finanțare se bazează exclusiv pe metrici și indicatori ai succesului pentru a maximiza profitabilitatea investițiilor, ROCA X ține cont și de potențialul de creștere, alăturând la criteriile standard o viziune financiară curajoasă.
”În prima fază, de 2,7 milioane de euro, facem vreo 19 investiții: avem 5 făcute și vreo 14 în pipeline. Am investit vreo 600.000 de euro până acum”.
Într-un peisaj european și local unde nevoia de finanțare este în creștere, ROCA X alege să activeze în principal în primele etape de finanțare (de tip Seed și Series A funding), aceasta fiind zona cea mai puțin acoperită de opțiuni de investire. De aceea, pe lângă capitalul plasat inițial de ROCA X, companiile din portofoliu vor necesita și runde ulterioare de finanțare, care să le asigure creșterea accelerată dorită. ROCA X își dorește să fie parte a procesului de creștere al acestor startup-uri.
Totodată, echipa ROCA X își pune la dispoziție expertiza în domenii diverse, precum juridic, mentorat, consultanță de business, pentru a ajuta la devoltarea startup-urilor pe care le va finanța. În ceea ce privește posibilitatea de a lansa propriul program de accelerare, sau de a se alătura altor acceleratoare deja existente la noi, oficialii ROCA X ne-au precizat faptul că, momentan, sunt dispuși să intre într-o serie de parteneriate, însă nu vor inițial propriul program.
”Dispunem de o sumă mult prea mică acum pentru un accelerator. Vom continua să-i ajutăm pe fondatorii în care investim cu toate resursele de care dispunem, și este posibil ca lansarea unui accelerator să aibă loc în 2021, în momentul în care am planificat că vom avea la dispoziție fonduri de 10 milioane de euro”, a spus Andrei Cionca.