Ce să faci înainte de a-ți lista startup-ul pe bursă

După cum scriam și într-un material anterior, prezența pe bursă este unul dintre obiectivele antreprenorilor americani încă din prima zi în care își lansează un business. În țara noastră, însă, această practică nu este atât de cunoscută (și adoptată) de fondatorii de startup-uri.

Fie că nu cunosc criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească pentru a-și putea duce startup-ul pe bursă, sau nu cunosc beneficiile pe care le poate aduce listarea, oamenii de afaceri români sunt încă reticenți când vine vorba despre prezența pe una dintre piețele BVB.

Cu toate acestea, există și antreprenori care și-a planificat acest aspect încă de la început și au făcut toți pașii posibili pentru a implementa această strategie în dezvoltarea afacerii. Un exemplu în acest caz sunt frații Cristian și Mihai Logofătu, fondatorii Bittnet, prima companie de IT listată pe BVB.

”Am avut ideea listării încă din prima zi”, mi-a spus Cristian Logofătu, CFO-ul Bittnet, un business fondat în 2007, care oferă cursuri IT oficiale, servicii de implementare de soluții IT bazate pe tehnologii cloud, dar și în zona de infrastructură IT clasică (routing, switching, servere, virtualizare, securitate, teleprezență sau wireless).

Bittnet a fost listată la Bursa de Valori București, pe piața AeRO, în 2015, iar anul trecut, capitalizarea companiei a crescut de aproape trei ori, de la 7,7 până la 21,4 milioane de lei (aproximativ 4,7 milioane de euro). Acțiunile companiei au fost tranzacționate într-un număr de 235 de ședințe de tranzacționare, iar profitul operațional a fost de două ori mai mare decât în 2015.

”În 2008 foloseam primul profit înregistrat de companie pentru capitalizare”, completează Cristian, precizând că Bittnet a funcționat încă de la început ca și o companie listată la bursă, întocmind rapoarte detaliate și mizând pe transparența organizației.

Pasul decisiv a fost făcut în 2015, când au avut nevoie de o nouă infuzie de capital (au primit bani în 2012 de la Răzvan Căpățînă), luând decizia de a atrage acești bani prin intermediul bursei, pe lângă o nouă rundă de finanțare din partea fondului polonez de investiții Carpathia Capital.

”E greu să iei mereu bani de la investitori privați, de aceea bursa este o opțiune mult mai bună”, spune și Mihai Logofătu, director general al Bittnet.

În luna iulie a anului trecut, Bittnet derula prima emisiune de obligațiuni listată de o companie IT din România și reușea să atragă aproape 1 milion de eurp de la 40 de investitori privați.

Bittnet are un capital social de 1,45 milioane de lei, împărțit în 14.514.123 acțiuni nominative, ordinare și dematerializate, cu o valoare nominală de 0,1 lei. Compania are înregistrați 282 de acționari, dintre care 7 sunt persoane juridice (aceștia dețin 1,74 milioane de acțiuni nominative, adică 12% din capitalul social), și 275 de acționari persoane fizice, ce dețin peste 12,77 milioane de acțiuni nominative (87,9% din capitalul social).

Bursa oferă o opțiune foarte bună de finanțare și foarte multă vizibilitate. A fost văzuți mai bine, iar lumea a înțeles că nu avem nimic de ascuns și, în același timp, am reușit să atragem mai mulți angajați

”Bursa oferă o opțiune foarte bună de finanțare și foarte multă vizibilitate. A fost văzuți mai bine, iar lumea a înțeles că nu avem nimic de ascuns și, în același timp, am reușit să atragem mai mulți angajați”, a precizat Mihai.

Din punctul lui de vedere, implicarea lui Cristian, finanțist pasionat (este absolvent de Finanțe în cadrul ASE), a fost esențială. ”A învățat foarte multe pentru a susține prezența noastră pe bursă. Chiar a participat de două ori la conferințe susținute chiar de Warren Buffet”, a mai spus acesta.

Sfatul său pentru antreprenori este ca înainte de a se gândi la listare, să aducă un echipă un om de finanțe. Iar aici nu vorbim despre un contabil. ”Aici se blochează companiile: nu reușesc să atragă finanțare pentru că nu au oamenii pregătiți să facă rost de bani”, afirmă Mihai.

În plus, prezența în companie a unor investitori de tip angel și crearea unui board a echivalat cu necesitatea unor raportări anuale, de tipul celor care se fac pentru bursă. ”Încă din 2012 și până în 2014 a trebuit să raportăm unui board. Am făcut planuri detaliate, de business, rapoarte. Ne-am pregătit pentru prezența pe BVB iar momentul listării a venit natural. Știam ce aveam de făcut și nu am fost nevoiți să ne adaptăm pe moment. Aveam deja această experiență”, mai spune Mihai Logofătu, care precizează faptul că business-ul Bittnet până la prezența pe bursă a fost construit în mod etapizat.

În afara Bittnet, pe BVB este listată și Life is Hard, fondată de Erik Barna, o altă companie IT care a ajuns pe bursă în 2016.



Citeste si