Toate informațiile pe care Google și Facebook le au despre tine. Cum poți să le ștergi

Nu credem că mai e o surpriză pentru cineva faptul că platforme precum Facebook sau Google strâng și stochează informații personale despre utilizatorii lor.

Știi, însă, și cât de multe date personale strâng cele două companii despre tine? Ei bine, cam tot, chiar și ce știi că nu ai trimis sau ai șters. Toate datele pe care cei doi giganți le au despre tine ar putea umple mii de pagini de Word. Crezi că ai vrea să știi tot ce au aflat Google și Facebook despre tine?  

Google știe unde ai fost

Chiar dacă nu ai activată localizarea de pe telefon, Google știe pe unde ai umblat și află asta de fiecare dată când îți deschizi mobilul. Dacă ai uitat, poți intra aici ca să vezi pe unde te-ai plimbat. Google știe! 

Google știe pe unde vei fi

Bănuiesc că v-ați obișnuit deja ca Google să vă afișeze datele de călătorie și să înceapă să vă arate oferte de hoteluri și știri care au de-a face cu acel oraș/acea țară imediat ce ați primit mailul de confirmare cu biletele de avion sau cu rezervarea de hotel.

De exemplu, pentru că voi fi pentru câteva zile în Varșovia, Google a început să-mi arate constant în feed o știre despre prințul William și ducesa Kate care au fost în vizită la Varșovia prin luna septembrie a anului trecut.

Google știe tot ce ai căutat și ai șters

Chiar dacă îți ștergi istoricul căutărilor de pe toate device-urile pe care le deții, Google stochează aceste informații. Așa că, deși vei șterge tu acele detalii crezând că nimeni nu va mai afla vreodată ce ai căutat pe net, Google knows!

Google are un profil de reclamă pentru tine

În funcție de locație, vârstă, sex, interese, carieră, hobby-uri, statusul relației, venituri, chiar și greutate, Google îți trimite reclame care se pliează pe profilul tău. Poți să-ți vezi profilul aici

Google știe toate aplicațiile pe care le folosești

Acestea sunt un alt set de informații, cu focus pe tine, pe care Google le stochează. Știe ce aplicații folosești, cât de des și cum interacționezi cu ele. Asta înseamnă că Google știe și la ce oră te bagi la somn.

Cum poți vedea toate informațiile pe care Google le colectează despre tine

Încă din 2016, compania americană a început să le permită utilizatorilor să vadă toate aceste informații prin intermediul My Activity. Aici poți vedea o cronologie a tuturor activităților și interacțiunilor pe care le-ai avut prin intermediul aplicațiilor Google (fie ele YouTube, Maps sau Chrome). Poți accesa aici acest link, însă pregătește-te! Va fi puțin cam înfricoșător.

Există, totuși, o modalitate prin care poți să-l oprești pe Google să mai păstreze acele date despre tine definitiv (cel puțin, așa sperăm). Iar salvarea vine tot din My Activity.

Ca să-l oprești pe Google să-ți mai salveze căutările, din My Activity selectezi Activity Controls – Web & App Activity și apoi Pause. Nu uita să debifezi și căsuța denumită ”Include Chrome browsing history and activity from websites and apps that use Google services”.

Tot din Activity Controls poți opri urmărirea locației (Location History), urmărirea device-urilor de pe care accesezi conturile (Device Information), istoria de căutare pe YouTube (YouTube Search History) dar și de vizionare (YouTube Watch History), activitatea audio (Voice & Audio Activity) – de exemplu, de fiecare dată când spui Hey Google sau Ok Google pentru a face o căutare vocală, Google păstrează acele informații audio în caz că dorești să revezi sau să revizuiești ce ai cerut.

Și nu în ultimul rând, tot dinMy Activity poți ajunge să ștergi toată activitatea pe care ai avut-o pe Google – Delete activity by.

Informațiile pe care le are Facebook despre tine

Și platforma de social media are mii de pagini de informații despre tine. Facebook stochează informații despre ora și locul de unde te loghezi în contul pe care îl ai pe rețea, precum și despre device-ul de pe care intri. În plus, stochează informații despre aplicațiile pe care le ai conectate cu profilul tău de Facebook, așa că știu care sunt interesele tale.

Poți vedea aici ce strânge Facebook despre tine și poți afla cum poți șterge contul (dacă vrei să boicotezi rețeaua, sau pur și simplu să dispari din lumea digitală).

În contextul scandalului Cambridge Analytica, cei de la Facebook au revenit recent cu câteva precizări privind procedurile de acces ale datelor personale ale utilizatorilor. Astfel, oficialii companiei au spus că vor înăspri regulile şi simplifica modulul în care oamenii pot restricţiona accesul aplicaţiei la datele lor personale. ”Vom lua o serie de măsuri în perioada următoare, astfel încât utilizatorii să aibă mai mult control în privinţa protecţiei acestor date”, spuneau cei de la Facebook.

Precizările și actualizările pentru o mai bună protecție a datelor personale ale utilizatorilor vin și în în contextul în care, la finalul lunii mai a acestui an va intra în vigoare și regulamentul GDPR privind protecția datelor cu caracter personal.

 



Citeste si