- 23 Iulie 2021
Cel mai mare experiment al omenirii
Pandemia a mutat toți angajații din birouri în casele lor. A fost un experiment pe care nicio companie din lume nu ar fi vrut să-l facă, cel puțin nu la o astfel de scară, însă au fost puse în fața unei situații care nu oferea o alternativă. Munca remote sau stop. Nu aveai de ales.
Înainte de pandemie, munca de acasă sau de la distanță nu era văzută cu ochi buni de majoritatea managerilor, deoarece era de obicei asociată cu pierderea timpului, a productivității,sau cu „tăierea frunzelor la câini”. Companiile nu voiau ca angajații lor să lucreze de la distanță pentru că nu-i putea controla la fel de bine.
La mai bine de un an de când birourile s-au golit în totalitate, rezultatele arată că munca de la distanță a funcționat. Există suficient de multe unelte care să facă posibilă colaborarea și să faciliteze munca de calitate.
Modul de lucru la start-up.ro nu a avut de suferit odată cu venirea pandemiei și ne-am putut face treaba la fel de bine de acasă. Din fericire, treaba noastră nu implică deplasarea într-un loc anume pentru a o putea face. Noi putem scrie articole, lua interviuri, realiza review-uri de la birou, de la o terasă sau de pe canapeaua de acasă.
Acum suntem într-un punct în care multe companii pot să aleagă să le impună angajaților să vină la birou sau să-i lase să lucreze în continuare așa. Care este modul de lucru mai bun?
Răspunsul meu ar fi o combinație a celor două. Un mod de lucru hibrid cu work from home și deplasări la serviciu în funcție de nevoi. Nu sunt primul care zice sau crede că acest mod de lucru hibrid este cel mai bun. Angajații cu performanțe slabe lucrează la fel și de la birou și de acasă. Nu există un loc unde aceștia să fie mai productivi. Mediocritatea nu este influențată de locul fizic unde se desfășoară activitatea.
Am văzut studii din care rezultă că numărul orelor lucrate de acasă este mai mare decât celor lucrate de la birou pentru că tinzi să rămâi conectat și în afara orelor de muncă prestabilite, pentru că oricum ești acasă, ești la PC. Pe de altă parte, am citit și alte studii care indică faptul că deși numărul de ore de muncă a crescut, productivitatea a scăzut.
Revenind la modul de lucru hibrid, eu cred că este unul potrivit pentru viitor deoarece nu este atât de constrângător ca lucrul de la birou și oferă flexibilitate într-o lume în care înțelegem că timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o avem și pe care trebuie s-o consumăm cu înțelepciune.
De ce să pierd 2 ore din timpul meu cu naveta de la birou - acasă când pot să-mi fac treaba foarte bine de pe canapea.
Da, acasă poate văd un serial în pauza de masă sau poate fac o cursă în F1 2021 când ar trebui să termin de scris un articol, dar recuperez. Nu mai pierd timpul pălăvrăgind alături de colegii de birou și nu mai sunt distras de ceea ce se întâmplă în jurul meu atunci când ar trebui, de fapt, să mă concentrez.
Modul de lucru hibrid mi se pare că aduce doar beneficii și îmbină cele două lumi: una-două-trei zile te poți duce la birou să rezolvi anumite probleme, să mai socializezi cu echipa, cu partenerii sau clienții, iar apoi alte două zile le poți începe stând în pat cu laptop-ul pe burtă.
Poate ziua de luni nu va mai părea bau-baul clișeic de până acum când nu va mai trebui să te mai trezești devreme și când poți începe săptămâna dintr-un hamac și fără pantaloni pe tine.
Acest mod de lucru nu va funcționa pentru toată lumea, pentru toate companiile sau industriile, însă eu cred că poate fi aplicat la scară largă, pe toate continentele, în foarte multe domenii.