- 8 Ianuarie 2025
Cele mai ciudate companii care au atras atenția investitorilor în Europa
Lista celor mai ciudat companii care au primit bani de la investitori este curatoriată de echipa redacțională a publicației Sifted. Aceasta a analizat peste 5000 de runde de investiții și a extras fix acele deal-uri investiționale la care, în mod normal, am ridica o sprânceană. Acestea sunt.
1. Startup-ul care te scapă de ploșnițe
Valpas, Finlanda
Pest tech e un nume pe care nu credeam că-l vom vedea la etichetele puse startup-urilor. Dar, dacă ne gândim că 2023 a fost anul invaziei ploșnițelor în Paris, putem înțelege că o problemă veche a ajuns și titlu de ziare și de un pic de manie. Astfel, e ceva mai clar de ce startup-ul Valpas a obținut și o finanțare de 4 milioane de euro anul trecut.
Ce face acest startup ciudat?
Startup-ul dezvoltă ”smart bed legs”, care depistează și capturează ploșnițele de pat. Mai mult, compania a dezvoltat și o aplicație care alertează utilizatorii - hoteluri, în principal - cu privire la potențiala amenințare a acestor insecte. În prezent, Valpas are peste 300 de hoteluri care au apelat la soluția dezvoltată de ei.
Loop Biotech, Olanda
Această companie olandeză a strâns 2 milioane de euro în aprilie pentru ceea ce ei numesc primul „sicriu viu” din lume.
Ce face acest startup ciudat?
Sicriul din ciuperci se degradează în mod natural. Prin această soluție, Loop Biotech promite o descompunere a cadavrelor și o integrare cu solul cât mai rapide. Fondatorul companiei consideră că un sicriu din lemn împiedică contactul nutrienților obținuți din descompunere cadavrelor cu solul.
Prin soluția dezvoltată de companie, în viața de după moarte, cei care aleg să fie îngropați în acest sicriu devin una cu natura, oferind astfel un ultim omagiu planetei pe care au locuit: urmă pozitivă de carbon.
Depet, Spania
Startup-ul Depet, care organizează înmormântări pentru animalele de companie, a strâns 5 milioane de euro investiție în 2024.
Ce face acest startup ciudat?
Față de celelalte startup-uri din listă, Depet oferă o soluție care nu mai intră neapărat la categoria ciudățenii. Compania oferă servicii pentru ultimul drum al animalelor de companie și pentru stăpânii care aleg să-și înmormânteze sau să-și incinereze partenerii necuvântători.
Pe lângă serviciile de înmormântare, Depet oferă și o colecție de amintiri din care stăpânii pot alege urne sau diverse accesorii care să le aducă aminte de animalul lor de companie.
Smell Made Digital, UK
Startup-ul Smell Made Digital a strâns 2,2 milioane de dolari în august 2024 fix pentru ceea ce-i spune și numele că face: soluții digitale de miros. Dacă sună prea ciudat, mai aducem o explicație: compania de fapt vizează zona de sleep tech și, prin asocierea cu anumite mirosuri să îmbunătățească calitatea somnului oamenilor.
Ce face acest startup ciudat?
Compania are în spate știință și o echipă cu rădăcini academice. Inclusiv CEO-ul companiei, Emmanuela Maggioni, are un doctorat în „Psihologia percepției mirosului” și dorește să îmbunătățească calitatea somnului prin „mirosuri curatoriate”. Munca și cercetarea ei au dus la două invitații de a expune tehnologia mirosului la World Economic Forum.
Pe lângă această misiune, mirosurile vor fi catalogate într-o bază de date.
Sort A Brick, Lituania
Sort a Brick este un startup lituanian, care a strâns 1,15 milioane de euro în octombrie pentru a-și extinde serviciul de sortare LEGO realizat cu AI. Da, a ajuns inteligența artificială și pe covoarele oamenilor unde zac piesele de LEGO care ne-au dat atâtea bătăi de talpă.
Ce face acest startup ciudat?
Compania curăță, sortează și reambalează cărămizi vechi de LEGO pentru a reduce deșeurile. Practic Sort a Brick este un startup din zona economiei circulare, reconstruind seturi de LEGO pe care le trimit apoi clienților. Ei au acum un inventar clar al pieselor LEGO și eventual seturi complete dacă aveau cărămizi lipsă. Mai departe, le pot vinde în formă completă.