Cele mai cool gadgeturi și tehnologii de la CES 2021

CES, unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie din lume, a avut loc virtual anul acesta, însă chiar și așa a venit cu multe noutăți, gadgeturi și inovații. Acesta sunt câteva dintre cele mai interesante.

La CES, companiile aduc produsele și serviciile cele mai avansate, dar nu tot ce este prezentat reprezintă un produs gata de lansare: unele sunt concepte, altele abia au început testele, iar unele vor ajunge pe piață în acest an.

Mudra Band

Mudra Band a câștigat premiul CES pentru cel mai bun produs wearable, iar ideea din spate este să-ți facă controlul unui smartwatch mai ușor. În cazul de față vorbim de Apple Watch. Dacă atașezi Mudra Band la ceasul Apple atunci vei obține o serie de gesturi cu care vei putea să interacționezi cu ceasul. Cureaua are mai mulți senzori care permit controlul cu o singură mână. Deci atunci când vrei să răspunzi la un apel nu mai apeși pe ecran ci atingi degetul mare cu cel mijlociu și așa mai departe.

LG Rollable

CES nu este un târg la care producătorii să-și prezinte cele mai noi telefoane (pentru asta este MWC de la Barcelona), însă LG a venit cu un concept interesant de telefon numit LG Rollable. După cum îi spune numele, ecranul acestuia este rulabil, ceea ce înseamnă că display-ul se poate face mai mare sau mai mic, în funcție de cum vrei să-l utilizezi. Ideea este aceeasi ca la telefonul pliabil, dar ceva mai rafinată în cazul de față, zic eu. LG Rollable a primit premiul CES pentru cel mai bun telefon sau dispozitiv mobil.

Procesoarele Ryzen 5000

Poate un procesor nu este cel mai sexy lucru de care să vorbești la CES, însă lansarea liniei acestea de procesoare pentru laptop-uri este binevenită deoarece va aduce performanță pe acest segment. Deci laptop-urile vor deveni mai performante cu un consum de energie mai mic, iar competiția dintre Intel și AMD va duce la produse mai bune și poate mai ieftine pentru consumatori. AMD a câștigat mult teren pe segmentul procesoarelor de desktop, iar cu seria 5000 poate face același lucru și pe laptop-uri.

Masca Razer

Razer, producătorul de computere și periferice de gaming, a venit cu un concept de mască inteligentă numai bună pentru perioada dificilă pe care o petrecem. Conceptul de mască propus de Razer este o inovație pornită de la măștile FFP2, încorporând ventilatoare active detașabile și reîncărcabile, dar și Smart Pods care regulează fluxul de aer pentru a asigura condiții de respirație optime. În plus, problema acoperirii vocii de măștile tradiționale este rezolvată de noua tehnologie Razer VoiceAmp (brevet în curs de înregistrare), care utilizează microfoane încorporate și un amplificator pentru a asigura o redare fidelă a vocii alături de o comunicare clară în orice situație socială. Masca încă se află în perioadă de testare, iar dacă vrei să afli mai multe detalii poți să intri aici.

Asus ZenBook Duo și Zephyrus Duo 15 SE

Atunci când am văzut acest concept de laptop cu două ecrane am fost uimit de inventivitate. Apoi am primit primul ZenBook Duo la test (review-ul îl poți citi aici) și mi-am dat seama că nu e un design doar ca să-ți ia ochii, ci chiar util. Sigur, nu era perfect. Dar vestea bună este că Asus nu a renunțat la idee și a adus schimbări (înclinarea ecranului secundar, răcire mai eficientă, soft mai bun etc) și au făcut laptop-ul cu două ecrane și mai interesant, mai util. Astfel, compania are o versiune mai pentru business, iar Zephyrus este pentru gameri. Mai multe detalii despre aceste modele aici și aici. ZenBook Duo a primit premiul CES pentru cel mai bun PC sau tabletă.

Scaunul Razer

Un al doilea concept interesant vine tot de la Razer și este un PC sub formă de scaun care are și un ecran OLED pliabil încorporat. Arată ca un vis al unui gamer. Scaunul este construit din fibră de carbon, cu iluminare RGB, care se poate transforma cu ușurință într-o adevărată stație de gaming, cu ecran panoramic de 60” încorporat, răspuns tactil în scaun și cotiere 4D ce ascund o suprafață de suport pentru periferice. Modulele high-fidelity activate în mod independent redau și cele mai mici vibrații din jocuri, precum cele cauzate de săriturile în apă sau aterizarea pe diferite tipuri de platforme. Mai multe detalii despre acest concept aici.

Televizoare Samsung, LG și Sony

Trecem în lumea reală ca să ne uităm la televizoarele viitorului de la Samsung, LG sau Sony. Companiile și-au anunțat cele mai noi și mai tari TV-uri la CES și filme și seriale să avem că televizoarele par foarte bune. În primul rând, în cadrul CES s-a vorbit mult despre noile tehnologii MiniLED și MacroLED (am scris în detaliu aici) care aduc un mare plus de calitate, contrast și luminozitate.

LG a venit cu OLED 2.0 sau OLED evo, următorul pas în evoluția tehnologiei OLED TV, care oferă o luminozitate mai bună pentru imagini puternice, clare și realiste. Noile TV-uri de la LG vor avea și un nou procesor numit Alpha 9 Gen 4 AI.

Procesorul pune în valoare tehnologia deep learning pentru a îmbunătăți upscaling-ul, astfel încât conținutul de orice calitate să arate perfect pe ecranele mari. Cel mai nou procesor LG prezintă AI Picture Pro, care recunoaște obiecte de pe ecran precum fețele și corpurile și face distincția între prim-planuri și fundaluri, procesând fiecare obiect în mod independent pentru a face imaginile mai tridimensionale.

Sony anunță primele televizoare cu inteligență cognitivă. Ce face această inteligență cognitivă a televizoarelor Sony? Japonezii spun că aceasta merge mai departe față de convenționalul sistem bazat pe inteligență artificială (AI). Noul Procesor Cognitiv XR poate analiza o serie de elemente simultan, exact așa cum face și creierul uman. Prin acest lucru, toate elementele sunt ajustate în strânsă corelație cu celelalte pentru cel mai bun rezultat final, astfel încât toată acțiunea dintr-o scenă să fie sincronizată și plină de viață – ceva ce inteligența artificială standard nu poate face.

Tot aici aș menționa și televizorul LG transparent ce poate fi încorporat într-o ramă de pat. Acesta se ridică puțin din rama patului și poți vedea vremea, notificări și așa mai departe sau poți să-l ridici complet pentru a vedea un film sau un meci.

Mașina zburătoare

Și la final să visăm puțin și să ne uităm la mașina zburătoare prezentată de General Motors. Cadillac Halo Vertical Take-off and landing vehicle arată ca o dronă uriașă futuristică. Acesta va avea patru rotoare alimentate de un motor electric de 90 de kilowați-oră. Ar fi capabil de viteze de până la 90 de kilometri pe oră. Ar avea comunicații aer-aer și aer-sol, un compartiment spațial personal și o vedere panoramică a lumii.

Acestea sunt câteva dintre gadgeturile, tehnologiile care ne-au atras atenția și care au fost prezentate la CES. Vom vedea dacă acele concepte se vor transforma în realitate și cum produsele ne vor ajuta să ducem o viață mai bună. 



Citeste si