- 28 Decembrie 2023
Cele mai mari investiții ale lui 2023 în startup-urile din România: cea mai mare rundă A și cea mai mare primă rundă
Per total, alocarea investițiilor realizate de fondurile de investiții în startup-urile de pe continent a ajuns la 43,6 miliarde de euro în primele nouă luni din 2023, o scădere de 49,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform European Venture Report.
Startup-urile europene au reușit să strângă finanțări în valoare de 15,6 miliarde de euro din partea fondurilor de investiții în cel de-al treilea trimestru din 2023. Suma reprezintă un plus de 28% comparativ cu trimestrul anterior, conform Crunchbase.
În 2023, investițiile early-stage au fost în interesul investitorilor, pe când cele de tip late-stage, în echipe consolidate și cu vechime au scăzut mai mult decât cele de tip early-stage. Astfel, deal-urile late-stage au fost cu 61,9% mai mici în această perioadă comparativ cu 2022.
Cu un interes diminuat, rundele de seed au atins cu greu suma de 1,3 miliarde de euro, aproape la jumătate comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Potrivit Atomico, startup-urile europene vor strânge în acest an un total de 42 de miliarde de dolari, mai puțin de jumătate comparativ cu anul 2021 sau chiar cu 2022.
În România, 2023 a fost anul cele mai mari runde de series A din istorie, cu 35 de milioane de dolari pentru FlowX. Anul acesta a venit și cu a doua rundă de investiții de serie B, de 30 de milioane de dolari pentru Druid, după cele 60 de milioane de dolari luate de FintechOS în 2021.
Tot în 2023, peisajul local a avut și cea mai mare investiție ca primă rundă pentru un startup pornit din România, cu cele 10 milioane de euro pentru Creatopy, companie care până atunci avusese doar investiții din fonduri proprii.
Startup-ul FlowX, fondat de Ioan Iacob, a primit 35 de milioane de dolari investiție de la Dawn Capital, cea mai mare investiție Series A din istoria startup-urilor românești, după cea de 28,5 milioane de dolari din 2017 pentru UiPath.
Investiția a fost condusă de firma londoneză Dawn Capital, iar investitorii deja existenți, Day One Capital, PortfoLion și SeedBlink au participat la rundă.
Cu o echipă de aproximativ 50 de persoane în Europa și S.U.A., FlowX.AI se pregătește pentru o extindere internațională rapidă, cu obiectivul de a deveni platforma de referință în application modernization la nivel enterprise.
Anterior, FlowX.ai a obținut o finanțare seed de 8,5 milioane de dolari.
FlowX.AI a fost lansată ca o platformă de accelerare a transformării digitale pentru a rezolva o problemă uriașă cu care se confruntă instituțiile financiare: cum să construiască rapid soluții digitale moderne peste sistemele deja existente.
DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a atras o rundă de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.
Finanțarea va fi folosită pentru a continua accelerarea expansiunii internaționale a DRUID, în special pe piața din SUA, care reprezintă deja 60% din veniturile curente ale DRUID.
Noua rundă de finanțare vine în urma creșterii și dezvoltării continue a DRUID. În 2022, DRUID și-a crescut veniturile anuale recurente de 2,5 ori față de 2021 și preconizează o creștere de trei ori în acest an.
Platforma DRUID pune la dispoziția companiilor instrumentele necesare pentru a construi și proiecta aplicații de business conversaționale (CBA) pentru a oferi cea mai naturală experiență angajat-client.
Digitail - 11 milioane de dolari
Startup-ul Digitail, o platformă care automatizează munca administrativă a veterinarilor, fondată de Sebastian Gabor și Ruxandra Pui, a primit 11 milioane de dolari investiție Series A de la Atomico.
Digitail va folosi investiția pentru a se extinde în Statele Unite și Canada și să continue expansiunea globală. De asemenea, investiția Series A de 11 milioane de dolari le va permite să transforme și produsul și să-l transforme într-o platformă colaborativă globală.
Digitail este o platformă care ajută veterinarii să-și administreze afacerea mai bine. Este prima investiție făcută de Atomico pentru un startup fondat în România. Runda a fost condusă de aceștia și au mai contribuit investitori anteriori cum ar fi byFounders, Gradient și partech. Andreas Helbig de la Atomico va intra în boardul Digitail.
Digitail lucrează cu 750 de clinici veterinare la nivel mondial care au grijă de 1,4 milioane de animale de companie.
Creatopy anunță o rundă de investiție de 10 milioane de dolari condusă de 3VC și Point Nine. Compania a fost bootstrapped până acum, prin urmare e cea mai mare investiție ca primă rundă pentru un start-up pornit din România.
Investiția va fi folosită pentru a atrage și mai mulți clienți, dar și pentru a aduce noi funcționalități dezvoltate cu ajutorul inteligenței artificiale în domenii precum copywriting, editarea de imagini și optimizarea modului de lucru.
Creatopy este o platformă de automatizare a producției de reclame și conținut vizual cu tehnologie AI care ajută companiile și agențiile să creeze, să personalizeze, să scaleze reclame eficiente. Ea simplifică procesul de producție și livrare a reclamelor, ajutând designerii și marketerii să maximizeze eficiența și să obțină rezultate de impact în campaniile lor publicitare.
Peste 5.000 de branduri globale și agenții folosesc deja platforma pentru a crea, customiza, automatiza și scala producția de reclame și conținut vizual.
Veridion - 6 milioane de dolari
Veridion, startup-ul de big data, a obținut o rundă de finanțare de 6 milioane de dolari pentru a se extinde pe piața din SUA și a dezvolta mai departe propria tehnologie AI.
Noua rundă o vor folosi pentru a se extinde pe piața din SUA și a dezvolta mai departe propria tehnologie AI, în misiunea de a deveni lider la nivel mondial pe piața de informații firmografice.
Runda de tip late seed a fost finanțată de fondurile de investiții LAUNCHub Ventures, OTB Ventures, Underline Ventures. La rundă au participat și investitorii existenți GapMinder Venture Partners și Day One Capital.
Veridion este un startup românesc care se folosește de machine learning pentru a crea baze de date despre companii din toate domeniile. Startup-ul utilizează tehnologia de inteligență artificială (AI) pentru a analiza miliarde de pagini web pe săptămână, cu scopul de a construi și de a menține o bază de date cu adevărat precisă, la scară globală, de date despre companii.
Videowise - 3 milioane de dolariVideowise, platforma de video marketing pentru brandurile din e-commerce fondată în 2021 a avut o rundă de finanțare de 3 milioane de dolari de la fonduri de investiții importante și investitori strategici.
Runda de tip seed a fost finanțată de fondurile de investiții Slack Fund (fondul de investiții al companiei Slack), cu participarea FounderCollective, Underline Ventures, MuVentures şi Ratio Ventures, dar şi a investitorilor strategici Stan Chudnovsky (ex-Meta, PayPal), Javier Olivan (COO Meta), Ed Baker (ex-Uber), Scott Belsky (co-fondatorul Behance, ex-Adobe) şi Gokul Rajaram (Google & Meta).
Cu această nouă rundă de finanțare, Videowise își propune să își dezvolte mai departe tehnologia dedicată experiențelor de cumpărături video omnichannel și să devină lider pe piața globală a experiențelor video interactive din e-commerce.
Videowise este o platformă de video marketing dedicată pentru e-commerce, care ajută brandurile și retailerii să creeze experiențe video interactive de cumpărături online pentru a crește rata de engagement și conversie.
Printre clienții Videowise se numără peste 500 de companii din ecosistemul Shopify, printre care brand-uri iconice precum Dr.Squatch, Hauslabs by Lady Gaga și True Classic.
Nooka a ridicat o nouă rundă de investiții în valoare de 2 milioane de euro, cu misiunea de a continua expansiunea internațională a Nooka Space în piețe precum Portugalia, Italia și verticala de aeroporturi. Investiția se află în curs de finalizare și va fi închisă după ultima etapă de selecție a investitorilor relevanți.
Expansiunea companiei este susținută de actualii investitori, dar și de noi parteneri și are obiectivul de a continua expansiunea internațională a Nooka Space în piețe și verticale noi, printre care Portugalia, Italia și verticala de aeroporturi.
Modelul de afaceri Nooka Space se adresează unor segmente de business cheie, de la deținătorii de proprietăți care caută soluții inteligente pentru a-și maximiza veniturile din închirierea de spații, până la companiile care doresc să țină pasul cu mediile de lucru hibride.
Înființată în anul 2020 cu misiunea de a redefini viitorul spațiilor de lucru, Nooka Space operează deja în 10 țări, precum: România, Olanda, Austria, Germania, Irlanda și Elveția.
Demersul de scalare a platformei ESX a fost susținut de Catalyst Romania Fund II, unul dintre cele mai importante fonduri de tip venture capital din Europa de Sud-Est, printr-o investiție de 2 milioane de euro.
Prin această infuzie de capital, ESX trece la următorul nivel în dezvoltarea sa, atât pe piața din România, cât și pe piețe internaționale. Startup-ul are o echipă dinamică de 30 de oameni, având și business advisors cu multă experiență: Andrei Pitiș (fondator VectorWatch), Ana Maria Andronic (Managing Partner Andronic Law Offices), Gabriel Păunescu (fondator Naologic) și Raju Sarma (partener Boston Consulting Group), iar până la finalul anului își propun o dublare a numărului de angajați.
Aplicația ESX oferă un abonament cu acces nelimitat la aproximativ 500 de centre sportive și săli de fitness din România, care poate fi gestionat direct de pe telefon, numărul de astfel de centre continuând să crească semnificativ în fiecare lună.
Startup-ul ESX a crescut exponențial de la lansare, atât datorită oferirii unei experiențe foarte bune pentru utilizatori, cât și multumită abilității companiei de a înțelege nevoia consumatorului de a se antrena inteligent, oferind acces la mai multe săli și servicii, cu un singur abonament.
ESX are o comunitate actuală de 200.000 de membri în peste 100 de orașe din România, iar utilizatorii platformei au avut deja acces de peste 3 milioane de ori la sălile partenere folosind aplicația.
Startup-ul românesc care susține munca remote, Pluria, a primit o rundă de investiție de 2 milioane de dolari.
Finanțarea a fost condusă de Eleven Ventures, una dintre cele mai importante firme de capital de risc din Europa de Sud-Est, alături de Phoenix Venture Fund (SUA), Croton Capital (Germania) și WIT Angels Club (România), care au contribuit de asemenea la rundă.
Startup-ul de tehnologie intenționează să extindă adoptarea soluției sale în rândul companiilor din Europa de Est și America Latină, dezvoltând tehnologia pentru a conecta companiile, angajații și furnizorii de spații de lucru.