Ce face un computer cuantic? IBM prezintă prima variantă comercială

În cadrul târgului de electronice CES 2019 din Las Vegas, veteranii de la IBM au prezentat primul computer cuantic ce poate fi folosit în afara laboratorului, deschizând, astfel, calea pentru computerele care sunt de câteva mii de ori mai rapide decât cele actuale și care pot fi folosite și de utilizatorii individuali.

Cei de la IBM au pornit o nouă pagină în istoria tehnologiei în momentul în care au declarat că IBM Q System One, așa cum este denumit acest computer cuantic, va urma să fie comercializat în viitorul apropiat, precizând și că vor deschide, în acest an, primul centru de quantum computing pentru startup-uri, cercetare, clienții care achiziționează aceste computere, companii de top, în esență, pentru toate persoanele și entitățile care pot ajuta la dezvoltarea tehnologiei de quantum computing și la transpunerea acestei în aplicații practice în business și știință.

Quantum computing, adică acea ramură din știința calculatoarelor care se ocupă cu înțelegerea și folosirea calculatoarelor cuantice, ar putea deveni tehnologia care să aducă cele mai mari oportunități de venituri în următoarea decadă. Viitorul pieței de quantum computing ar putea ajunge să fie comparabilă cu cea a supercomputerelor, adică 50 de miliarde de dolari pe an până în 2030.

Chiar dacă nu vorbim despre un computer care are dimensiunile unuia normal, cu care ne-am obișnuit – nu-l vom vedea pe IBM Q System One pe birouri așa cum vedem acum laptopuri sau desktop-uri la tot pasul -, este o operă de artă.

În acest moment, primul computer cuantic destinat comercializării este integrat într-un cub de sticlă cu latura de 3 metri. Exteriorul din sticlă al instalației a fost proiectat de Goppion, o firmă celebră din Milano, care și-a trecut în palmares crearea carcasei în care este expusă capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, sau a casetei în care sunt păstrate, în Turnul Londrei, bijuteriile coroanei britanice.

Designul acestuia a fost creat de Map Project Office, o firmă de design industrial care a lucrat cu Google, Sony sau Honda, și de Universal Design Studio, o firmă de arhitectură și design interior cu sediul în Londra.

Citește și acest material, Nivelul actual al tehnologiei cuantice: un frigider mai mic și alte idei în perspectivă, ca să înțelegi mai bine cum funcționează un computer cuantic.

După cum precizam mai sus, piesele din care este alcătuit acest computer cuantic sunt amplasate în interiorul unui cub cu latura de 3 metri, creat din sticlă borosilicată cu grosimea de 0,5 inci (1,27 cm). Cubul este întărit cu rame din aluminiu și oțel care ajută, printre altele, și la reducerea vibrațiilor. De altfel, toate piesele acestui computer cuantic funcționează într-un mediu controlat. Comparativ cu PC-urile pe care le folosim în mod normal, calculatoarele cuantice sunt foarte fragile și trebuie menținute la temperaturi apropiate de 0 absolut (0 K, adică −273,15 °C).

Un calculator cuantic nu funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește qubiți (quantum bit). În vreme ce biții pot fi 1 și 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpoziție cuantică a acestora, care automat permite efectuarea unui număr mult mai mare de operații într-un timp mult mai scurt (IBM Q System One are 20 de qubiți). Mai multe detalii despre ce este un computer cuantic puteți afla de aici. 

Recent, Atos a demarat construcția unui centru nou de cercetare și dezvoltare (R&D) a tehnologiei quantum computing, în comuna Les Clayes-sous-Bois, districtul Yvelines, regiunea Parisului. Laboratorul beneficiază de o investiție de 5 milioane de euro din partea administrației orașului Paris, ca parte a strategiei capitalei franceze de Smart Industry, adoptată în iulie 2017, în cadrul noului laborator de R&D vor lucra 350 de ingineri specializați în tehnologia quantum computing.



Citeste si