- 11 Decembrie 2018
Cinci tendințe tehnologice pentru 2019
”În 2019 vom vedea o serie întreagă de îmbunătățiri ale tehnologiilor deja disponible, care vor aduce inovațiile disponibile unei categorii alese de consumatori în mâinile tututor oamenilor”, spun reprezentanții companiei.
Iată care sunt cinci dintre tendințele tehnologice pentru 2019, așa cum sunt prezentate în cel de-al 18-lea raport realizat de Deloitte.
Segmentul smart speakers crește pe fondul discounturilorOficialii Deloitte estimează că în 2019 se vor vinde 164 de milioane de boxe inteligente, prețul mediu fiind de 43 de dolari. Veniturile industriei vor crește cu 63%, comparativ cu veniturile de 4,3 miliarde de dolari prognozate pentru 2018. În același timp, numărul boxelor inteligente destinate locuințelor ar putea ajunge la 250 de milioane de unități până la finalul 2018.
Sosesc rețelele 5GAnaliștii Deloitte susțin predicțiile pieței cum că, în 2019 vom vedea lansarea rețeelor 5G. Aceștia spun că 25 de operatori vor lansa serviciile 5G, iar 25 alții vor oferi acest serviciu din 2020.
În acest moment, 72 de operatori testează această ofertă, în total, peste 1 milion de dispozitive care susțin această tehnologie fiind estimate a se vinde în 2019. Totodată, numărul acestor device-uri ar urma să crească la 15-20 de milioane de unități un an mai târziu.
Deja giganți precum Samsung și OnePlus au început să testeze telefoane cu 5G și se pregătesc de lansarea lor, iar Nokia lucrează la dezvoltarea tehnologiei 5G.
5G este o tehnologie de telecomunicații mobile care oferă o viteză de tranfer crescută de până la 40 de ori comparativ cu 4G - la 10 Gbps (și chiar 50 Gpbs). De asemenea, miza 5G este zona Internet of Things (IoT) – va permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive.
AI – de la experți, în mâinile tuturorÎn 2019, printre companiile care folosesc inteligența artificială, 70% dintre ele vor lucra cu aceasta prin intermediul cloud-ului. Totodată, 65% dintre acestea vor crea aplicații pentru AI folosing servicii cloud-based.
Inovații în printarea 3DVânzările împrimantelor 3D, a materialelor folosite de acestea vor trece de 2,7 miliarde de dolari în 2019 și vor trece de 3 miliarde de dolari în 2020, înregistrând o creștere anuală de 12,5%.
Și companiile din țara noastră fac pași importanți în domeniul printării 3D. De exemplu, timișorenii de la Symme3D s-au alăturat prin semnarea unui acord de asociere în participațiune, ca partener secundar, cu LTHD Corporation SRL. Cele două firme lucrează alături de un consorțiu european, în calitate de coordonator de proiect, pentru crearea unei bio-imprimante 3D care să vină în ajutorul pacienților care suferă de disfuncții pancreatice.
La începutul lunii aprilie a anului trecut, timișorenii lansau pe piață o bioimprimantă 3D prin care se poate imprima țesut viu. Imprimanta românilor poate printa oase, piele, cartilagii nevascularizate, vase de sânge și poate contribui la tratarea cancerului.
Dezvoltarea sporturilor electronicePiața sporturilor electronice continuă să crească într-un ritm amețitor. De exemplu, în America de Nord aceasta va crește cu 35% în 2019.
La nivel local, a doua ediție a Bucharest Gaming Week, organizată în perioada 4 – 9 decembrie, a strâns peste 12.000 de pasionați de esports, gameri dedicați și membri ai industriei dezvoltatoare de jocuri video din România. În cadrul evenimentului central Bucharest Gaming Week a luat naștere Echipa Națională de FIFA a României. Turneul Național de FIFA, organizat de Federația Română de Fotbal, a adus laolaltă cei mai buni jucători din țară. Finala Ligii Naționale de Playerunknown’s Battlegrounds Sezonul 2, prezentată de AOC Gaming și PUBG România, a reunit 16 dintre cele mai bune echipe din România. Echipa care a plecat acasă cu marele trofeu și premiul de 2.000 lei este Invictus Aquilas.
Tot în cadrul evenimentului principal a avut loc și finala ESL SEC (Southeast Europe Championship) de CS:GO, unde s-a calificat și Nexus Gaming, singura echipă românească rămasă în lupta după sesiunile online de calificări. Premiul cel mare a fost câștigat de Windigo, echipă originară din Bulgaria, care a mers mai departe în finala Bucharest Gaming Week CS:GO Invitational by ESL.
Quantum computing - următoarele supercomputereQuantum computing, adică acea ramură din știința calculatoarelor care se ocupă cu înțelegerea și folosirea calculatoarelor cuantice, ar putea deveni tehnologia care să aducă cele mai mari oportunități de venituri în următoarea decadă. Viitorul pieței de quantum computing ar putea ajunge să fie comparabilă cu cea a supercomputerelor, adică 50 de miliarde de dolari pe an până în 2030.
Recent, Atos a demarat construcția unui centru nou de cercetare și dezvoltare (R&D) a tehnologiei quantum computing, în comuna Les Clayes-sous-Bois, districtul Yvelines, regiunea Parisului. Laboratorul beneficiază de o investiție de 5 milioane de euro din partea administrației orașului Paris, ca parte a strategiei capitalei franceze de Smart Industry, adoptată în iulie 2017, în cadrul noului laborator de R&D vor lucra 350 de ingineri specializați în tehnologia quantum computing.
Aflați care sunt tendințele în tehnologie identificate de Deloitte pentru 2019 accesând raportul de mai jos.
DI TMT-predictions 2019 by Oana Cosman on Scribd