- 24 Mai 2017
Start-Up Nation România: Ce înseamnă cod CAEN autorizat și cum mă afectează?
Primul lucru care trebuie menționat legat de codurile eligibile în cadrul Start-Up Nation este că un cod CAEN autorizat nu este echivalent cu un cod CAEN aflat în actul constitutiv al companiei. Sunt două lucruri distincte, potrivit planul-de-afaceri.ro.
În actul constitutiv se pot înscrie majoritatea codurilor CAEN însă, DOAR înscrierea lor în actul constitutiv nu le face și ”active”, adică imposibil de folosit în programul Start-Up Nation. Adică nu vă acordă dreptul să desfășurați activitate pe ele. Pentru a putea avea dreptul de a desfășura activtate (pe lângă eventual și alte autorizații), trebuie să autorizați codul CAEN aferent activității pe care vreți să o realizați. Acest lucru se face printr-o declarație tip pe propria răspundere completată la ONRC, prin care declarați că o să desfășurați activitate economică pe acele coduri CAEN menționate. De multe ori, această declarație se completează la înființare sau, mai apoi, după ce au fost efectuate diverse modificări. Pentru că, de obicei, operațiunile la ONRC implică multe hârtii, este posibil să aveți deja activitatea autorizată și să nici nu știți. Sau invers.
Că să puteți afla dacă aveți un CAEN autorizat sau nu, trebuie să solicitați un certificat constator de bază de la Registrul Comerțului. Am atașat mai jos un model. Ce vă interesează în această speță este rubrica "Sedii și/sau activități" autorizate conform art 15 din L359/2004, regăsit la pagina 11 din modelul de mai jos. Acolo vor fi prezentat codurile CAEN autorizate, adică cele pe care nu le veiți putea folosi dacă vreți să obțineți finanțare prin Start-Up Nation. Dacă în certificatul constator pe care îl aveți la această rubrică vă apar mai multe coduri CAEN, ele toate sunt autorizate.
Descarcă de aici toate documentele pentru Start-Up Nation. Aici găsești modelul de certificat constator.
Cum mă afectează acest lucru în programul Start-Up Nation România?În ultimele modificări aferente programului Start-Up Nation România se fac câteva precizări legate de codul CAEN, din care cea mai importantă este următoarea:
"(Societatea cu care se aplică la Start-Up Nation) Este inființată de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM care desfăsoară sau a desfăsurat aceeași activitate autorizată pe care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii pană la deschiderea sesiunii de înscriere."
Aici vorbim de două cazuri:
- Cazul în care asociații companiei care dorește să aplice la finanțare prin programul Start-Up Nation România se află la prima activitate economică sau nu au mai avut activitate economică în anii 2016 și 2017, adică nu au fost în această perioadă acționari/asociați la o altă firmă sau formă economică de organizare. În acest caz, condiția de mai sus este îndeplinită.
- Cazul în care asociații companiei care dorește să aplice la Start-Up Nation au mai avut activitate economică în anii 2016 sau 2017. În acest caz, aceștia trebuie să scoată un certificat constator precum cel atașat în această pagină de la fiecare entitate economică în care au participat că asociați/actionarisi să verifice dacă au autorizat în secțiunea mai sus prezentată codul CAEN cu care doresc să participe la România Start-Up Nation. Dacă nu îl au autorizat și nu a fost autorizat nicicând în perioada 2016-2017, atunci pot participa la programul de finanțare. Dacă îl au autorizat, atunci îl pot adăuga în noua firmă, dar nu îl pot folosi să obțină finanțare, ci trebuie unul nou, diferit de cele deja autorizate din firmele vechi.
Codurile CAEN principale și secundare nu mai au nicio valoare în ziua de azi, deci nu trebuie aduse în discuție - importantă este speța codului CAEN autorizat prezentată mai sus. Dacă asociații au avut PFA, II, IF sau CMI cu codul CAEN autorizat în trecut, pot să-și deschidă acum un SRL să aplice la programul Start-Up România.
În ceea ce privește participarea în cadrul programului, nu este nevoie să aveți codul CAEN deja autorizat la momentul înscrierii online însă, în ultima variantă de norme, se solicită să realizați autorizarea lui până la momentul primei cereri de plată.