La prima vedere, probabil sunteți ușor contrariați de întrebare. Cum adică "diferență"? Nu este același lucru?
Ei bine, în realitate, nu, nu este același lucru. Și o să facem o paralelă cu lumea afacerilor. Foarte multe lume percepe finanțarea nerambursabilă, de genul Start-Up Nation România, ca pe un beneficiu net, precum profitul într-o companie. Însă, în realitate, acest lucru nu se întâmplă - orice finanțare are costuri atașate. Acestea sunt foarte multe: contribuția proprie, costul aferent consultanței, cheltuielile neprevăzute, cheltuielile neeligibile (cheltuielile neeligibile în cadrul Start-Up Nation au reprezentat unul dintre cele mai aprinse subiecte din ultima vreme), costul de oportunitate, tot profitul pe care nu îl faci așteptând banii de la finanțare, timpul dedicat accesării/implementării.
Și atunci, preluând definiția profitului, putem spune că soluția de finanțare reprezintă diferența între banii din finanțare și costurile aferente accesării acelei finanțări, așa cum profitul unei companii e diferența între venituri și costuri.
Reluăm: finanțare=venituri, soluția de finanțare=profit.
Într-o companie, strategiile centrate pe maximizarea profitului sau pe maximizarea cifrei de afaceri sunt, de foarte multe ori, diferite. Însă, în practică, de cele mai multe ori se dorește maximizarea profitului. Și la finanțare se întâmplă la fel - ești interesat ca obținerea finanțării să-ți aducă un beneficiu net cât mai mare și nu neapărat obținerea unor bani și atât (cum ar fi obținerea celor 44.000 de euro prin intermediul Start-Up Nation România). O să dăm mai jos două exemple des întâlnite în practică, în care, dacă țineți cont de diferențele între finanțare și soluția de finanțare puteți să vă maximizați șansele ca la finalul unui an să rămâneți cu mai mulți bani în buzunar, potrivit CILV Consulting.
Cum ar trebui depus proiectul în cadrul Start-Up Nation România
Un prim exemplu este cel în care vă gândiți la alternative și vă puneți următoarele întrebări: oare, de contribuția propria cu care trebuie să vin eu, nu pot eu oare să dau drumul la afacere acum? Da, cu niște echipamente second hand, cu o serie de cheltuieli mai mici, cu strâns cureaua. Dar în cele 6-12 luni până când aș primi banii, eu încep deja să produc, să fac profit, poate chiar să ajung cu un profit la suma pe care oricum o luam de la finanțare. Și atunci de ce se mă mai leg la cap cu finanțarea? De ce să pierd zeci/sute de ore cu finanțarea? Dacă pierd oportuntiatea pe piață până iau banii? Este ok să stau cu stress-ul obligației de a menține un număr de angajați? Dar, dacă nu iau finanțare și pierd oricum timpul? Nu mai bine făceam ceva între timp? Dacă pot oare să-mi testez ideea la un nivel mai mic și poate să iau finanțare ulterior, când deja mi-am testat ideea? Oare nu ajung în cei trei ani - cât trebuie să mențin angajații - doar la taxe la stat mai mult decât iau eu acum de la stat? Am alternative mai bune?
Un al doilea exemplu tratează situația accesării finanțării cu cele mai mici costuri: cum pot să-mi maximizez șansele de a obține finatnare și, în același timp, să îmi minimizez costurile aferente? O să dau aici un exemplu pe programul Start-up Nation România, program care prin punctaj acordă mai multe puncte celor care angajează persoane în situații defavorizate (absolvenți sau șomeri). Persoana concentrată pe finanțare, va selecta că se va angaja în acest lucru, fără să-și dea seama că este foarte greu să găsești și să menții astfel de persoane (un cost în plus). Mai mult, dacă aceste persoane vor pleca în cei trei ani, trebuie găsite unele din aceeași situație pentru a le înlocui. Persoana concentrată pe soluția de finanțare va gândi în felul următor: va aștepta perioada de 30 de zile de înscrieri, va urmări ritmul de înscriere și va estima câți oameni se vor înscrie. Dacă pe 10.000 de locuri estimează că se vor înscrie 15.000 de firme, dacă iau în calcul și proiectele respinse, sunt șanse foarte mari să se ia finanțare și cu punctaj minim, cât timp planul de afaceri este bine făcut, evident. Și atunci, de ce se mă leg suplimentar la cap cu locuri de muncă greu de acoperit, când finanțare pot lua și cu 80 de puncte, nu doar cu 90? Persoana concentrată pe finanțare s-a înscris din prima zi, nici nu mai poate să-și modifice opțiunile, chiar dacă vede că ar fi putut lua finanțare și cu mai puțini bani. Sigur, situația cu 15.000 de înscrieri este cu titlu de exemplu - în lipsa unor condiții finale de participare la Start-Up Nation România, nu prea se poate estima un număr de participanți. Însă principiul rămâne - situația e una posibilă și nu trebuie ignorată.
Cum te pot păcăli unii consultanți financiari cu Start-Up Nation
De asemenea, o persoană concentrată pe finanțare și nu pe soluția de finanțare este și mai ușor de manipulat de foarte mulți consultanți, care au grijă să le exploateze frica de a pierde finanțarea sau, eventual, siguranța de a o obține, solicitându-le bani încă de la semnarea contractului și apelând de multe ori la minciuni pentru convinge oamenii încheie un contract.
Așadar, precum se poate vedea , comportamentul se poate modifica destul de mult între cele cazuri, iar recomandarea noastră, evident, este vă concentrați pe soluția de finanțare. Așteptați condițiile finale de participare și luați decizii în cunoștință de cauză. Dacă vă grăbiți, este cel mai probabil ca cel care are cel mai mult de pierdut să fiți chiar dumneavoastră. Informați-vă corect, analizați situația, luați considerare toate variantele abia apoi acționați!