#Coloana 4 - Știrile săptămânii din antreprenoriat și tehnologie

În săptămâna care se încheie am vorbit mult despre AI pe start-up.ro, despre cum să transformi o idee într-o afacere, dar și despre unicorni și investiții. Acestea sunt știrile pe care le-ai ratat săptămâna aceasta pe start-up.ro sau pe care le rezumăm simplu pentru ca tu să ai toate informațiile la un loc în #Coloana, formatul nostru de final de săptămână.

Nu putem acoperi toate știrile din domeniu, nici nu ne propunem. Din acest motiv, vă oferim un nou format, mai simplu, mai eficient, care se întoarce la originile jurnalismului: știrea de coloană. Aceasta este numărul 3 al acestui rezumat săptămânal.

Esențialul de pe start-up.ro din ultima săptămână:

Claudiu Petria (Questo) - Cum transformi o idee simplă într-o afacere inovatoare

5 termeni din lumea startup-urilor, accelerați și incubați

#NOHACK Dictionary - Ce este ransomware și cum îți blochează sistemul?

Cum să folosești AI pe laptop-ul personal și de ce vei vrea să faci asta

Cum ajungem la 10 unicorni românești în 10 ani

Cum va influența tehnologia și inteligența artificială industria transporturilor în următorii ani

REVIEW Apple iPhone 16 Pro: de ce poate NU merită să faci upgrade

Morphosis Capital: 10 investiții de 10-15 milioane de euro planificate

REVIEW Huawei Watch GT 5 Pro: uită de Apple Watch Ultra

Tehnologia ca artă: 3 instalații artistice care te pun pe gânduri

Iată care sunt informațiile pe care le-am selectat săptămâna aceasta pentru voi:

Bursele stART

Asociația Școala de Valori a început înscrierile pentru cea de-a 10-a ediție a proiectului Bursele stART, prin care tineri talentați  vor beneficia, pe tot parcursul anului viitor, de susținere financiară și educațională pentru a-și dezvolta talentul artistic. Ediția aniversară a Burselor stART aduce o nouă artă în portofoliu: din acest an, și liceenii talentați la actorie se pot înscrie în proiect. Bursele stART este un proiect dezvoltat de Școala de Valori, în parteneriat cu Provident Financial România și cu sprijinul ministerului Educației.

Proiectul din acest an prevede susținerea a 60 de bursieri: 10 pentru pictură, 10 pentru desen, 10 pentru muzică, 10 pentru dans,10 pentru artele viitorului (vlogging, scriere creativă sau fotografie) și 10 pentru noua categorie, actoria. Fiecare elev participant va primi, pe lângă accesul la resurse educaționale și de dezvoltare personală, și o bursă financiară în valoare de 8.000 de lei. Liceenii pot completa formularele de înscriere  până în 20 noiembrie.

Qoobiss schimbă strategia de vânzări și integrează o abordare comercială bazată pe reselleri și distribuitori

Qoobiss, companie fintech, orientată către automatizarea proceselor și specializată în dezvoltarea de soluții de verificare la distanță a identității, folosind mijloace video, își diversifică strategia de vânzări, adăugând segmentului de vânzări directe un nou canal, prin reselleri și distribuitori. 

Această decizie vine într-un context favorabil, având în vedere expansiunea pieței IT din România, susținută de digitalizarea accelerată a companiilor din diferite sectoare de activitate. România se bucură de o industrie IT în continuă expansiune, iar colaborarea cu reselleri permite accesul rapid la noi segmente de piață, optimizând costurile și reducând timpul de implementare. 

Control F5 Software mizează pe o cifră de afaceri în creștere cu 10% 

Control F5 Software, dezvoltator de soluții software personalizate, mizează pe o creștere a cifrei de afaceri de 10% anul acesta până la aproximativ 0,85-0,9 milioane de euro, avansul fiind determinat mai ales de lansarea de soluții bazate pe Inteligența Artificială, dar și de produse software pentru domeniul financiar-bancar. Printre clienții Control F5 se numără EY, Investimental, Honda, BitSoft, Travel Planner și Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) - organizația care deține site-ul e-rovinieta.ro.

Logitech lansează POP Icon Keys 

Logitech anunță lansarea POP Icon Keys, o nouă tastatură inovatoare, atrăgătoare, concepută pentru a crește productivitatea. POP Icon Keys personalizează spațiul de lucru cu designul său îndrăzneț 

Tastele cu profil redus ale POP Icon Keys oferă instantaneu o experiență de tastare receptivă și silențioasă. Culorile fresh, finisajul transparent și aspectul elegant vor îmbunătăți și personaliza orice birou. Tastatura POP Icon Keys va fi disponibilă în 4 variante de culoare la nivel global în octombrie 2024, la un preț recomandat de 299 lei, mouse-ul POP la un preț recomandat de 149 lei și POP Icon Combo la un preț recomandat 399 lei. 

32% dintre angajații din România declară că nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală și emoțională la locul de muncă

Aproximativ 34% dintre angajații din România amână constant mesele, vizitele medicale, evenimentele de familie sau odihnă din cauza muncii, iar 32% dintre angajați nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală în echipele lor, potrivit raportului „Ce ROST are sănătatea mintală la locul de muncă în România?”, lansat de Școala de HR și Airost.ro, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale (10 octombrie). 

Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 3.500 de angajați și a fost realizat în perioada 1-15 septembrie 2024. Pe lângă analiza obiceiurilor și a atitudinilor privind sănătatea mintală la locul de muncă, raportul de 88 de pagini evidențiază impactul tăcerii asupra productivității și bunăstării angajaților din România. 

Românii se află într-una dintre cele mai bune perioade din istorie pentru a cumpăra o locuință  

Scăderea autorizațiilor pentru proiecte rezidențiale și, implicit, a ofertei, alături de cererea în creștere, așteptările de relaxare a condițiilor monetare pe fondul scăderii inflației și majorările salariale suplimentare, creează premise pentru creșterea presiunilor asupra prețurilor locuințelor pe termen mediu.

Consultanții Colliers estimează că, dacă tendințele actuale continuă, prețurile proprietăților rezidențiale ar putea crește din nou cu două cifre, depășind avansul mediu al salariilor. Intențiile de achiziție rămân puternice în ciuda ofertei limitate, a prețurilor în creștere și a dobânzilor încă ridicate. În raport cu veniturile, cumpărătorii traversează una dintre cele mai favorabile perioade istorice pentru achiziționarea unei locuințe în România.

Investiție în restaurantul Papila din București

PAPILA anunță finalizarea unui amplu proces de modernizare, investind 65.000 EUR în retehnologizarea spațiului, în extinderea echipei, a echipamentelor și în schimbarea completă a meniului.

Începând cu 2018, PAPILA a înregistrat o creștere constantă, evoluând de la o afacere susținută prin resurse proprii, la un brand stabil financiar care continuă să se extindă organic. În 2023, restaurantul a înregistrat o cifră de afaceri record de 4,2 milioane RON, o creștere de 50% comparativ cu anul 2021 și cu  27% comparativ cu 2022. În contextul noilor investiții, fondatorii PAPILA preconizează că vor încheia anul cu o cifră de afaceri de 5 milioane de RON.

Tesla dezvăluie taxiul robot Cybercab

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezentat un nou vehicul electric dedicat conducerii autonome, după ani de promisiuni false și termene limită ratate. Cybercab este o mașină cu două locuri, fără volan și fără pedale. Tesla plănuiește să lanseze conducerea complet autonomă în Texas și California anul viitor. Producția Cybercab este programată pentru 2026, cu o posibilă întârziere până în 2027.

Proiectul AgriSchool Plus aduce în liceele agricole elemente de inovație și antreprenoriat

Junior Achievement România, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, continuă proiectul educațional AgriSchool Plus și în anul școlar 2024-2025.  Anual, de proiectul  AgriSchool Plus beneficiază peste 800 de elevi și 45 de profesori din licee cu profil agricol, înscriși în programul internațional JA de educație antreprenorială. 

Astfel, la finalul anului școlar 2023-2024, proiectul AgriSchool Plus a generat următoarele rezultate:

    • Peste 1000 elevi implicați 
    • 24 de licee participante
    • 46 de profesori implicați în programul JA Educație antreprenorială
    • 49 de profesori din toată țara, participanți la Școala de Vară

 

  • 34 de profesori din 20 licee participanți la webinarul JA: O călătorie de învățare antreprenorială  - Dialoguri și împărtășire de experiențe între profesorii participanți la proiect.

 

 


Citeste si