Comisia Europeană – 20 miliarde de euro pentru inteligență artificială

Oficialii Comisiei Europene doresc ca guvernele țărilor din UE, dar și companiile private din regiune, să crească nivelul cercetării și a cheltuielilor făcute pentru domeniul inteligenței artificiale. Avansează și o sumă: 20 de miliarde de euro.

Apelul Comisiei Europene vine pe fondul ridicat al temerilor privind faptul că Europa pierde teren în fața Statelor Unite și a Chinei, țări care au atras o bună parte din talentul și firmele care dezvoltă produse și servicii pe baza tehnologiei AI.

Oficialii de la Bruxelles văd ca principale domenii de prioritate pentru dezvoltarea tehnologiei AI agricultura, transporturile și sănătatea.

Anunțul reprezentaților Comisiei Europene vine în contextul în care, la începtul acestei săptămâni, mai mulți oameni de știință din Europa au trimis o scrisoare deschisă în care propun înființarea Ellis, un institut care ar avea ca scop cercetarea în domeniul inteligenței artificiale (AI).

Ellis, prescurtarea de la European Lab for Learning and Intelligent Systems, ar urma să aibă centre în câteva dintre cele mai mari economii europene - Marea Britanie, Franța, Germania, Elveția, Olanda -, sute de ingineri, matematicieni și alți oameni de știință urmând să aibă un loc de muncă asigurat în aceste hub-uri. Totul cu scopul de a menține Europa pe primele poziții în cursa pentru cercetarea din domeniul inteligenței artificiale.

Recent, chiar președintele francez, Emmanuel Macron, anunța faptul că își dorește să transforme Franța într-un hub bazat pe tehnologia AI (inteligență artificială) și, totodată, într-una dintre principalele țări care să ofere expertiză în acest domeniu. Iar pentru a realiza acest lucru, e dispus să pună la bătaie 1,5 miliarde de euro pentru susținerea unor proiecte de AI, de la investiții publice la investiții în startup-uri care dezvoltă produse bazate pe această tehnologie.

Totodată, pentru a atinge valoarea de 20 de miliarde de euro, oficialii de la Bruxelles au promis să sporească bugetul programului Horizon 2020 cu 1,5 miliarde de euro în perioada 2018-2020. Speranța lor este ca această măsură să aibă un efect de bulgăre de zăpadă și să aducă alte 2,5 miliarde de euro prin parteneriate între mediul public și cel privat pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale.



Citeste si