Compania românească Trencadis se extinde în Nigeria

Trencadis, companie antreprenorială românească de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software, accelerează extinderea globală pe piața din Africa.

Extinderea Trencadis în Nigeria se face prin intermediul unui nou proiect de consolidare și de întărire a securității cibernetice a infrastructurii și operațiunilor unei instituții cheie din Nigeria.

Noul proiect marchează o etapă importantă în procesul de extindere a brandului Trencadis pe piețele externe. Compania românească are deja operațiuni și proiecte în Euro­pa şi în Africa, în Elveția, Croația, Albania, Nigeria, Ghana și Senegal.

Noul proiect al companiei Trencadis din Nigeria va fi implementat pentru NIBSS Nigeria Inter-Bank Settlement System (NIBSS), organizație deținută de toate instituțiile bancare din Nigeria, împreună cu Banca Centrală a Nigeriei (CBN), a cărei misiune este asigurarea infrastructurii de interconectare a sistemului bancar pentru asigurarea operațiunilor de transfer de fonduri și decontări interbancare.  NIBSS a procesat 1.1 miliarde de tranzacții electronice în 2019, în valoare totală de peste 235 miliarde de euro.

Compania Trencadis a fost contractată în baza unei licitații internaționale, în care compania românească a fost aleasă dintre 11 ofertanți. Obiectivul principal al proiectului este de a evalua și asista NIBSS în procesul de consolidare și întărire a securității cibernetice a întregii infrastructuri.

“Noul proiect de securitate cibernetică pentru sistemul bancar nigerian reprezintă o validare a deciziei Trencadis de a investi în deschiderea către piețele din Africa, cu accent pe Nigeria, și o recunoaștere din partea nigeriană a valorii parteneriatului cu România, în special cel axat pe colaborarea IT și servicii cu valoare adăugată. De asemenea, proiectul reprezintă o carte de vizită pentru dezvoltarea companiei noastre pe piața africană”, a declarat Ioan Drăgan, Deputy CEO, Trencadis.

În mod concret, Trencadis va livra servicii de audit pentru validarea capabilităților interne de detecție și reacție la atacuri cibernetice (Red Team Attack) și a surselor aplicațiilor din perspectiva securității IT. De asemenea, compania românească va oferi servicii de dezvoltare a capabilităților NIBSS de dezvoltare a capacității interne de scriere de aplicații informatice sigure, reacție, investigare incidente de securitate cibernetica și guvernanță a datelor gestionate de NIBSS.

Prin lansarea și implementarea noului proiect din sistemul bancar nigerian, Trencadis își crește vizibilitatea serviciilor și produselor proprii pe piețele globale și prin intensificarea relației cu NIBSS, în baza culturii de business din Nigeria, compania românească își extinde referințele către alte organizații cărora le poate oferi servicii similare în domeniul îmbunătățirii securității cibernetice a infrastructurilor proprii.

“Africa, și Nigeria în mod special, nu sunt piețe ușor accesibile chiar dacă reprezintă cele mai strategice destinații de business în următorii ani. Dificultățile de acces în aceste piețe vin în special de la cultura diferită de business, prezența locală fiind obligatorie.Toate acestea presupun investiții financiare și de timp suplimentare față de o investiție în Uniunea Europeană. De exemplu, dacă planifici să investești într-o fabrică de producție, trebuie să planifici și cum generezi energia necesară echipamentelor de procesare”, spune Ioan Drăgan, Deputy CEO, Trencadis și cel care coordonează extinderea internațională a companiei.

Pe de altă parte, Nigeria are o populație de aproximativ 200 milioane de locuitori, dintre care 96 milioane au acces la Internet, astfel încât operatorii de telecom aplică pentru licențe de banking datorită volumului de microplăți prin telefon. Iar agricultura în Nigeria este industria care produce cei mai mulți milionari. 

“Companiile românești, în special în domeniul agriculturii/procesării, au cele mai multe șanse de a scala afacerile în Africa la un nivel neîntâlnit în România. Agricultura beneficiază de instrumente suport din partea guvernului (finanțări, asigurari, restricții de import). Evident, ca în orice piață emergentă sunt multiple oportunități profitabile și în alte domenii care pot fi exploatate, dar implică prezența locală din partea fondatorilor pentru a le identifica și dezvolta”, mai spune Ioan Drăgan.



Citeste si