Copiii, dependenți de Internet: ce spun părinții

Riscurile asociate creșterii copiilor într-o lume digitală le dau părinților motive de îngrijorare în legătură cu timpul pe care aceștia îl petrec online.

Prin urmare, o treime dintre părinți limitează timpul petrecut de copii pe Internet, pentru a-i proteja de pericole. Sunt, însă, și alte măsuri pe care părinții le pot lua pentru a reduce riscurile și a-i ajuta pe cei mici să profite la maximum de lucrurile pozitive pe care lumea digitală le are de oferit.

Preferința pentru interacțiunile pe Internet a tinerei generații îi determină pe o treime (33%) dintre părinți să se îngrijoreze în legătură cu dependența de Internet. Această temere este accentuată de cifrele furnizate de Kaspersky Lab și B2B International, care au aflat că, potrivit părinților, un minor din 10 (12%) este dependent de Internet. Pe lângă temerea că ar putea să vadă conținut nepotrivit sau explicit (36%) și că există posibilitatea să comunice cu persoane necunoscute (32%), teama că cei mici nu se pot distanța de lumea online devine și ea rapid una foarte importantă pentru părinți.

Având în vedere că este jumătate (51%) dintre părinți simt că amenințările online pentru copiii lor cresc, timpul petrecut pe Internet este un factor important pentru siguranța copiilor. Aceste motive de îngrijorare i-au determinat pe 33% dintre părinți să impună restricții legate de timpul petrecut în mediul virtual.

Cu toate aceste, limitarea timpului online nu îi ferește neapărat pe copii de pericole. Pe parcursul unui an, 44% dintre copii s-au confruntat cu cel puțin o amenințare online, 12% dintre ei accesând conținut nepotrivit sau intrând în contact cu programe malware și viruși (10%).

Prin urmare, o opțiune alternativă pentru părinți ar putea să fie aceea să-i sprijine pe copiii lor în alte moduri, prin educație. Peste o treime (37%) dintre părinți vorbesc cu regularitate cu copiii lor pentru a-i învăța despre pericolele online, iar 31% încearcă să îi supravegheze atunci când sunt online, eventual creând oportunități pentru a sublinia orice amenințare ar putea apărea și a suplimenta efortul de educare.

„Părinții vor să-și știe copiii în siguranță, dar simpla limitare a accesului la lumea online nu este neapărat cea mai bună cale”, spune Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab. „Educația și comunicarea joacă un rol decisiv în procesul prin care părinții se pot asigura că cei mici folosesc Internetul în mod responsabil și în siguranță. Dar este important să folosească și programe care să întărească mijloacele de apărare. Limitarea timpului petrecut online este o parte esențială din proces, dar nu funcționează de una singură. Tehnologia poate ajuta la reducerea riscurilor, permițându-le copiilor să exploreze în siguranță toate aspectele pozitive ale Internetului și să își dezvolte aptitudinile digitale fără să se îngrijoreze în legătură cu amenințările cibernetice.”

Kaspersky Safe KIds este creat pentru a ajuta părinții să își protejeze în mod eficient copiii de pericolele din mediul online. Prin intermediul acestei soluții pot alege fie să blocheze accesul copiilor la anumite aplicații și site-uri, fie să-i ajute să conștientizeze pericolele, avertizându-i că site-urile sau aplicațiile pe care sunt pe cale să le acceseze sunt riscante și s-ar putea să aibă conținut periculos. De la impunerea limitelor, până la ținerea evidenței activităților online, Safe Kids poate oferi nivelul suplimentar de protecție de care au nevoie părinții ca să își știe copiii în siguranță.

 



Citeste si