- 20 Martie 2020
Coronavirus | Autism Voice Line – consiliere psihologică online gratuită pentru familiile cu copii cu TSA sau tulburări comportamentale
Prin acest program ce se va desfășura online, prin Skype, părinții care au copii cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale pot beneficia de consiliere psihologică în această perioadă de izolare impusă de prezența virusul COVID – 19.
Numărul de Skype la care vor răspunde specialiștii Autism Voice de luni până vineri de la orele 9:00 la 13:00 este: https://join.skype.com/invite/eev92cZOKI27
“Părinții care au copii cu tulburări suferă cel mai mult în perioada aceasta din cauza restricțiilor impuse de COVID – 19. Vorbim aici de peste 30.000 de familii la nivel național despre care știm că nu își mai pot ajuta copiii, din motive știute deja, impuse la nivel național. Autoizolarea este cel mai grav lucru pentru un copil cu tulburări care are nevoie de socializare, de terapie cu specialiști, de contact uman constant. Astfel, lansăm această campanie pentru cel puțin o lună prin care oferim consiliere gratuită părinților, pentru a trece mai ușor prin zilele de izolare la domiciliu. Anxietatea a crescut excesiv de mult zilele acestea și încă nu știm cum va evolua situația. Copiii cu autism au nevoie ca părinții lor să fie echilibrați, să fie calmi și să se consulte constant cu un specialist în ABA, pentru a afla ce pot face pentru copiii lor în situația dată. Am ales să derulăm acest proiect pentru că suntem cu toții responsabili ca în perioada următoare să fim alături de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, spune Anca Dumitrescu, președintele Autism Voice.
Autism Voice, printr-o linie specială deschisă prin Skype, ajută familiile aflate în risc din pricina măsurilor sociale impuse, oferind recomandări pentru problemele cu care se confrunta părinții cu copii cu autism în această perioadă.
O parte din problemele, de ordin atât social, cât și de sănătate psihico-emoțională, sunt cauzate de:
- AUTOIZOLAREA IMPUSĂ de autorități
- Dezinformărilor din social media
- Izolarea copiilor cu nevoi speciale la domiciliu
- Lipsa suportului fizic al specialiștilor în domeniu din cauza izolării la domiciliu
- Anxietatea psiho-emoțională creată de starea socială actuală
- Lipsa de terapii specializate a copiilor, ce se poate face doar 1 la 1 sau în grupuri mici.
Toate acestea, dar și alți factori specifici, pot afecta grav familiile și copiii cu autism sau tulburări. Oprirea lucrului cu un copil cu tulburări duce la stagnare sau chiar regres în recuperarea copilului, pierzându-se astfel luni de muncă.
Mai mult, încă sunt mii de familii în țară care nu beneficiază de nici un suport specializat pentru copiii lor din lipsa de resurse, specialiști, informații. Autism Voice a lansat la începutul acestui an proiectul “Pass the Voice” prin care s-a dorit împuternicirea directă a părinților cu copii cu autism la nivel național, pentru ca aceștia să poată începe o formă de recuperare a copiilor lor direct de acasă prin training-uri intensive cu părinții.
Din cauza riscurilor COVID-19, acest proiect a fost sistat. Alternativa a apărut sub forma acestei consilieri on-line, ce poate ajuta familiile măcar să beneficieze de suport psihic, moral.
Numărul de Skype la care vor răspunde specialiștii Autism Voice de luni până vineri între orele 9:00 și 13:00 este: https://join.skype.com/invite/eev92cZOKI27
De la 9:00 – la 9:30, specialiștii Autism Voice asteaptă mesajele la numărul de mai sus. La ora 9:30 fiecare înscris din ziua respectivă va primi ora de programare pentru sesiunea de consiliere.
Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților, iar astăzi este singura instituție din România care oferă cursuri de formare continuă acreditate de către BACB (Behavior Analyst Certification Board).
Autism Voice dispune de două centre de terapie unde 400 de copii cu tulburări comportamentale de spectru autist sunt ajutați să se recupereze prin terapia ABA. Totodată, prin Autism Voice, peste 1.200 de părinți au fost prezenți la cursurile gratuite, aproximativ 2.000 de psihologi și specialiști au fost formați în terapia ABA (terapie prin repetiție) și peste 2.000 de cadre didactice au participat la programele de formare.