Coronavirus | Ce documente se depun pentru șomaj tehnic?

Pandemia de coronavirus a afectat atât afacerile mici, cât și pe cele mari. O protecție pentru business-uri și angajați este intrarea în șomaj tehnic a angajaților. Ce documente se depun și care este procedura?

Pentru a se păstra pe linia de plutire, companiile pot apela la șomajul tehnic.

Pentru a beneficia de acesta angajatorii trebuie să completeze o cerere semnată și datată, să realizeze o declarație pe propria răspundere și să aibă listă angajații, cu contractele de muncă individuale suspendate. Certificatele de situație de urgență nu mai sunt necesare pentru a obține șomajul tehnic.

În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să facă plata către angatori.

Guvernul a adoptat noi măsuri privind șomajul tehnic acordat în perioada de urgență, astfel că au fost incluși în categoriile de beneficiari angajații companiilor și firmelor afectate de criza coronavirus, dar și cei care au venituri din PFA, drepturi de autor sau angajații cluburilor sportive.

Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază al angajatului, însă statul va acoperi cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut pe ţară. Angajaţii pot primi 75% din salariul din cartea de muncă, dar numai dacă firmele doresc şi pot să acopere diferenţa.

Liber profesioniştii afectaţi de criza vor primi de la stat o indemnizaţie fixă de 75% din salariul mediu brut pe economie. Salariul mediu brut în 2020 era stabilit la 5429 de lei, astfel indemnizația nu poate depăși 2381 de lei net.

Când se pot depune documentele pentru șomaj tehnic?

Pentru angajatorii care depun la ANOFM:

• Pentru 16 – 31 martie începând cu 1 aprilie.
• Pentru 1 aprilie – 16 aprilie începând cu 1 mai.
Pentru celelalte categorii: Până în data de 10 ale lunii (aprilie/mai).

Cum se pot depune documentele?

Documentele pot fi depuse electronic, prin intermediul mailului.

La ANOFM – s-au creat adrese speciale în fiecare județ
La ANPIS – sunt în curs de creare adrese dedicate în fiecare județ.

În cât timp primesc angajatorii banii?

Angajatorii care depun la ANOFM: în 15 zile de la depunere documente. Celelalte categorii care depun la ANPIS: în 10 zile de la depunere.

Care este obligația angajatorului după ce primește banii?

Să plătească sumele angajaților aflați în șomaj tehnic în 3 zile.



Citeste si