Cum arată ecosistemul de startup-uri în 2023? Tendințe și statistici

Mulți dintre noi visează să lanseze un startup care să ajungă să fie evaluat la cel puțin un miliard de dolari, puțini reușesc acest lucru, iar și mai puțini reușesc să treacă de primii 5 ani de existență a startup-ului odată ce-l lansează. Despre cum arată ecosistemul de startup-uri în 2023, tendințe și statistici aflați în cele de urmează.

Deși multe persoane își imaginează că vor crea un startup tech care să devină unicorn, o proporție covârșitoare a acestora vor ajunge să dea greș. Există, totuși, și startup-uri care vin cu o schimbare în lume, care atrag atenția clienților și investitorilor care sunt dispuși să investească bani frumoși în aceste business-uri, transformându-le, pe unele dintre ele, în acei unicorni. Cum arată ecosistemul de startup-uri în 2023 și la ce ne-am putea aștepta în acest an?

Potrivit datelor CB Insights, la finalul lunii decembrie 2022 existau 1.203 unicorni la nivel mondial, adică startup-uri care au ajuns să fie evaluate la cel puțin un miliard de dolari. Numărul acestor unicorni crește constant, între 2020 și 2021 numărul lor ajungând chiar să se dubleze.

În acest moment, compania care deține TikTok, ByteDance, este cel mai valoros startup din lume, fiind evaluată la o sumă ce variază între 275 și 300 de miliarde de dolari. Compania este urmată de SpaceX, care, potrivit celor mai recente informații din presa internațională, caută să ridice o nouă rundă de investiții, în valoare de 750 de milioane de dolari, ceea ce a plasa evaluarea sa la 137 de miliarde de dolari.

Tendințe 2023: domenii de interes

Referitor la domeniile care ”oferă” cei mai mulți unicorni, clasamentul este condus de industria fintech. Circa 139 de startup-uri din domeniul financiar au atins statutul de unicorn, printre cele mai cunoscute nume din industrie numărându-se Stripe sau Klarna.

O postare de pe site-ul Exploding Topics reunește mai multe statistici de pe site-uri care analizează ecosistemul mondial al startup-urilor.

Potrivit Dealroom, investițiile pentru fintech-uri s-au triplat în 2021, de la 41 de miliarde de dolari, la 121 de miliarde de dolari.

Fintech-ul nu este singurul domeniu care a atras atenția investitorilor. Finanțările pentru startup-uri de inteligență artificială au crescut cu 327% între 2016 și 2020, iar cele aflate la intersecția dintre AI și sănătate au o rată de finanțare ce a crescut cu 835% între 2015 și 2020.

Datele Startup Genome arată faptul că startup-urile care îmbină tehnologia și agricultura, sau alimentația, au intrat și ele pe radarul investitorilor, agritech fiind industria cu cea mai rapidă rată de dezvoltare, chiar dacă doar 2% dintre startup-urile din întreaga lume activează în agritech. Finanțările au crescut cu 128% între 2021 și 2022.

Ca să vă faceți o idee mai bună despre ceea ce se întâmplă la nivel local din prisma oamenilor de investiții despre cum se vede anul 2023 având în vedere o recesiune ce bate la ușă, cât acces vor mai avea fondatorii la capitalul fondurilor de investiții, care sunt domeniile spre care se vor îndrepta VC-urile, vă invităm să urmăriți un interviu recent cu Cristian Munteanu, managing partner al fondului de investiții Early Game Ventures.

De ce eșuează startup-urile

Revenim cu picioarele pe pământ ca să vă spunem că 75% din startup-urile care primesc finanțări de la fonduri de investiții nu reușesc să aducă înapoi bani VC-urilor care-i susțin, conform Failory.

Rata de eșec a startup-urilor s-a menținut la același nivel în ultimii ani, la 90%. Astfel, 21% dintre startup-uri dispar după primul an, 30% în primii doi ani, 50% până la al cincilea an de activitate, iar 70% în 10 ani.

Iar conform datelor CB Insights, banii, sau mai exact lipsa lor, sunt principalul motiv pentru care startup-urile dau greș cel mai des.

38% dintre echipe rămân fără bani, deci este o problemă de management eficient al resurselor financiare, sau nu reușesc să mai ridice alte investiții, în timp ce 35% spun că nu există o piață pentru ceea ce fac, deci nu-și fac temele în ceea ce privește market fit-ul soluțiilor lor.

Tendințe 2023: startup-uri fondate de femei

Ajungem și la un alt element important, despre care am început să vorbim tot mai mult în ultimul an, anume startup-urile cu femei fondator/cofondator. Deși aceste startup-uri sunt foarte rar finanțate de fondurile de investiții, trebuie să rețineți faptul că aceste startup-uri au performanțe mult mai bune decât cele din care fac parte doar bărbați, potrivit datelor FirstRound.

Totuși, așa cum precizam mai devreme, finanțările pentru echipele cu femei fondator sunt destul de puține, așa că 30% dintre startup-urile fondate de femei au suficienți bani doar pentru o perioadă de cel mult o jumătate de an.

În România, Bravva Angels, prima comunitate de investitori de tip Business Angel de la noi dedicată susținerii startup-urilor cu cel puţin o femeie fondator, și-a propus ca până în 2030 să mărească la 5% ponderea investițiilor realizate de fonduri de investiții în startup-uri cu femei fondator.

În ziua de azi sunt mii de startup-uri care caută să-și croiască loc în acest ecosistem, iar ceva mai mult de 1.000 sunt norocoase să fi devenit unicorni.

Ecosistemul startup-urilor evoluează cu fiecare an e trece și devine tot mai divers, iar oamenii de investiții sunt tot mai dispuși să susțină financiar oameni care aduc pe piață idei inedite, business-uri ce pot schimba întreaga lume.

Iar pentru a ajunge unicorn un startup are nevoie de mai multe ingrediente: de produsul potrivit, de piața potrivită, de momentul potrivit, de susținere financiară, de echipa potrivită.

Aflați pe larg și alte tendințe și statistici pentru 2023 privind ecosistemul mondial de startup-uri din postarea de pe site-ul Exploding Topics.



Citeste si