- 22 Noiembrie 2018
Cum îți finanțezi afacerea în 2019 – 5 resurse utile
Se vorbește deseori despre necesitatea de a avea niște bani puși deoparte atunci când pornești la drum cu o afacere. Fie că îi folosești pentru plata salariilor, fie pentru plata taxelor, pentru diverse cheltuieli neprevăzute, niște bani prin conturi nu strică niciodată.
Și dacă ai trecut de momentul în care iei bani de la prieteni sau de la familie, am găsit pentru tine 5 opțiuni utile prin care îți poți finanța afacerea în 2019.
Programe guvernamentaleVorbim aici despre programe precum Start-Up Nation, comerț și servicii, microindustrializare, Femeia Antreprenor, și altele.
Ne place sau nu, programul Start-Up Nation, organizat de Ministerul pentru Antreprenoriat și IMM-uri, este unul dintre cele mai mari programe susținute de guvernul nostru. Firmele nou înființate beneficiază de o finanțare în valoare de 200.000 de lei, iar statul își dorește să finanțeze 10.000 de afaceri.
Potrivit procedurii programului Start-Up Nation 2018, schema este valabilă până la 31 decembrie 2020, iar plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2021.
Un alt program susținut de statul român și aflat în derulare în acest moment este Femeia Antreprenor 2018. Prin implementarea programului în perioada 2018-2020 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 480 de beneficiari, din care minim 160 de beneficiari în anul 2018.
Ministerul pentru IMM-uri a publicat recent procedura de implementare a proiectului, iar începând cu data de 14.11.2018, ora 10.00, pe site-ul www.aippimm.ro, devine aplicația de înscriere în cadrul programului național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii.
Fonduri europeneUnul dintre cele mai mari programe de investiții lansat sub umbrela Comisiei Europene este Horizon 2020, acesta având un buget de 3 miliarde de dolari rezervat pentru finanțarea a 7.500 de startup-uri.
Scopul programului Horizon 2020 este de a le oferi antreprenorilor inovatori din Europa o șansă de a-și pune în practică ideile care au potențialul de a crea noi piețe sau de a aduce schimbări fundamentale pe segmente deja existente. Fondurile nu sunt limitate doar anumitor sectoare economice, putând fi accesate de orice IMM sau startup european aflat în faza de early stage.
Programe de accelerareNu trebuie să mai părăsești țara pentru a participa la programe de accelerare care să-ți ofere acces la mentori care te învață să construiești afaceri durabile sau care să te ajute să-ți faci ordine în planul de afaceri și în strategia de business, ori care îți oferă la final și ceva finanțare pentru afacerea ta.
De exemplu, poți urmări sesiunile de înscrieri pentru Techcelerator, un program de accelerare care susține și financiar startup-urile de tehnologie prin intermediul partenerului exclusiv GapMinder.
Techcelerator vizează companii aflate în faza Minimum Viable Product (MVP) din domenii precum cele ale serviciilor IT și software, securitate cibernetică, inteligență artificială (AI) sau machine learning (ML), transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, FinTech (inclusiv aplicații din zona blockchain). Componența și coeziunea echipei reprezintă un alt factor important în procesul de evaluare.
Startup-urile care participă în cadrul programului Techcelerator au acces la sesiuni intensive de business coaching, mentorat, know-how specific în funcție de industria startup-ului și servicii de marketing, precum și la comunități internaționale care le pot oferi uneltele necesare pentru creștere și expunere pe piața globală.
Startup-urile care au trecut până acum prin programul de accelerare au beneficiat de o primă rundă de investiție de 25.000 de euro din partea fondului GapMinder în schimbul unei participații de 6% din companie. Startup-urile care au înregistrat un progres satisfăcător au avut șansa de a fi invitate la o a doua rundă de investiție, de până la 75.000 euro, convertibilă în acțiuni.
Un alt program de accelerare în care ați putea să vă înscrieți este Spherik Accelerator. Misiunea acceleratorului este de a conecta startup-urile din program cu resurse strategice, de a crea contextul potrivit pentru acestea spre a-și valida produsele, pentru a putea mai apoi crește afacerile exponențial. Începând cu ianuarie 2018, Spherik este Startup Europe Ambassador în Romania, în calitate de membru al Startup Europe Club.
Fonduri de investițiiGapMinder și 3TS – Catalyst Romania sunt fondurile de investiții atât de capital privat, cât și de capital de risc, care și-au accelerat cel mai mult investițiile în țara noastră, în ultimii ani, în companii precum vola.ro, elefant.ro, SmartBill, Vector Watch. Aceste fonduri de investiții alocă resurse, în principal, în proiecte din zona de tehnologie, aflate atât în etapa de startup, cât și în cea de expansiune.
De exemplu, chiar la începutul lunii noiembrie, GapMinder anunța faptul că a făcut încă o investiție în valoare de 300.000 de euro, de data aceasta în Sypher, o platformă GDPR dezvoltată de foști membri Avangate.
Anunțul a venit la o lună distanță de o altă investiție condusă de GapMinder, alături de Catalyst România – 1,2 milioane de euro oferiți SmartDreamers, o companie specializată în soluții software dedicate recrutării în social media și comunități online.
Credit bancarUn credit flexibil asigură creșterea mai rapidă a afacerii, alimentarea stocurilor pentru o perioadă mai aglomerată sau acoperirea unor datorii. Pentru că, la început de drum, creditele tradiționale ar putea fi nepotrivite pentru tine, din cauza lipsei de experiență, există modalități de creditare mai flexibile, și adaptate afacerilor mici.
BT Mic, compania dedicată finanțării afacerilor mici și foarte mici, a Bancii Transilvania oferă credite de până la 200.000 de lei pentru afaceri cu un minim de 3 luni de activitate financiară. Garanțiile sunt flexibile, iar banii pot fi înapoiați băncii chiar și în 7 ani.