Cum să ai un startup de succes. Șase sfaturi

O parte foarte importantă a vieții de antreprenor este capacitatea de a te adapta permanent și de a învăța, din succes, dar și din eșecuri (fie ale tale sau ale altora).

Analizând atât succesul cât și eșecul unei afaceri ai ocazia să vezi diferențele dintre companiile care au ajuns să deruleze afaceri durabile și cele care și-au găsit, într-un final, sfârșitul. Uitându-te cu atenție vei putea învăța câteva lecții utile, și cel mai important, le vei învăța la timp, cât să nu îți scufunzi afacerea.

Rezolvă probleme și nevoi reale

Cea mai importantă validare a succesului produsului la care lucrezi este ca acesta să vină cu o soluție de care piața chiar are nevoie. De aceea, oricât de atractiv ți s-ar părea să lucrezi la ceva despre care tu crezi că va aduce o schimbare, asigură-te, mai întâi, ca acea chimbare chiar este necesară și scalabilă pe piață și nu doar în grupul tău de cunoscuți.

A fi lider înseamnă mai mult decât a avea viziune

Viziunea este importantă, însă e nevoie de mai mult pentru a conduce o echipă care să pună umărul la dezvoltarea unei afaceri de succes. Trebuie să fii un exemplu pentru oamenii tăi, prin atitudine, etică și hotărârea de a merge mai departe. 

Cinci lucruri pe care le înveți la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life

Găsește mentorii potriviți

Ai nevoie de inspirație de la oameni care au deja experiența construirii și dezvoltării unei afaceri în momentul în care pornești pe calea antreprenoriatului. Dacă vrei să întâlnești oameni excepționali, de la care să înveți cum să faci o strategie de afaceri, cum să te promovezi, cum să fii un lider bun sau de la care să afli cum poți trece și de eșecuri, te invit să te înscrii în cadrul taberei de antreprenoriat Startup Your Life (17-20 mai, Poiana Brașov).

Protejează-te din punct de vedere legal

Este extrem de important, pentru a-ți proteja afacerea, să ai acoperire din punct de vedere legal. Încheie contracte cu partenerii de afaceri, cu furnizorii, ai grijă să stipulezi foarte clar condițiile în baza cărora veți colabora, protejează-ți proprietatea intelectuală. Poți afla mai multe informații despre partea legală a unei afaceri din video-urile cu sfaturi juridice pe care le-am realizat alături de Ana-Maria Udriște, avocat și fondatorul Avocatoo. Ana va fi și unul dintre trainerii taberei de antreprenoriat Startup Your Life, pe care o organizăm între 17 și 20 mai la Poiana Brașov.

Nu te teme de competiție

Competiția este bună, chiar dacă nu prea vrem să o credem (și mai ales să o avem). Ne motivează să fim mai buni, să facem lucrurile diferit și să vrem să ne dezvoltăm permanent. Dacă ea nu există pe segmentul de business pe care ni-l alegem, nu este, neapărat, un semn bun: poate că nu există o piață sau este prea mică și de aceea nu este viabil să ne zbatem nici noi.

Fă un plan și ghidează-te după el

Planurile inițiale nu vor rămâne, întotdeauna, la fel pe parcursul dezvoltării unei afaceri de succes. Trebuie să ai puterea de a te ghida după ele, dar și de a renunța la ele în momentul în care trebuie să-ți schimbi drumul. De asemenea, un plan te poate ajuta să îți menții cursul și să nu te lași distras.

Dacă vrei să înveți din experiența altor antreprenori de top, înscrie-te la Startup Your Life, tabăra de antreprenoriat pe care start-up.ro o organizează pentru cei la început de drum în antreprenoriat sau care vor să fie mai buni în administrarea afacerii lor.

Poți afla mai multe sfaturi pentru a construi un startup de succes și din acest material.



Citeste si