- 11 August 2022
Curs de Blockchain in Industry 4.0 pentru specializarea în lucrul cu Internetul Lucrurilor
Cursul va fi facilitat de o echipă internațională de traineri, cercetători și practicieni Blockchain din Viena, care vor aborda tematica prin intermediul platformei MS Teams. Cele patru sesiuni online se vor finaliza cu acordarea certificatului Blockchain in Manufacturing – Core Programme.
Ulterior, participanții interesați vor putea continua specializarea, participând la trainingul în format fizic la București, ce se va finaliza prin acordarea certificatului Certificatul: Blockchain in Manufacturing – Extended Programme,
”Invităm toți studenții și profesorii, precum și persoanele interesate de noi competențe ori de perspectivele unei noi cariere să se alăture cursului Blockchain in Industry4.0. Această inițiativă poate deveni punctul T0 al unui nou start pentru economia românească prin ramura ei manufacturieră și poate ajuta specialiștii români în IT să își atingă adevăratul potențial. Lucrăm cu partenerii noștri pentru a veni în întâmpinarea nevoilor industriei românești cu noi cursuri și programe de sprijin pentru digitalizare, iar comunitatea de profesioniști pe care ne dorim să o creăm este deja în formare”, a declarat Raluca Lucăț, hub manager, EIT Manufacturing CLC East.
Tematica cursului online va include:
Sesiunea 1 acoperă elementele tehnice de bază ale tehnologiei Blockchain. Folosind Bitcoin ca exemplu, sunt explicate componentele criptografice, structurile de date, rețelele P2P și mecanismele de consens. Aceasta constituie baza pentru a discuta alte tipuri de protocoale, cum ar fi permissioned blockchains. Sesiunea oferă, de asemenea, o prezentare generală a unor cazuri de utilizare importante în diverse domenii, cum ar fi lanțurile de aprovizionare, sistemele energetice sau serviciile financiare.
Sesiunea 2 extinde cunoștințele tehnice ale participanților. În primul rând, este abordată extinderea blockchains de primă generație cu funcționalitatea contractelor inteligente. În plus, sunt discutate permissioned blockchains și DLT-uri precum Hyperledger Fabric și Corda. În plus, este introdus conceptul de ecosisteme blockchain. Atunci când se implementează sisteme bazate pe blockchain, trebuie luate în considerare diverse componente și părți interesate. Sesiunea se încheie cu o prezentare generală a pieței și o discuție despre tendințele actuale și cazurile de utilizare.
Sesiunea 3 abordează tehnologia blockchain din perspectiva afacerilor. În primul rând, sunt discutate întrebări juridice importante în legătură cu utilizarea tehnologiei. Accentul este pus aici pe faptul că participanții vor avea o idee despre momentul în care trebuie să pună întrebările potrivite. Sesiunea prezintă apoi alte cazuri practice de utilizare a tehnologiei din diverse domenii industriale. În cele din urmă, participanții învață cum să evalueze cazurile de utilizare din punct de vedere comercial.
Pornind de la sesiunea precedentă, sesiunea 4 detaliază proiectarea și implementarea cazurilor de utilizare. Participanții vor învăța despre procesele de proiectare dintr-o perspectivă teoretică, precum și din exemple din lumea reală. Sesiunea include un tutorial de codare dAap pentru a învăța cum arată implementarea efectivă a unui proiect. Deși nu se așteaptă ca participanții să cunoască sau să învețe codare, tutorialul le oferă o perspectivă asupra modului în care arată procesul de implementare din perspectiva unui dezvoltator.
Modulele în format fizic, gratuit, se bazează în principal pe munca în grup, discuții și prezentări. Participanții învață prin aplicarea cunoștințelor pe care le-au acumulat în cadrul sesiunilor online la idei concrete pentru soluții bazate pe blockchain.
#Ziua 1 în sala de clasă – Proiectarea cazurilor de utilizare (13.10.2022)
Prima zi de clasă începe cu o discuție despre ideile de proiecte blockchain pe care participanții trebuie să le predea ca parte a temelor de casă. Urmând o abordare de învățare bazată pe proiecte, participanții formează apoi echipe pentru a lucra la ideile selectate. Ca un prim pas, participanții își vor rafina înțelegerea cazului de utilizare, a problemei pe care încearcă să o rezolve și a părților interesate implicate.
#Ziua 2 în sala de clasă – Implementarea proiectelor (14.10.2022)
După rafinarea cazului de utilizare, primul pas în planificarea implementării constă în alegerea tehnologiei potrivite pentru proiect. Ulterior, sistemul planificat este specificat în continuare prin efectuarea de analize ale cerințelor și elaborarea arhitecturii sistemului.