Dan Călugăreanu: Ce trebuie să știe fondatorii despre EGV Fund II. Investiții până la 2,5 mil. euro, runde follow-on până la 6 mil. euro

Early Game Ventures Fund II, un vehicul investițional cu un capital de 60 de milioane de euro, a fost lansat oficial recent și pregătește deja primele două investiții. Am aflat de la Dan Călugăreanu, partener în cadrul fondului de investiții, informații esențiale pe care trebuie să le știe noii fondatori privind investițiile EGV Fund II.

”EGV Fund II este un fond de 60 de milioane de euro care va investi în piața de tehnologie, în aproximativ 25-30 de companii, atât în România cât și în Europa, și pentru care am pregătit tichete între 500.000 de euro și 2,5 milioane de euro”, ne-a precizat Dan Călugăreanu.

Acesta a menționat faptul că pentru runde de investiții follow-on, în startup-uri care sunt deja în portofoliul fondului Early Game Ventures, valoarea poate varia între 2 și 6 milioane de euro.

”Încă mai avem resurse în fondul I, așa că prima opțiune este să facem follow din resursele fondului I. Dar, evident, dacă un campion ridică foarte tare capul și ridică o investiție de dimensiuni apocaliptice, atunci vom investi din fondul II. Tichetul poate fi îndeajuns de mare, între 2 și 6 milioane de euro”, ne-a declarat Dan Călugăreanu.

Cea de a doua generatie a fondului Early Game Ventures va continua strategia de investiții în tehnologie a primului fond, care a beneficiat de o contribuție prin instrumentul financiar de equity finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și care a încheiat perioada principală de investiții.

Fondurile din care va investi EGV II provin atât de la parteneri instituționali si persoane fizice care au investit și în primul fond EGV, cât și de la noi investitori. Fondul beneficiază de o investiție de 30 milioane euro din partea Recovery Equity Fund, administrat de către European Investment Fund și finanțat prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență în cadrul Next Generation EU.

Domenii pentru investiții

Reprezentantul Early Game Ventures a menționat și câteva dintre verticalele pe care este specializată echipa de investiții a fondului. 

”Suntem agnostici, dar, evident, iubim mai mult anumite verticale: cybersecurity, AI tools, fintech, dev tools, sunt câteva dintre cele pe care le vizăm mai pregnant”.

De altfel, pe lista principalelor startup-uri în care echipa fondului își dorește să investească se află cele care folosesc inteligența artificială.

”Încercăm să vedem cum să investim în companii care folosesc AI și care aduc o valoare practică utilizării AI-ului. Încă cred că suntem într-o fază de pionierat și vom vedea în care vom investi”, menționează Dan Călugăreanu. 

Ce trebuie să mai știe fondatorii de startup-uri despre Early Game Ventures Fund II?

”Early Game Ventures se uită la echipe valoroase, se uită la ultima generație a tehnologiei, se uită la value proposition, ne dorim să vedem ”un pumn în față”, așa să fie value proposition, și de asemenea, se uită la strategia de piață pe care o are startup-ul respectiv. Ajutăm startup-urile noastre să ajungă la un alt nivel, să încerce să scaleze internațional, să le punem în legătură cu alte VC-uri de calitate din alte regiuni”, concluzionează Dan Călugăreanu.

Cine sunt partenerii Early Game Ventures

Cristian Munteanu este printre foarte puținii manageri de fonduri VC din regiune cu experiență de fondator de startup-uri tech, atât în România cât și în Silicon Valley.

Dan Călugăreanu, Partener și în primul fond EGV, își continuă activitatea de investitor profesionist în ambele fonduri administrate de Early Game. Înainte de a deveni Partener la Early Game, Dan Călugăreanu a fost Chairman al Tech Angels, dar și angel investor.

Florin Vișa, având 24 de ani de experiență în investiții private equity, venture capital, M&A și corporate finance în Europa Centrală și de Est, s-a alăturat EGV odată cu demararea negocierilor pentru acest al doilea fond.

Fondul I este în continuare activ dar va face investiții doar în companiile pe care le deține în portofoliu.

Toate investițiile noi vor fi realizate din cele 60 milioane de euro ale Fondului EGV II, 70% din sumă fiind dedicată, în continuare, finanțării startup-urilor din România. Pentru cel de-al doilea fond al EGV, partenerii vizează și investiții în afara țării noastre, în țări din Europa Centrală și de Est, ca de exemplu Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia.



Citeste si