- 13 Ianuarie 2023
Cristian Dascălu, Techcelerator & Gapminder: ”Ne uităm la lucruri mai concrete, mai bine validate”
În ultimele săptămâni ale anului 2022, Cristian Dascălu, VC Fund Partner în cadrul Gapminder, unul dintre cele mai mari și active fonduri de investiții active la nivel local, și Managing Partner & CoFounder al Techcelerator, unul dintre cele mai mari acceleratoare de startups din România, a fost alături de noi în studio pentru un interviu în care am discutat despre cum se vede ecosistemul local de startup-uri la finalul unui an provocator și despre ce aduce 2023 pentru zona de startup-uri și investiții având în vedere discuțiile privind o criză economică la nivel global.
Puteți urmări video-ul de mai sus sau citiți mai jos câteva dintre cele mai importante informații din interviul pe care l-am realizat cu Cristian Dascălu.
2022, anul în care ne-am testat rezistențaDin punctul de vedere al reprezentantului Gapminder și Techcelerator, anul 2022 a fost unul care a testat rezistența antreprenorilor și fondatorilor de startup-uri, iar 2023 va veni ca un moment de reașezare, atât pentru fondatori cât și pentru investitori.
Cristian Dascălu: Cred că în 2022 am încercat toți să ne dăm seama cât de rezilienți putem fi, cât de creativi și gata e a face lucruri într-un mediu instabil.
În cazul Techcelerator am reușit să continuăm cu toate programele și chiar au apărut oportunități noi.
Provocările se văd cumva în rundele noi, dar în total, partea de programe cred că și-a păstrat volumele de participanți și de număr de programe. Acest lucru denotă faptul că fondatorii locali au o anumită reziliență. Cred că e un impact mental foarte mare, dar la nivel tehnic, dincolo de sumele rundelor, de evaluări, cred că e un moment de cotitură oportun care să ne ducă pe toți spre o relevanță și mai mare.
În cazul Gapminder, cred că a fost o împărțire egală între rundele noi și cele de follow-on, dar cred că tendința e de a merge spre runde follow-on, unde vii să susții antreprenorii care au nevoie să simtă că ești alături de ei, că vii și-i susții în continuare mai ales atunci când își revizuiesc planul de fundraining.
Ideal ar fi trebuit să fie mai multe runde noi, cu toate acestea am reușit să găsim și echipe cu care să începem să ne cunoaștem din interior, ca de exemplu OutThink, Yarooms, care au intrat acum în portofoliu, și alte companii pe care le aveam deja, care au reușit în continuare să ridice runde.
Există bani în piață, dar îi gestionăm mai bineCristian Dascălu, VC Fund Partner în cadrul Gapminder și Managing Partner & CoFounder al Techcelerator, spune că sunt încă disponibili bani pentru finanțările startup-urilor, însă începe să se schimbe optica fondurilor de investiții, care devin mai interesate de acțiuni concrete și de proiecte mai bine validate înainte de a lua decizia investițională.
Cristian: Partea de fonduri disponibile există în continuare ca până acum atât în cazul nostru, cât și în cazul pieței regionale și globale. Sunt volume de capital care continuă să fie disponibile în piață.
Înainte de pandemie, înainte de această criză macroeconomică, s-au anunțat multe fonduri.
Dar cred că se întâmplă un reset la nivel de performanță al industriei de tehnologie în care focusul se pune mai mult pe fundamentals – poate că uneori sărim prea repede spre partea mare de impact, fără a ne face temele pe partea aceasta de probleme majore, validarea lor, faptul că ele sunt realmente scalabile și ample.
Noi am reușit să stăm într-o zonă de relevanță prin alegerea focusului pe high-tech, vii să schimbi niște comportamente ample pe acest segment.
Acest reset de fundamentals deschide o nouă etapă de afirmare, de validare a valorii pe care fondatorii startup-urilor tehnologice o pot aduce lumii, și valoarea asta se poate captura de companiile din Europa de Est care se pot alinia la un standard global de livrare.
Corecții la evaluăriEste un lucru pe care l-am văzut în ultimii 5 ani și este o progresie constantă. Ne uităm la lucruri mai clare, mai concrete, mai bine validate.
Negocierile pentru investiții încep să se modifice. Atât fondatorii cât și investitorii sunt mai dornici să înceapă lucrul, iar odată aflat la o rundă ulterioară de investiții, reprezentanții startup-urilor vor să-și arate rezultatele și să-și demonstreze teza de la care au pornit business-urile.
Cristian: Cred că au fost mai mult afectate și este datorat faptului că toate evaluările din partea de VC sunt aliniate burselor de valori. Ele având corecții, mai departe ai corecții în tot sistemul financiar.
Cu Techcelerator suntem undeva în partea de pre-seed, până spre un early seed, poate spre seed, Gapminder merge undeva într-o zonă de late seed, series A către B, C.
Cu siguranță toată bucata asta de early-stage, o primă, a doua rundă, tinde să nu fie atât de afectată pentru că vorbim despre niște sume mai scăzute.
În același timp, și aici se văd corecții în zona de evaluări. Acum am început să vedem că fondatorii sunt mai activi în zona de a face și către a nu mai ține de niște negocieri, pentru că îți dorești ca lucrurile acelea să înceapă, să se întâmple, în cazul primei runde.
În cazul celei de-a doua runde vrei să-ți demonstrezi ADN-ul, teza, ulterior cifrele vorbind de la sine.
Aceasta cred că a fost o zonă care ne-a lipsit și acum pentru că nu se mai pune atât de mult focus pe evaluări, vedem că e un lucru pozitiv.
2023 vine cu provocarea rundelor mariDin punctul de vedere al lui Cristian Dascălu, din 2023 și chiar și în anii următori, oamenii de investiții se vor arăta mult mai interesați de ceea ce pot să livreze cu adevărat fondatorii. Totodată, pentru startup-uri va fi provocarea de a găsi cei mai buni oameni alături de care să realizeze tot ceea ce promit în discuțiile cu fondurile de investiții.
Cristian: Cred că se va păstra această provocare a rundelor mari. Cred că se va pune mai mult accent pentru venituri (revenues) și pe ceea ce companiile vor putea să demonstreze ca indicatori de creștere concreți. Fondatorii trebuie să se uite în livreze cu adevărat ceea ce promit.
Avem provocări ca și ecosistem prin faptul că profesioniștii de sales, în marea lor majoritate, sunt internaționali și e nevoie să intri într-o piață ca să găsești acei oameni potriviți.
Cred că piața muncii va aduce provocări pentru că oamenii buni, profesioniști, sunt mai căutați și, drept urmare, mai greu de găsit de cei care vin noi în piață ca fondatori de startup-uri.
Mutându-ne pe partea de accelerare, provocările cred că sunt tot acelea cu care suntem obișnuiți, dar va fi nevoie de o validare mai rapidă, ca ipotezele să fie unele care să prindă tracțiune mai repede.
Dacă ești într-o zonă de evaluare sub 3 milioane de euro va trebui să demonstrezi mult mai rapid că poți atinge primul prag și apoi să mergi mult mai rapid la următoarele praguri pe care ți le setezi și să nu vorbești despre o viziune mare, cu o piață mare. Lucrurile vin mai mult în zona de tactică: cum intri pe o piață, cum aduci primul client. Va fi totul mult mai pragmatic.
Noi vedem aceste lucruri ca o maturizate binevenită. Trebuie mediată pentru fondatori. Cred că se va deschide astfel piața spre mult mai multe startup-uri care vin cu acest pragmatism din start.
Provocările și evoluțiile din 2023 vor fi aici pe termen lung. Cred că ne vor ajuta să trecem de la etapa romantizată a digitalizării la companii care vin cu inovație dar știu și cum să se maturizeze.
Strategia Gapminder & Techcelerator în 2023: asumare și pregătirea fondatorilorGapminder va continua investițiile și în 2023 și, totodată, va continua să susțină programele derulate de Techcelerator, care ajută la pregătirea fondatorilor pentru zona de investment ready.
Cristian: Pariul pe toată partea de high-tech, de securitate cibernetică, de e-health, încercăm să identificăm acești fondatori care sunt suficient de maturi și au un track record consistent în România sau în afară – avem deja fondatori români pe care i-am identificat în piețe internaționale – vom continua să mergem pe această direcție.
Rundele în care am intrat au început să aibă o creștere constantă, evaluările companiilor, lucrurile pe care ni le-am asumat cu un ecosistem în creștere, trebuie să-ți asumi aceste evaluări și nevoile de capital tot mai mari pe care le are un startup.
Acum se mută accentul de pe valoare pe ceea ce poți livra cu adevărat.
Focusul meu a fost destul de amplu pe Techcelerator ca să putem pregăti pipeline-ul care a venit din zona aceasta și următoarele runde Series A.
Aici am văzut foarte oportun încă de acum 3 ani cu Google for Startups de a dezvolta programul Advancing AI. Companii care au trecut prin acest tip de programe au ajuns la evaluări de zeci de milioane.
Este un program care va rămâne dedicat prototipării ideilor care folosesc machine learning. Cred că Europa de Est și România se poate afirma foarte bine pe zona aceasta de deep tech.
Peste 50% din eforturile noastre sunt pentru dezvoltarea acestui program. Mai departe va urma zona de fintech, programul NextFintech, cu care am ajuns la a treia ediție, pe care o vom lansa în trimestrul 1 din 2023.
Sunt programe cu tradiție la care am adăugat și zona aceasta de investment readiness pentru că un program de accelerare ar trebui să te ajute să faci primele runde de finanțare.
Echipăm fondatorii, după ce depășim etapa de validare a potențialului de creștere, ajungem în zona de pregătire pentru investiții. Este foarte necesară și am văzut-o și din interacțiunile pe care le-am avut și la Gapminder unde am văzut neconcordanțe între sumele cerute și momentul dezvoltării.
Ne interesează foarte mult componenta de health pentru că are potențial de a genera foarte multe date. Rămâne de văzut dacă facem o componentă de health sau mutăm aceste startup-uri în zona de inteligență artificială.