- 29 Iulie 2024
David Achim, MakeIT in Oradea: ”ar trebui să profităm de ieșirea la Marea Neagră”
Discuția cu David Achim a avut loc în cadrul Tigers Summit la Vodafone Innovation Corner, locul de discuție pentru inovatorii României.
Make IT in Oradea este o organizație non-guvernamentală inițiată de Primăria Oradea, cu susținerea unor companii locale din domeniul tehnologic. MakeIT in Oradea are misiunea de a oferi mentorat, finanțare, burse pentru studenți și elevi, dar și găzduire pentru startup-urile care vor să facă din Oradea centrul lor de operațiuni.
La începutul anului, ecosistemul din Oradea avea 22 de startup-uri tech și investiții de 9 milioane de euro făcute în acestea.
Urmărește interviul video pe care l-am realizat cu David Achim în cadrul Tigers Summit, prima ediție a unui eveniment în care am discutat cu firme mari, românești și străine, cu investitori, cu industria de ecommerce, cu antreprenori în ascensiune, și am văzut și prezentări despre cele mai noi tehnologii care sunt create în România. Mai jos poți citi principalele concluzii ale interviului.
Întrebările pe care i le-am adresat lui David Achim, Director Executiv la Make IT in Oradea:- Care a fost inovația care te-a uimit cel mai mult de-a lungul vremii?
- Cât de important este pentru antreprenor să aibă o zonă de resurse?
- Ce crezi că ar putea deveni România cu ajutorul tehnologiei?
- Care sunt 3 domenii esențiale pentru dezvoltarea României?
- Recomandă-ne o afacere care-ți place sau care te-a impresionat.
- Primul moment inovator a fost atunci când am auzit despre SpaceX și cum poți reveni pe pământ cu o rachetă pe care să o refolosești.
- Tot un moment care m-a uimit a fost când am auzit despre TypingDNA, un startup din Oradea care construia o tehnologie avansată – să te autentifici când tastezi, după modul în care tastezi, mi s-a părut ceva wow.
- E foarte important, mai ales că industria este plină de conținut irelevant și poate avea un impact semnificativ.
- Îmi place să mă uit la nivel de Europa.
- Suntem într-o competiție interesantă între Statele Unite, Europa și Asia. România ar trebui să se uite la țările din jur și să colaboreze cu ele, mai ales în domeniul software și tehnologie agricolă.
- Dincolo de agritech, ar trebui să profităm despre ieșirea la Marea Neagră. Suntem într-o regiune complicată din punct de vedere geopolitic, ceea ce ne oferă un potențial semnificativ în domenii precum naval și maritim.