De la program 9-17 în IT la educarea viitorului României: copiii

Vine un moment în carieră în care ești convins că un simplu job nu mai e suficient. Că ai capacitatea de a trece de la statutul de angajat (chiar și dacă ai ajuns să conduci o echipă), la cel de antreprenor. Că ești gata să-ți fondezi propriul business. Și știi că va trebui să înveți constant, că va fi greu, dar satisfacțiile vor fi pe măsură. Gabriela Isai este unul dintre acești oameni care au visat că pot face mai mult și au reușit.

”Întotdeauna mi-am dorit să experimentez viața de antreprenor. Simțeam că pot mai mult decât un program 9 - 17, task-uri și cerințe ale locului de muncă.  Dar mai ales mi-am dorit să pot să implementez proiecte personale, să pot să identific nevoi în piață și să vin cu soluția”, ne-a povestit Gabriela, fondatoarea firmei Trusted Software, un business de servicii IT, cu activități de creare site-uri web și web design magazine online, mentenanță, administrare și găzduire, și de câteva luni de zile, extins și pe segmentul de educație.

Dar vom reveni la acest moment al poveștii profesionale a Gabrielei.

Pași mici pentru dezvoltare de durată

Gabriela Isai este specialist IT și de trei ani și antreprenor. A absolvit Facultatea de Matematică – Informatică din Cluj-Napoca, cu un master de programare bazată pe componente și cunoaște tot ce e nou pe segmentul de creare de site-uri web și web design.

A lucrat pentru companii mari de IT în Cluj și a experimentat și viața de freelancer. Iar din 2019 a deschis firma Trusted Software.

”Am început cu pași mici, am oferit (și încă oferim ) servicii software clienților, pentru a putea deveni sustenabili cât de repede. Să creezi un produs și apoi să-l vinzi necesită mult timp, chiar ani, iar să susții o echipă fără să ai încasări nu e cea mai bună opțiune. M-au ajutat foarte mult studiile și experiența în domeniu, întrucât am fost “ în prima linie ” să zic așa. Eram acolo pentru orice lucru ce trebuia făcut în compania mea, relații cu clienții, negocieri, implementare, testare, administrare. Evident am făcut și cursuri de antreprenoriat, de management al timpului, de team leader și continui să  învăț”, detaliază Gabriela.

A pornit business-ul câștigând un concurs de planuri de afaceri si primind o subvenție de circa 30.000 de euro pentru implementarea lui.

”Totul a fost bine în anul de implementare a proiectului,  în care aveam majoritatea cheltuielilor acoperite de grantul pe care l-am câștigat pentru implementare. Momentul crucial a fost când perioada de implementare s-a terminat și am rămas pe forțe proprii, cu atât cât am reușit să construim timp de un an. A fost anul cu cele mai multe emoții: tristeți și bucurii. Însă prin multă muncă și pasiune am reușit să trecem peste toate greutățile și să adaptăm business-ul astfel încât să evităm să apară aceeași problemă mai târziu ”, ne spune ea.

Mai multe strategii și teste

Un alt moment crucial a fost reprezentat de venirea pandemiei, când firma abia învățase să facă primii pași. ”La o jumătate de an de la înființarea companiei a început pandemia. Nu a fost ușor, deoarece încă nu avem experiența și cunoștințele necesare pentru conducerea afacerii în situații normale, darămite în situații de criză”, afirmă Gabriela.

Și ne aducem foarte bine aminte cum în primele săptămâni și luni după declararea stării de urgență în 2020, tot mediul de business, neobișnuit cu astfel de situații a intrat în expectativă, sau a redus, din start, bugetele, intrând în modul de supraviețuire. Cu această problemă s-a confruntat și echipa Gabrielei. 

”Bugetele clienților, alocate dezvoltării afacerilor acestora s-au diminuat, întrucât și ei au trebuit să redirecționeze bugetul înspre supraviețuirea afacerilor. Însă eram hotărâtă că vom merge înainte și am elaborat diferite strategii. Unele au mers, altele nu, și o luam iar de la capăt”, își amintește ea. 

De exemplu, au început să căute clienții și din alte domenii decât cele pentru care colaborau până la acel moment, au schimbat și politica de plăți astfel încât să poată ajuta și clienții să supraviețuiască.

”La început îi consideram clienții noștri, aparent ei plăteau niște servicii și noi le prestam. Însă după puțin timp ne-am dat seama că sunt mai mult decât clienți, mult mai mult, pentru că de fapt împărtășeam cunoștințe de business, ajungeam să cunoaștem foarte multe aspecte ale afacerii lor, să învățăm din provocările lor, din soluțiile lor, astfel încât acum îi numim parteneri”, ține să precizeze Gabriela Isai referitor la relația între echipa sa și clienții pentru care dezvoltă soluții.

O altă strategie pe care au adoptat-o pentru a-și asigura supraviețuirea și, mai ales, creșterea business-ului, a constant în dezvoltarea unui produs propriu pe care au început să îl vândă, și au deschis încă o ramură de business ca să se poată adresa și clienților persoane fizice (un marketplace).

”Marea realizare cu care ne mândrim s-a întâmplat anul acesta, după aproape 3 ani de la înființarea business-ului am reușit să avem o echipă excelentă și colaboratori de încredere, și împreună să dezvoltăm o aplicație software în domeniul transporturilor. Faptul că am putut trece de la prestarea de servicii web design în mare parte, la dezvoltarea de software este ceea ce mi-am dorit de când am început această afacere”, spune cu mândrie fondatoarea Trusted Software.

Emoții, dar creștere stabilă

Din punctul de vedere al Gabrielei, anul 2021 a fost anul care a adus cele mai multe emoții.

”Un fel de carusel de emoții, a fost frica, bucurie, risc, stres, mulțumire, exaltare, deprimare și așa mai departe. Și da, probabil că unii clienți nu ar fi recurs la digitalizare dacă nu era pandemia. Însă aceste proiecte au fost și cele mai dificile, întrucât trebuia să educăm clientul de la zero în ce privește digitalizarea, beneficiile ei. Unui client care vine la noi și știe ce vrea, pot spune că jumătate din muncă e făcută. Anul 2021, pentru noi, a fost cel mai căutat pentru web design și marketing online”, ne spune ea.

Referindu-se la venituri, Gabriela precizează faptul că firma a avut o creștere stabilă de la an la an, cu același stil de dezvoltare. Așadar, în ceea ce privește 2022, fondatoarea Trusted Software se așteaptă ca business-ul să crească cu aproximativ 20% față de anul trecut.

”Am investit în resurse umane, am cooptat oameni de calitate pe care ne bazăm. Am diversificat serviciile pe care le oferim”, spune ea, și începe să ne povestească cu mândrie despre unul dintre cele mai frumoase proiecte.

Vis îndeplinit cu finanțare de la bancă

”Am deschis încă o activitate a companiei ca să ne adresăm și copiilor - o școală privată de IT”, afirmă Gabriela.

Iar pentru a pune pe picioare acest nou segment de business, Gabriela a apelat la ajutor financiar din afară. Mai exact, a accesat un credit bancar.

”Cu această ultimă activitate am și început colaborarea cu Patria Bank. Fără ajutorul băncii nu era posibilă înființarea acestei școli. La fel această activitate a implicat și mai mulți oameni, aducând un plus valoare companiei cum nu ne-am așteptat. Datorită acestei finanțări am putut cumpăra o franciză pentru școala de IT, astfel încât am avut acces instant la conținutul cursurilor, la traininguri pentru oamenii din vânzări, din administrație, pentru calificarea profesorilor, acces la o platformă digitală specială pentru copii în care își exersează cunoștințele, am putut cumpăra echipamentele necesare școlii de IT. Cu finanțarea primită am putut începe această activitate în cel mai scurt timp și să o convertim în activitate profitabilă din a 2-a lună”, povestește ea cu bucurie.

Luptă pentru ceea ce vrei să realizezi

Cum vede Gabriela Isai creșterea Trusted Software în acest an? Prin continuarea dezvoltării aplicației software la care echipa lucrează în prezent, lansarea ei pe piață și customizarea pentru a se plia pe cât mai multe business-uri.

Totodată, Gabriela și-a propus să aducă cursuri noi la școala de IT. ”Am început investiția în roboții programabili, am achiziționat 2 exemplare până în acest moment și vrem să aducem cât mai mulți copii să facă cunoștință cu dezvoltarea de software”, declară ea.

Ați aflat o mică parte din povestea de antreprenoriat a Gabrielei Isai și cum a luptat și reușește să aducă mereu ceva nou în afacerea sa pentru a o transforma dintr-un vis într-o realizare pe termen lung.

Ce sfat i-ar da ea unui antreprenor la început de drum având în vedere tot parcursul său? ”Pot spune că dacă afacerea pe care o deține sau pe care vrea să o construiască este din pasiune pentru ceea ce face, și și-o dorește întradevăr atunci merită să lupte pentru ea, să investească timp, bani și energie. Însă dacă ceea ce face nu îl motivează,  aș spune să se gândească de două ori”, concluzionează Gabriela Isai, fondator Trusted Software.



Citeste si