- 13 Iulie 2017
Consultantă și antreprenoare, despre Start-Up Nation: “Nu lăsați tinerii să se îngroape la început de drum”
Faptul că firmele de consultanță nu au o părere bună despre Start-Up Nation nu este o surpriză pentru nimeni. Încă de când a fost publicat primul model de plan de afaceri și primul ghid pentru schema de minimis, consultanții financiari au avertizat asupra mai multor aspecte. Dar situația pentru cei care doresc să acceseze fondurile nerambursabile de 200.000 de lei pare să se complice pe zi ce trece, din cauza măsurilor anunțate de guvernul PSD, potrivit fondatoarei AVISSO.
Mirabela Miron a vorbit, printre altele, despre cum vor fi afectați cei care s-au înscris la Start-Up Nation România de creșterea salariului minim programată pentru anul 2018, dar și despre tinerii aflați la început de drum care și-au arătat interesul față de acest program.
Miron explică faptul că actualul guvern “a vrut să sprijine antreprenoriatul, dar nu a fundamentat foarte bine ce înseamnă exact antreprenoriat. Au fost lăsate niște condiții foarte largi. În momentul în care nu ai o cotă de cofinanțare, care să te oblige să îți asumi ceva, atunci rezultatele pot fi neplăcute. Au venit oameni la mine care mi-au zis «dă-mi o idee de afacere, să fac și eu ceva prin Start-Up Nation». Genul ăsta de tineri i-am refuzat. Ei nu știu ce presupune să ai o afacere, ce fel de riscuri presupune un business. Mi se pare riscant modul în care guvernul sprijină antreprenoriatul. Venind din partea PSD-ului este clar o măsură, să zicem, populistă”.
Legat de salariul minim pe economie și creșterile anunțate recent, Mirabela Miron a ridicat următoarea problemă: cei care își calculează acum salariile pe care le oferă din fondurile Start-Up Nation, cum vor reuși să acopere salariile? “Acum salariul minim va ajunge la 1.500 de lei. Mâine vor zice că ajunge la 2.000 de lei. Peste un an poate va fi 2.500. Ce faci atunci?”, explică Miron.
Mai mult, având în vedere că programul Start-Up Nation România a atras foarte mulți tineri neexperimentați, rezultatele pe termen lung s-ar putea să fie dezastruoase. “Ar fi trebuit consultați și antreprenorii locali experimentanți, dar și consultanții financiari. Mereu există riscuri în afaceri și nu a vorbit nimeni despre aceste riscuri. Una este să pui în dificultate o afacere mai mare, care mai are un client mai mare, are posibilitatea de a apela la o bancă, și alta este să pui în dificultate un tânăr aflat la început de drum”, a declarat Miron. Fondatoarea a mai zis că “dacă tai aripile unor tineri și îi aduci în faliment din prima, nu mai reușești să faci nimic” și a explicat că tinerii nu ar trebui să fie lăsați “să se îngroape la început de drum”.
Gafa lui Laufer, haos pentru consultanțiMiercuri seară, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, anunța pe pagina oficială de Facebook că înscrierile pentru programul Start-Up Nation România vor fi prelungite până la data de 28 iulie. La scurt timp după, Laufer și-a retras declarația inițială, situația rămânând în pom. Cum s-a văzut această “eroare de comunicare” din perspectiva consultanților? A fost haos. Telefoanele au început să sune și se strânseseră potențiali clienți care, în mod normal, nu ar fi putut să se mai înscrie la program.
“AVISSO era pregătită să primească noi clienți, pentru că am fost nevoiți să îi refuzăm pe cei pentru care nu aveam timp să facem planurile de afaceri. Aseară s-au adunat încă 15 startupuri. Totul s-a oprit la ora 20.00, când ministrul a infirmat informația oficială”, a declarat George Onofrei, un al reprezentat al AVISSO.
Dintre proiectele înscrise de companie la Start-Up Nation, multe au fost de la clienți care deja aveau afaceri și care doreau să-și extindă activitatea. “Cam jumătate dintre proiectele care au fost scrise la AVISSO sunt ale unor clienți mai vechi, care și-au extins activitatea pe alte CAEN-uri. Proiectele care vor avea succes sunt cele care vin din partea unor oameni care știu ce presupune antreprenoriatul și ce înseamnă să ai doi oameni angajați”, a explicat Onofrei.
Un program de finanțare mult mai bun, explică Mirabela Miron, este cel de fonduri europene Programul Operațional Regional 2.1A. “POR a fost un program foarte bine fundamentat. Nu s-au mai dat bani la firmele care nu aveau indicatori financiari care sa le ofere stabilitate. Au fost foarte drastici. Au ajutat efectiv firmele care vor să se dezvolte. Multe dintre firmele cărora le-am scris au dezvoltat pe sectoare conexe. O firmă care face distribuție de medicamente veterinare și-a dezvoltat un laborator propriu, ca să nu mai importe substanța activă și astfel economisește o grămađă de bani”, a explicat Miron.