- 18 Martie 2021
Dezvoltarea unei platforme online cu fonduri europene: sfaturi, durată, costuri
În ultimul deceniu observăm tot mai multe companii din țara noastră, pentru care dezvoltarea este sinonimă cu obținerea fondurilor europene, existând o serie de condiții care trebuie îndeplinite: să opereze pe teritoriul României, să nu se afle în insolvență, să nu aibă debite publice restante, să nu fi beneficiat de fonduri publice sau europene în ultimii trei ani, să fi înregistrat profit în ultimul an fiscal și să-și mențină natura activității pentru cel puțin trei ani de la finalizarea proiectului.
Dincolo de aceste cerințe, o prezență în online întregește eficiența unui business aflat în plină dezvoltare.
În acest context, compania românească EXE Software recapitulează câteva lucruri utile pentru business-urile care aderă la obținerea fondurilor europene.
”În anul 2020, în plină pandemie, am dezvoltat o platformă online, care aduce un concept nou de business pe piața din România, pentru un start-up care a obținut finanțare europeană. Lucrurile au evoluat, astfel încât, în momentul de față, suntem în diferite stadii de negociere pentru mai multe proiecte realizate cu ajutorul fondurilor europene – de la platforme din domeniul pieței imobiliare, până la o platformă din domeniul educației pentru un institut din Grecia. Din experiența mea, atunci când vine vorba despre companiile care vor să dezvolte proiecte IT folosind finanțarea europeană, cel mai important pas este să aleagă un furnizor de servicii IT cu experiență, care să livreze toate funcționalitățile stabilite în caietul de sarcină, pentru că dacă proiectul nu respectă planul inițial, comisia care verifică rezultatul obținut ulterior dezvoltării platformei poate decide retragerea finanțării”, povestește Cristian Gavrilă, Account Manager EXE Software.
În alegerea companiei care să creeze platforma online, expertiza acesteia în dezvoltarea proiectelor similare și prezentarea unui portofoliu de aplicații realizate în trecut sunt esențiale.
Tehnologiile folosite pentru dezvoltarea respectivei aplicații trebuie să fie actuale și să permită scalabilitatea în viitor, fiind ideal ca entitatea aleasă să ofere gama completă de servicii necesare în procesul dezvoltării, de la analiză de business și consultanță, la testare și suport tehnic post implementare a aplicației.
Una dintre informațiile des solicitate în conturarea unei platforme online este legată de durată și, fiind vorba despre o dezvoltare personalizată, aceasta este determinată de complexitatea proiectului.
Totuși, pe baza celor observate de-a lungul timpului, tendințele arată că durata unui proiect pornește de la trei-patru luni și poate ajunge la un an de zile.
Similar, în ceea ce privește costurile necesare acestei etape, ele încep de la câteva zeci de mii de euro și se pot ridica până la câteva sute de mii de euro.