Directiva PSD2 intră în vigoare. Ce se schimbă la plățile online

Din 14 septembrie 2019 directiva europeană PSD2 urmează să fie transpus în legislația internă, iar asta va schimba modul în care efectuezi plăți online și deschide piață bancară către startup-uri fintech.

Directiva PSD2 este actul normativ european care reglementează serviciile de plată și are ca scop îmbunătățirea standardelor pe baza cărora se efectuează plățile în Spațiul Economic European.

Acest regulament stabilește anumite cerințe tehnice și măsuri de securitate pentru autentificarea strictă a clienților și pentru comunicarea cu terții prestatori de servicii de plată.

Ce se schimbă la plățile online după PSD2

Plățile pe internet și în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienților (SCA) cu anumite excepții (plăți de valoare mică sau plăți recurente). Așadar, plățile online ar trebui să fie mai sigure deoarece vei fi nevoit să parcurgi pași adiționali, potrivit unei informări trimise de ING clienților.

Dacă vei vrea să efectuezi o plată online pe un site care folosește serviciul 3D Secure (majoritatea), vei fi nevoit să introduci parola 3D Secure (codul pe care-l primești prin SMS pe telefon), dar și să introduci un cod static format din ultimele patru cifre ale codului tău numeric personal (CNP) sau ultimele patru caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.

Se schimbă și plățile contactless la POS. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Un alt lucru care se schimbă după transpunerea în legislație a PSD2 este faptul că poți să alegi să oferi acces la conturile tale de plăți deschise unui Terț PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă.

Mai departe, vei putea efectua plăți direct din contul tău prin intermediul aplicației unui terț, fără să mai fi nevoit să accesezi aplicația băncii unde ai cont. Vei putea vizualiza soldul și tranzacțiile din contul tău de plăți prin intermediul aplicației terțului.



Citeste si