- 27 Februarie 2018
Aplicația românească prin care faci programări la medic într-un minut – 1 milion de euro pentru dezvoltarea DocBook
Pentru că ideea unei asfel de aplicații ni s-a părut foarte interesantă, mai ales în ziua de azi când nu prea mai avem timp de pierdut încercând să dăm de cineva în call-center-ele clinicilor, și mai ales pentru posibilitatea de a face programări la medici chiar și în afara programului de lucru, am vrut să aflăm care este povestea din spatele lansării DocBook. Așa că am stat de vorbă cu Cristian Barbu, fondatorul DocBook, despre planurile de extindere ale platformei, lansarea în afara granițelor și investițiile necesare pentru dezvoltare.
Apariția pe piață a DocBook se poate înscrie în tiparul clasic al unei povești antreprenoriale: Cristian a dorit să aducă o soluție pentru o problemă. O problemă de care s-a lovit chiar el și care l-a făcut să își dea seama că piața are o foarte mare nevoie de ceea ce avea să ajungă să ofere DocBook.
DocBook - soluția unei dureri de spate”Într-o seară aveam dureri îngrozitoare de spate și mi-am dorit să mă programez la medic. Am sunat la toate clinicile mari, însă programul lor de call-center se încheiase și nu aveam altă posibilitate de a mă programa în acel moment. Am căutat aplicații prin care să mă pot programa online, însă nu exista nicio aplicație unde să te poți programa direct - toate trimiteau la clinică un formular cu datele tale și ulterior, după minimum 24 de ore, te contacta clinica să te programeze. Astfel a apărut ideea proiectului - mi-am spus că sigur în situația mea mai sunt cel puțin câteva sute de oameni, care și-ar dori să se programeze la medic în maxim 1 minut, de pe telefonul mobil sau de pe web”, povestește Cristian Barbu (45 de ani), fondatorul DocBook, un antreprenor cu experiență (aînființat mai multe firme în România și în Marea Britanie cu activități în construcții, energie regenerabilă și producție de energie).
Investiție de 1 milion de euroDeși prima schiță a aplicației era făcută chiar din ziua respectivă, DocBook a fost lansată abia în vara lui 2017, după mai bine de un an și jumătate de muncă și o investiție substanțială.
Deși și-a alocat un buget de 50.000 de euro pentru realizarea acestui proiect – din proprii bani -, Cristian spune că a ajuns să investească mult mai mult în dezvoltarea DocBook (sunt circa 500.000 de euro investiți în acest moment).
Mi-am spus că sigur în situația mea mai sunt cel puțin câteva sute de oameni, care și-ar dori să se programeze la medic în maxim 1 minut, de pe telefonul mobil sau de pe web
De altfel, cu noile funcționalități pe care dorește să le adauge în aplicație (în lunile următoare va fi lansată o nouă versiune a acesteia), precum simplificarea procesului de a înregistra o programare, chat cu pacientul prin intermediul aplicației, o listă de medici favoriți, posibilitatea înregistrării pe liste de așteptare la medicii foarte căutați, investiția totală în dezvoltarea DocBook ar putea ajunge până la finalul lui 2018 la 1 milion de euro.
”La finalul anului 2017 am finalizat runda I de finanțare, în urma căreia Wargha Enayti, fondatorul rețelei private Regina Maria, a investit în Docbook și a devenit acționar. Până la sfârșitul anului 2018 ne dorim să organizăm runda II și vizăm să atragem un fond de venture capital”, spune Cristian Barbu.
În esență, în acest moment, prin DocBook utilizatorii au acces la programul medicilor și se pot programa în timp real la medicii listați în aplicație. Aplicația este sincronizată cu sistemele informatice ale clinicilor listate (înscrise) în aplicație și astfel în mai puțin de un minut te poți programa la medic.
În aplicație, utilizatorii pot să consulte disponibilitatea medicilor, competențele lor profesionale și pot obține confirmarea programării, totul în mai puțin de un minut. Aplicația este conectată non-stop la toate sistemele de programare ale clinicilor și cabinetelor medicale private partenere și permite utilizatorilor să caute doctori după nume, localitate, specialitate, data și forma de plată acceptată.
Ceea ce face aplicația noastră o completare perfectă pentru clinici și recepția lor, având în vedere că, în general, recepțiile clinicilor sunt închise la aceste ore de maximă activitate a utilizatorilor
Aplicația afișează medicii, ordonați prin geolocație, de la cel mai apropiat până la cel mai îndepărtat de utilizator, indicând orele și zilele disponibile pentru programări, precum și fotografiile lor și testimoniale despre aceștia, postate de alți utilizatori. Programarea este gratuită și poate fi anulată oricând.
”DocBook își propune să simplifice și să înlesnească relația pacient-doctor, oferind soluția programării online, în timp real, direct de pe smartphone sau web. Este singura aplicație de pe piața din România care te programează direct la medic, în mai puțin de un minut și a pornit de la o idee simplă: timpul mediul de așteptare și programare la o clinică, prin call center, este de minim 10 minute. Dacă este nevoie să suni la mai multe clinici, poți ajunge să petreci câteva ore bune la telefon și în final să nu găsești ceva care să îți convină. DocBook răspunde acestei nevoi simple”, completează fondatorul aplicației.
Cum atragi româniiAplicația creată de Cristian Barbu a stârnit interesul pacienților români prin prisma faptul că pot face o programare la medic în orice moment al zilei. De altfel, potrivit lui Cristian, utilizatorii de la noi preferă să facă programările seara, după terminarea programului de lucru, în intervalul 18-21. ”Ceea ce face aplicația noastră o completare perfectă pentru clinici și recepția lor, având în vedere că, în general, recepțiile clinicilor sunt închise la aceste ore de maximă activitate a utilizatorilor”, afirmă Barbu.
DocBook a fost descărcată de peste 14.000 de ori din magazinul virtual al Google și de 2.000 de ori din App Store, iar Cristian speră ca până la finalul anului în curs să depășească 100.000 de download-uri. Aproape 50% dintre cei care au descărcat aplicația sunt și utilizatori activi.
Rețeaua de clinici din DocBookNe dorim ca până la finalul anului 2018 să ajungem în 60 de orașe în care să avem ca parteneri peste 300 de clinici cu un total de peste 8.000 de medici
Totodată, în acest moment, reţeaua de clinici partenere include 80 de nume, cu peste 1.800 de medici afiliaţi, din mai mult de 11 oraşe. ”Ne dorim ca până la finalul anului 2018 să ajungem în 60 de orașe în care să avem ca parteneri peste 300 de clinici cu un total de peste 8.000 de medici și să oferim posibilitatea utilizatorilor să se programeze și pentru analize medicale - în acest moment se pot programa doar pentru consultații/investigații”, detaliază Cristian Barbu și adaugă faptul că listarea în aplicație se face în mod gratuit, DocBook încasând un comision pentru fiecare programare făcută prin DocBook.
Extindere în afara României”Docbook este singura aplicație de pe piața din România care este sincronizată cu sistemele informatice ale clinicilor, așa că încă de la început clinicile au înțeles valoarea adăugată pe care o aducem noi și serviciile complementare call-center-ului lor. Nu ne-a fost greu să le convingem că oferim ceva care este în interesul clienților, dar și al lor, iar în ultima perioadă ne contactează tot mai multe clinici interesate să se listeze în aplicație”, mai spune Cristian.
Cât despre replicarea modelului DocBook și în afara granițelor, este doar o chestiune de timp. Cristian și echipa sa caută parteneri pentru dezvoltarea internațională a platformei DocBook. ”Am început deja discuțiile cu parteneri din Ungaria, Moldova și Lituania”, precizează el.