- 5 Ianuarie 2021
Doi ani de accelerator InnovX-BCR: Cum susține ecosistemul local de startupuri
Despre proiectele, startup-urile și scaleup-urile care au trecut prin acceleratorul InnovX-BCR în ultimii ani am scris, pe larg, de numeroase ori. Având în vedere aniversarea de doi ani care se apropie, am decis să stăm de vorbă cu reprezentanți ai BCR și ai InnovX, pentru a vedea și prin ochii lor cum au evoluat programul și business-urile pe parcursul timpului. Astfel, am discutat cu Ana Crețu, Head of Social Banking, BCR, dar și cu Daniel Dumitrescu, CIO InnovX.
600 de companii interesate de InnovX-BCRDe la lansarea din 2019, acceleratorul InnovX-BCR a stârnit interesul a peste 600 de companii mici sau mari din România, iar câteva zeci au trecut prin incubare și accelerare, obținând rezultate impresionante în urma participării lor la program.
”Acceleratorul InnovX-BCR a început oficial în februarie 2019 și s-a dezvoltat rapid, devenind unul dintre cele complexe și apreciate acceleratoare pentru afaceri din tehnologie. Dovada acestui fapt este numărul tot mai mare de candidați care aplică pentru fiecare fază și, în plus, calitatea soluțiilor și ideilor pe care le prezintă. În doi ani am avut peste 600 de înscrieri, 77 de firme ce au participat în programele de incubare și accelerare, din care 65 au fost accelerate, iar 42 au intrat și în faza de post-accelerare, care implică acces la potențiali investitori și parteneri”, rezumă Ana Crețu de la BCR.
Multe din startup-urile și scaleup-urile participante la accelerator au primit diverse tipuri de finanțare, dar au participat și la evenimente internaționale și au fost premiate cu diverse distincții.
”Cea mai importantă realizare este faptul că, după terminarea programului, aproape toți au avut o dezvoltare puternică, fie au primit finanțare (equity, crowdfunding, granturi UE- Horizon 2020, Norvegian Grants), au participat la evenimente internaționale (Startup Grind Europe - Asia Connect, Tech Crunch), au încheiat parteneriat cu companii solide (BCR, Microsoft, UiPath), au câștigat premii importante (Seal of Excellence de la Comisia Europeană) și au devenit mai cunoscuți în domeniul lor de expertiză,” a mai explicat reprezentanta BCR.
Extindere în Cluj și Iași în 2020Anul 2020, cu toate că a fost unul dificil, a adus o extindere a programului InnovX-BCR. ”În 2020 ne-am extins în Cluj și Iași, am introdus un program de incubare pentru toate două grupe ale acceleratorului (Grinders, Startups) și am mărit numărul de participanți pentru toate grupele (Grinders, Startups, Scaleups), inclusiv pentru startup-urile care aveau soluții în contextul pandemiei. Faza de incubare durează două saptămâni și include: Fast Track Day (o zi), Live Plan Methodology (o zi), Workshop UiPath (1 zi), Workshop Modex (1 zi), Workshop BCR (1 zi), Berkeley Innovation Index Assessment (1 zi), Selection Day (1 zi). Ulterior, faza de accelerare durează 6 săptămâni și are ca scop principal dezvoltarea unui Minimum Viable Product (MVP), pornind de la o curricula care cuprinde workshop-uri de Blue Ocean Strategy, Business Model Canvas Strategy, Disciplined Entrepreneurship, pregătire pentru granturi europene (Horizon 2020, EIC Accelerate, Fast Track to Innovation și altele), cursuri edX.org with MIT, Harvard și Berkeley. De asemenea, startup-urile interacționează cu aproape 75 de mentori în acest program, în funcție de nevoile fiecărui business”, detaliază Ana Crețu, Head of Social Banking BCR.
Cum testezi produsele alături de BCRRevenind la beneficiile pe care le au business-urile care trec prin acceleratorul InnovX-BCR, unul dintre cele mai importante avantaje îl reprezintă posibilitatea de a colabora cu una dintre cele mai importante instituții bancare din România.
”Până acum, 10 companii au reușit să își testeze produsele în BCR, din care 5 au devenit și furnizori” - Ana Crețu, Head of Social Banking BCR.
”Toate companiile care trec cu rezultate bune de perioada de incubare și de accelerare care se finalizează cu Elevator pitch susținut în fața membrilor de board BCR au șansa să își testeze produsele în BCR și, nu în ultimul rând, să devină furnizori pentru BCR. Atât testarea, cât și colaborările angajante cu BCR sunt fezabile numai pentru companiile care ajung în perioada de post-accelerare pentru că acesta este momentul când fondatorii sunt pregătiți să livreze o structură disciplinată privind problema pe care o rezolvă prin produsul lor tehnologic, au cunoștințe solide despre piața în care activează și trendurile care o definesc, pot explica cu ușurință modelul lor de venituri și pricingul și cel mai important, au o echipă solidă și eterogenă care poate susține cu succes o implementare într-o companie precum BCR. Mai este important de menționat că nu doar fintech-urile sunt de interes pentru o colaborare cu BCR, ci și cele care adresează inovația în zona de marketing și comunicare, resurse umane, back-office, protecția datelor, juridic etc. Până acum, 10 companii au reușit să își testeze produsele în BCR, din care 5 au devenit și furnizori”, mai explică Ana Crețu.
Însă acceleratorul InnovX-BCR nu se limitează doar la cele două entități care îi dau numele. Microsoft sau UiPath se numără printre companiile care contribuie la aceste programe cu experiență, dar și cu diverse alte beneficii pentru participanți.
”Proiectul InnovX – BCR a fost gândit ca o platformă (marketplace) în care startup-urile și corporațiile inovează împreună. De altfel și numele de InnovX provine de la alăturarea a două cuvinte: Innovation Exchange (bursa de inovare). La fel ca pe bursă, colaborările (tranzacțiile) apar doar acolo unde se crează un match-making natural între corporații și startups. Inițiativele parteneriatelor apar din ambele părți. Strategia InnovX–BCR a fost de a se parteneria doar cu companii lideri în domeniul lor de activitate și care pot aduce un beneficiu real startup-urilor, precum Microsoft sau UiPath”, afirmă Daniel Dumitrescu, CIO InnovX.
În anul 2020 am fost forțați să lucrăm de la distanță, iar acceleratorul InnovX-BCR a fost și el afectat de pandemie, programul desfășurându-se online. Am vrut să aflăm cum a fost organizat acceleratorul din acest punct de vedere: cum s-a lucrat de la distanță, cum s-a desfășurat colaborarea dintre mentori și business-urile înscrise în program, care a fost frecvența și durata sesiunilor, cum au fost evaluate cunoștințele obținute în timpul programului.
Daniel Dumitrescu ne-a explicat în detaliu: ”Încă de la începerea pandemiei, InnovX – BCR a avut un plan de continuitate a businessului elaborat din anul 2019 de către doi mentori ai programului experți în domeniu: Nicu Iancu, Preşedinte I2DS2, și Daniel Ilie, Fost Comandant în Forţele Speciale, și implementat cu succes cu ajutorul lui Sergiu Pop, Robert Pufan și Aimen Aldahash, doar o mică parte a echipei de la Microsoft, principalul partener de tehnologie al acceleratorului. Experiența avută în organizarea de sesiuni din afara țării în anul 2019, a fost extrem de utilă pentru a replica modelul online cu mentorii și startup-urile înscrise în program în timpul pandemiei. În ceea ce privește structura, programul online nu a suferit modificări majore față de versiunea in-person, funcționalitățile Microsoft Teams permițându-ne integrarea majorității tool-urilor, ceea ce a dus la atingerea unor performanțe superioare în ceea ce privește partea de incubare și accelerare”
Seal of Excellence și fonduri Horizon 2020 pentru business-urile care au trecut prin acceleratorul InnovX-BCRDupă cum aflam și mai devreme, multe dintre startup-urile și scaleup-urile care au absolvit acceleratorul InnovX-BCR se pot lăuda acum cu diploma Seal of Excellence, oferită de Comisia Europeană, distincție care aduce numeroase avantaje.
”Până acum, 7 companii accelerate au reușit să obțină Diploma Seal of Excellence din partea Comisiei Europene, diplomă care acum le deschide ușa către platforma de matchmaking care adună o bază largă de investitori internaționali creată de Comisia Europeană și anume, European Investment Project Portal. În plus, companiile care au o diplomă Seal of Excellence pot fi primii potențiali beneficiari targetați de Comisia Europeană pe alte proiecte care își propun să susțină businessurile de tehnologie, de exemplu Leadershi4SMEȘ, un proiect dedicat pe capitalizarea drepturilor de proprietate intelectuală și a altor active intangibile”, detaliază reprezentanta BCR.
Pe lângă asta, unele business-uri au reușit și să acceseze fonduri prin programul UE Horizon 2020, iar asta se datorează și mentorilor din acceleratorul InnovX-BCR, dar și partenerilor din program.
”De la început trebuie spus că programul Horizon 2020 – EIC Accelerator este cel mai competitiv program Research Development and Innovation (RDI) din Europa, iar scopul InnovX–BCR a fost de a încuraja startup-urile innovative din România să-și depășească limitele și să aplice la acesta. Deși România este pe ultimul loc în clasamentul European Innovation ScoreBoard 2020, startup-urile din InnovX–BCR au acceptat această provocare și cu ajutorul întregii echipe de mentori au generat un business plan cu un grad înalt de detaliere pe care l-au folosit atât pentru accesarea de granturi, atragerea de investiții private cât și credite bancare. Succesul acestor aplicații la Horizon 2020 se datorează tuturor mentorilor și partenerilor din program care au susținut startup-urile nu doar să scrie un business plan riguros, dar și să accelereze efectiv creșterea acestora”, explică Daniel Dumitrescu, CIO InnovX.
Și chiar și cei care nu au reușit să obțină fonduri sau diploma Seal of Excellence au ieșit câștigați din programul InnovX-BCR, mulțumită rigurozității programului și expertizei mentorilor.
”Cel mai important beneficiu pe care l-am întâlnit cel mai des în feedback-urile participanților InnovX-BCR a fost cel care a rezultat din rigurozitatea programului care te ajută să ai la final un pitch deck dedicat unei companii de tehnologie complet, corect și validat de expertiza practică a tuturor mentorilor din cadrul acceleratorului. Vorbim de un document de cel puțin 50 de pagini care prezintă ideea și soluția, gradul de inovație, stadiul dezvoltării, aplicabilitatea produsului și riscurile, piața și clienții, strategia de comercializare și drepturile de proprietate intelectuală, potențialul de scalare, indicatorii financiari de performanță și echipă. Acest pitch deck îi ajută să obțină finanțare de tip equity, finanțare bancară sau de tip grant și să se prezinte într-o manieră structurată și clară în fața viitorilor clienți, fie că sunt locali sau internaționali”, mai spune Ana Crețu.
Mai mult, ”în timpul programului, startup-urile beneficiază de o gamă largă de tooluri online de la companii globale, iar pentru cei care reușesc să fie selectați drept Alumni programul InnovX–BCR le oferă acces la spații de coworking într-unul dintre cele mai frumoase locații din lume: Mindspace Business District, precum și participarea la conferințe internaționale: Startup Grind și Techcrunch, precum și acces la potențiali clienți și investitori/finanțatori”, completează Daniel Dumitrescu.
Participare 100% gratuităUnul dintre cele mai importante avantaje ale acceleratorului InnovX-BCR îl reprezintă gratuitatea sa. Pentru participare, business-urile (indiferent că vorbim despre Grinders, Startups sau Scaleups) nu plătesc nicio taxă și nici nu cedează equity. Ana Crețu menționează că această strategie este gândită special pentru a permite oricui acces la educație.
”Acceleratorul InnovX-BCR este, în primul rând, un program de educație și noi credem că educația trebuie să fie accesibilă tuturor celor care își doresc să crească folosind-o, iar participanții au primit această abordare extrem de pozitiv. Acesta este și motivul pentru care am decis că programul de incubare și accelerare să fie 100% gratuit. Cu toate acestea, acceleratoarele sunt și ele businessuri care urmăresc sustenabilitatea și, nu în ultimul rând, profitul, însă noi considerăm că inițiativa de equity poate să fie relevantă pentru ambele părți doar după perioade de acomodare și învățare, atât pentru investor, cât și pentru investee”, a conchis reprezentanta BCR.
Acceleratorul InnovX-BCR continuă și în 2021, iar organizatorii vor anunța în timp util planurile lor, precum și condițiile pe care business-urile vor trebui să le îndeplinească pentru a se înscrie la programele de accelerare și incubare.