- 11 Septembrie 2019
Ești freelancer? Organizarea timpului și a resurselor te pot ajuta să ai succes în business
Dacă ești freelancer sau solo-antreprenor și trebuie să îți creezi propriul ritm de lucru pentru a ajunge la finalitatea dorită înțelegi foarte bine presiunile ce apar pe parcurs. Nu este întotdeauna floare la ureche să prioritizezi activitățile și să aloci timpul și resursele corespunzătoare pentru a obține cele mai bune rezultate. Este o chestiune de exercițiu.
Sunt însă câteva trucuri de organizare personală la care poți apela pentru a-ți îmbunătăți modul în care gândești și modul în care acționezi.
”Organizarea pe plan personal include gestionarea timpului, gestionarea banilor, gestionarea bunurilor și gestionarea relațiilor interumane. Pe scurt, păstrarea unei agende zilnice și a unei evidențe a cheltuielilor coroborată cu metode de organizare a bunurilor folosite în mod curent (telefon, laptop, mașină), plus păstrarea în preajmă a celor care ne susțin și detașarea de indivizii cu un comportament toxic”, ne-a precizat Diana Mihăilă.
Diana Mihăilă este Master Professional Organizer și primul blogger-specialist în soluții de organizare din România. Din 2017 este membru al International Association of Professional Organizers (IAPO), iar în 2019 a creat o metodă de organizare pentru părinți cu copii de până la 3 ani, validată IAPO. Tot în 2019, Diana a fost recunoscută drept unul dintre liderii europeni de comunități Facebook în cadrul Women Community Leadership Meeting, de la Varșovia, pentru calitatea grupului cu idei de organizare pe care l-a creat și dezvoltat în ultimii doi ani.
De la Diana am aflat câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a-ți organiza timpul și resursele mai bine, ajutându-te, astfel, să ai un business de freelancing de succes.
Vei controla mai bine orele din zi dacă în fiecare dimineață îți alcătuiești o listă de activități (to do list). Dacă poți, încearcă să previzionezi sarcinile aferente pentru următoarele 2-3 zile, pentru a putea împărți resursele într-un context mai larg.
Iar atunci când ai un deadline asumat chiar și peste câteva săptămâni sau luni, pune-l în agendă încă de la începutul proiectului. Rezultatele tale se vor îmbunătăți dacă de fiecare dată când stabilești efectuarea unei acțiuni decizi când începi, cât durează și de ce ai nevoie pentru îndeplinirea ei cu succes.
Tot pentru rezultate mai bune este indicat să folosești un singur sistem de păstrare a evidenței sarcinilor zilnice. Poate fi o aplicație mobilă, un calendar integrat în contul de email sau clasica agendă cu file. Alege varianta care ți se potrivește și rămâi la aceea.
Atenție, însă: folosirea mai multora în paralel va face să pierzi șirul activităților și să depășești termenele limită.
Ponturi simple pentru a avea un birou organizatUn alt aspect esențial în viața unui freelancer este să îți gestioneze corect și eficient spațiul de care dispune. Fie că este la el acasă sau într-un hub, un sistem bine pus la punct își va arăta roadele în rezultatele muncii sale.
”Un birou organizat te ajută să fii mai productiv. Așa că împarte-l în zone în funcție de activitățile pe care le desfășori. De pildă, o parte este pentru device-urile electronice. Acolo ai laptopul, telefonul mobil, imprimanta și ce alte dispozitive îți mai sunt necesare pentru a-ți face treaba. O altă parte este pentru papetărie, iar o alta poate fi pentru arhivarea pe termen scurt (contracte și facturi de care trebuie să te ocupi imediat, broșuri, materiale informative)”, spune Diana Mihăilă.
Din perspectiva Dianei, următoarele 5 lucruri te pot ajuta să devii mai eficient(ă) pe plan personal și profesional.
Dacă ai de organizat o încăpere întreagă, Diana Mihăilă recomandă metoda 360° ce presupune să începi dintr-un punct al camerei și să mergi circular până când ai acoperit întreaga suprafață.