EUvsVirus Hackathon: inițiative antreprenoriale adresate provocărilor pandemiei Covid-19

Între 24 și 26 aprilie 2020 a avut loc primul hackathon pan-european EUvsVirus ,dedicat identificării de soluții pentru provocările legate de pandemia Covid-19, la care au participat alături de reprezentanți ai Comisiei Europene numeroși inovatori din toate industriile, antreprenori și mentori.

Alexandru Căpățînă este profesor de antreprenoriat la Universitatea Dunărea de Jos, cercetător și business coach. A fost mentor la hackathonul EuvsVirus organizat acum două săptămâni. 


În urma experiențelor de business coaching cu antreprenori din diverse țări europene în cadrul SME Instrument - Horizon2020, am considerat oportun să mă înscriu în acest hackathon ca și Skill Mentor în domeniile Business Continuity și Marketing, oferind echipelor de inovatori înscrise în această competiție idei privind dezvoltarea soluțiilor propuse și elaborarea pitch-urilor.

Soluțiile au fost evaluate pe baza următoarelor criterii : impactul potențial asupra rezolvării unor probleme societale cauzate de criză (40%), gradul de noutate și complexitatea tehnică a soluției (20%), gradul de realizare a prototipului (20%) și planul de business (20%). Fundațiile acreditate, investitorii, furnizorii de servicii medicale sunt stakeholderii platformei European Innovation Council for Covid-19 pentru a se asigura că cele mai bune idei sunt transformate în soluții concrete pentru combaterea consecințelor pandemiei.

Am selectat pentru membrii comunității start-up.ro o scurtă prezentare a unor soluții propuse în acest hackathon, care mi s-au părut interesante din punct de vedere al relevanței în contextul pandemiei.

Platforma Remote Patient Monitoring oferă modalități eficiente de a monitoriza pacienții în timp ce aceștia sunt în carantină sau auto-izolare, pe perioada pandemiei. Platforma se bazează pe o soluție de tip end-to-end, conectând dispozitive medicale care măsoară temperatura vitală a corpului, ritmul cardiac, tensiunea arterială, la tabloul de bord central. Dacă situația clinică a unui pacient monitorizat se deteriorează, sistemul, susținut de supravegherea cadrelor medicale, poate răspunde în timp real prin centrul de comandă central și poate decide dacă acesta are nevoie de niveluri mai intense de îngrijire medicală.

Covexit este un prototip de aplicație mobilă care permite micilor magazine locale să își promoveze produsele în mediul online. În același timp, clienții realizează de acasă achizițiile după ce explorează magazinele din zona lor pe o hartă interactivă. Prin intermediul acestei platforme, clienții își pot susține magazinele preferate din proximitate și pot fi recompensați prin oferte speciale.

WeSee este un marketplace digital pentru diverse tipuri de donații în bani și bunuri materiale, precum și pentru activități de voluntariat, mentorat și activități pro-bono. În plus, are funcții de social media pentru a construi încrederea și a favoriza dezvoltarea de comunități. Gama largă de oportunități pentru donații și voluntariat este una dintre principalele diferențe față de alte soluții care încearcă să încurajeze anumite cauze în contextul acestei crize sanitare globale. Alte diferențe mari pe care le-am observat față de alte soluții similare sunt utilizarea unui sistem de Blockchain pentru a înregistra fiecare tranzacție, construind o evidență completă a fiecărui utilizator, și integrarea unor algoritmi de deep learning, pentru a găsi cea mai bună potrivire a ofertei de donații cu nevoile specifice din diferite comunități.

Co-vidia este o abordare inovativă folosită pentru a garanta că pacienții diagnosticați cu infecții COVID-19 au acces rapid la asistența medicală de care au nevoie într-o anumită regiune sau țară. Folosind algoritmi de Machine Learning pentru a prognoza deciziile de a interna pacienții în fiecare regiune, platforma poate lansa alerte de avertizare timpurie privind incapacitatea unor spitale de a acoperi numărul previzionat de internări, cauzat de infecții COVID-19. Platforma aplică tehnici de optimizare a deciziilor prin modele statistico-matematice pentru a propune soluții de a muta pacienții între regiuni în scopul evitării situațiilor de supra-aglomerare cu pacienți într-o anumită regiune.

FakeMash este o platformă bazată pe comunități, pentru identificarea de știri false, unde oricine poate contribui la minimizarea dezinformării. Platforma permite extinderea eforturilor membrilor comunității disponibili pentru identificarea de știri false, asigurându-ne astfel ca acest conținut să fie semnalat rapid, înainte de a obține o diseminare largă; dezvoltarea platformei va implica traducerea conținutului aferent știrilor false în cît mai multe limbi.

Healthzilla este un prototip de aplicație mobilă pentru persoanele din întreaga lume, care măsoară variabilitatea ritmului cardiac, considerată un precursor al unei potențiale infectări cu COVID-19, bazată pe tehnologii de inteligență artificială care conectează furnizorii de servicii medicale, autoritățile guvernamentale desemnate să gestioneze efectele crizei sanitare și instituțiile de cercetare. Aplicația permite utilizatorilor să stocheze datele lor biometrice și comportamentale fără niciun dispozitiv sau echipament medical special, să fie notificați despre modificările acestor date și să urmărească simptomele potențiale ale unei infectări cu virusul COVID-19. Platforma permite furnizorilor de servicii medicale, guvernelor și instituțiilor de cercetare să aibă acces la seturi de big data etichetate, în timp real (atât biometrice cât și comportamentale) ale cetățenilor (utilizatorii aplicației) și să le analizeze în profunzime.

În conextul în care tele-working-ul este în continuă expansiune, platforma HeartLedWork ajută companiile să își gestioneze eficient ședințele și workshop-urile online pe care le organizează, printr-o combinație de principii și elemente de Design Thinking, gamificare și mindfulness. Platforma propune un planificator interactiv de întâlniri/ședințe și un instrument de bord care rulează pe computerul fiecărui participant și este controlat de către un facilitator. Prin intermediul aplicației de bord, participanții urmăresc constant progresul discuțiilor și înregistrează concluziile relevante. În plus, folosește elemente de gamificare precum detectarea progresului, provocărilor și realizărilor pentru a crește constant implicarea participanților la ședințele online.

Vă invit să descoperiți și alte soluții inovative, disponibile pe platforma https://eunitedvsvirus.devpost.com/, precum și câștigătorii pe secțiuni ai hackathon-ului.



Citeste si