- 29 Septembrie 2022
Fă-te frate cu antreprenorul până treci puntea și încă un pic
O să îți spun o poveste a unor înfrățiri care au dat și titlul acestei scrisori și apoi o să te rog să mă ajuți să scoatem la lumină orice alte colaborări asemănătoare care merită date mai departe.
Poate știi, poate nu știi, dar acum vreo 6 ani am alocat și eu 30% din viața mea profesională antreprenoriatului. Nu de tot că nu am putut să renunț complet la ce-mi place. Dar a rămas soțul meu 100% în 2 proiecte care se desfășoară în zona de evenimente, culinare și nu numai. Prima este o soluție de bar mobil cu prosecco draft și a doua a fost un food truck cu grilled cheese sandwiches. Spun a fost, pentru că acum e în completă pivotare.
Și am apucat să lansăm food truck-ul un an înainte de Covid. Așa că pandemia ne-a prins pe un model de business care presupunea mulțimi, întâlniri, evenimente. Deci încasări zero.
Multe soluții nu au fost și din vara lui 2020, când lucrurile începeau să se miște cât de cât și terasele aveau voie să funcționeze la o capacitate limitată, a venit invitația unui local din București să ne să ne așezăm la ei în curte. De acolo făceam sandvișuri și pentru oaspeții terasei și pentru aplicațiile de food delivery.
Recent, un alt local ne-a invitat să facem un eveniment la care să readucem parte din meniul de grilled cheese sandwiches, să venim și cu prosecco și ei cu meniul lor. Pe o schemă de fraternitate completă, în care toată lumea punea osul la treabă și totul se împărțea la final. Și bacșisul.
De ce îți povestesc toate astea?
Pentru că, de multe ori, în orice industrie, ajungi să vezi antreprenorul de lângă tine ca pe competiția aia care trebuie înfrântă cu orice scop. Dar dacă îi dai șansa unei colaborări pot ieși lucruri mult mai frumoase. De la un telefon de genul: ”ai să-mi dai și mie un barman pentru un eveniment” sau ”de unde iau și eu o carne bună”. Ca să nu mai zic de evenimente pasate de la unul la altul când există overload pe sarcini.
Astea sunt exemple dintr-o altă comunitate, nu din cea tech, dar am avut bucuria să descopăr că și aici funcționează înfrățirile. În discuțiile mele cu anumite startup-uri, țineau să-mi menționeze cu cine au lucrat soluția respectivă, cine le face marketingul sau cine i-a ajutat pe parte de contabilitate și insistau să-mi dea contactele. E și asta o formă de colaborare și ajutor.
Pentru că antreprenorul de lângă tine poate fi inspirație sau pur și simplu vecinul tău de business, iar o colaborare nu înseamnă mai puțin succes pentru tine sau o felie mai mică din industrie.
Și apropo de asta, ai văzut că facem un eveniment de media&tech alături de The Recursive?
Te las cu gândul la antreprenorul de lângă tine, poate-ți vine vreo idee de cum puteți colabora și cum puteți să construiți lucruri împreună.
Orice exemple deja știute sau idei născute acum le aștept cu mare curiozitate la irina@start-up.ro.