- 13 Martie 2023
Falimentul Silicon Valley Bank – ce înseamnă pentru ecosistemul de startups
Silicon Valley Bank ocupa locul 16 în sistemul bancar american, fiind supranumită și "banca fondurilor de venture capital", care susține o parte din startup-urile din SUA.
Falimentul băncii unde sunt banii startup-urilor din Silicon Valley a venit pe fondul unei perioade nefaste pentru industria tech, când multe companii au dat afară din forța de muncă, iar consumatorii au început să mai reducă din cheltuielile pe care le făceau pe produse tech.
Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat la finalul săptămânii trecute controlul asupra Silicon Valley Bank, după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, au început să-și retragă economiile.
Acest ”bank run” a creat valuri în piețele financiare, acest lucru conducând la o reducere substanțială a capitalizării băncilor americane.
Toată lumea din Silicon Valley a început să răsufle (ceva mai) ușurată luni, pe 13 martie, când a venit anunțul guvernului american că toate depozitele pe care lumea le avea la Silicon Valley Bank vor fi garantate.
Din punctul de vedere al lui Cristian Tudorescu, fondator și Managing Partner al Explore Asset Management, companie de consultanță financiară și de investiții, SVB a făcut o greșeală de risk management care s-a dovedit a fi fatală pentru instituție.
”Au investit o mare parte din active în titluri de stat americane pe termen lung când dobânzile erau foarte mici, acum 1-2 ani. Când dobânzile cresc, valoarea de piață a titlurilor scade. A rezultat un minus de peste 15 miliarde de dolari. Era un minus mai mare decât capitalurile proprii, așadar, banca era potențial insolventă. Practic, ei nu își acoperiseră riscul cu această creștere a dobânzilor”, afirmă Cristian.
În opinia sa, o instituție financiară poate trece peste un astfel de hop, dacă deponenții nu vin imediat să își ceară banii. Însă, în cazul SVB nu a fost așa, și după un call al CEO-ului cu reprezentanți ai fondurilor de investiții din SUA care aveau bani în cadrul SVB, fondatorii de startup au dat năvală să-și recupereze depozitele.
Ce este Silicon Valley Bank”Și au început să îi ceară. Întâi 2 miliarde USD ajunse la scadență, iar apoi în 48 de ore, mai multe miliarde. De acolo a urmat un "bank run" clasic: SVB s-a confruntat cu peste 40 de miliarde de dolari cereri de retragere, lucru la care nicio bancă de talia ei (active de circa 200 miliarde USD) nu ar fi putut face față”, mai spune Cristian Tudorescu.
Fondată în 1983, după un joc de poker, așa cum scrie The Verge citând un comunicat de presă al băncii cu ocazia sărbătorii a 20 de ani de activitate, în 2003, Silicon Valley Bank este unul dintre motoarele industriei tech din SUA, fiind pe locul 16 în topul celor mai mari bănci americane înainte de colaps.
Pe lângă faptul că SVB avea banii celor mai mari fonduri de investiții în startup-uri, și pe ai fondatorilor, banca era, totodată, și un investitor în startup-uri, punând bani în runde de finanțare alături de echipele de venture capital. Peste 2.500 de fonduri de venture capital aveau depozite în cadrul Silicon Valley Bank, la fel ca mulți executivi din tech.
La finalul lui 2022, Silicon Valley Bank avea active în valoare de 209 miliarde de dolari, și depozite în valoare de 175,4 miliarde de dolari.
Dar au fost necesare mai puțin de 48 de ore pentru ca banca să dispară. Un mesaj de pe site-ul oficial al băncii spune că ”vineri, pe 10 martie, 2023, Silicon Valley Bank a fost închisă de California Department of Financial Protection & Innovation, iar FDIC a creat Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB) pentru a facilita transferul depozitelor SVB”.
Ce înseamnă acest lucru pentru startup-urile care lucrau cu Silicon Valley Bank?”Lucram cu SVB din 2018 ,de când am intrat în Techstars, atât pentru contul de investiții cât și pentru operațiunile de zi cu zi. Am ales SVB atât pentru că era un partener de încredere pentru Techstars cât și pentru că am beneficiat de un suport premium mereu din partea lor dar, nu în ultimul rând, pentru că sistemele lor erau integrate în absolut orice platformă aveam nevoie, de la accounting, la payroll și la procesatorii de plăți. Momentan ne asigurăm că obținem conturi la băncile majore americane pentru a ne asigura că nu vor mai exista situații similare în viitor”, a precizat pentru start-up.ro Bogdan Savonea, CEO Blindspot, ex TPS Engage.
Bogdan menționează faptul că în acest moment au conturi deschise la JP Morgan Chase și urmăresc și alte bănci majore din Statele Unite.
Implicații la nivel internaționalPotrivit Reuters, luni dimineață, acțiunile băncilor din Europa și Asia au continuat să scadă.
Astfel, indicele bancar european STOXX a scăzut cu 4,3%, după ce vineri scăzuse cu 3,78%, fiind pe punctul de a atinge cea mai mare scădere de după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Commerzbank, din Germania, cu 7,5%, și de Credit Suisse, cu 7,8%.
În Japonia, indicele bancar Topix a pierdut 4%, în timp ce în Singapore, cele mai mari bănci au pierdut 1% din valoare.
În Marea Britanie, acțiunile HSBC au scăzut 3,8%. Totuși, oficialii băncii au spus că vor cumpăra filiala locală a Silicon Valley Bank pentru suma de 1 liră sterlină.
În Statele Unite, băncile au pierdut peste 100 de miliarde de dolari după colapsul SVB, în timp ce băncile din Europa au pierdut încă 50 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Reuters.
”Anunțăm, de asemenea, o excepție similară de risc sistemic pentru Signature Bank din New York, care a fost închisă astăzi de autoritatea de stat”, au declarat Trezoreria, Rezerva Federală și FDIC într-un comunicat comun.
Va fi o criză bancară?The Guardian scrie că, prin faptul că guvernul american a răspuns deja rapid la ceea ce s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank și pentru că va garanta recuperarea depozitelor tuturor clienților băncii, s-a evitat deja o criză bancară la nivel global.
Acum, atât guvernele din întreaga lume cât și instituțiile de garantare sunt în plin proces de verificaree a expunerii pe care o aveau în cadrul SVB.
Implicațiile falimentului Silicon Valley Bank pentru ecosistemul de startup-uriÎntregul ecosistem de venture capital există pentru că băncile nu ofereau finanțare startup-urilor, companiilor aflate la început de drum pentru a-și dezvolta viziunea, pentru că fondatorii nu aveau ce să pună drept gaj, așa cum se cere încă în sistemul bancar tradițional.
Unul dintre modurile în care Silicon Valley Bank a ajutat la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din SUA a fost prin faptul că oferea împrumuturi riscante, ca de exemplu, bazându-se pe veniturile pe care acestea le preconizau pentru servicii viitoare, așa cum scrie The Verge.
Dar startup-urile nu au fost singurele care au avut nevoie de finanțare. Și oamenii de venture capital aveau nevoie de extra fonduri pentru a face investiții mai departe. Iar de-a lungul anilor Silicon Valley Bank a finanțat fonduri de investiții de renume, precum Accel Partners sau Sequoia Capital.
Și deși, acum fostul, CEO Silicon Valley Bank, Greg Becker le-a cerut reprezentanților fondurilor de investiții să aibă încredere în bancă, să o susțină și să acționeze cu calm, într-un call de la finalul săptămânii trecute, aceștia au acționat total invers și le-au spus fondatorilor să-și scoată toți banii, ceea ce a dus la incapacitatea de plată a băncii și colapsul în mai puțin de 2 zile.
Totuși, se pare că încă de la finalul lunii februarie Becker a vândut acțiuni în cadrul Silicon Valley Bank în valoare de 3,6 milioane de dolari, ceea ce ar putea însemna că bancherul, care a ocupat înainte de a veni la SVB poziția de director al Federal Reserve Bank din San Francisco, ar fi fost la curent cu problemele de lichiditate ale instituției, mai ales că Federal Reserve a continuat să crească dobânda federală pentru a reduce inflația, ceea ce se traducea deja în probleme pentru SVB.
După cum explica Cristian Tudorescu, SVB a investit în titluri de stat americane pe termen lung. Însă acestea au o relație inversă cu rata dobânzii, așadar, când aceasta crește, prețurile acestora scad. Și cum Federal Reserve a început să crească rapid dobânda pentru a combate inflația, portofoliul SVB a început să piardă rapid, și mult, din valoare.
A fost o furtună perfectă care a condus la un faliment răsunător: un portofoliu în scădere, combinat cu faptul toată lumea a început să-și scoată banii într-un moment de panică.