Femeia Lider: programul care formează următoarea generație de antreprenoare. Înscrieri deschise

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor lansează proiectul Femeia Lider, cu scopul de a contribui la creșterea cu 1% a PIB-ului național prin antreprenoriat feminine.

UPDATE 13 octombrie:

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor extinde termenul de înscrieri în proiectul “Femeie Lider”, după interesul național crescut față de acest proiect, până la 18 octombrie 2020. Scopul proiectului „Femeie Lider” este de a contribui la creșterea cu 1% a PIB-ului național prin antreprenoriat feminin. 

”Cele peste 1.200 de preînscrieri în două săptămâni de la lansare ne-au determinat să prelungim cu o săptămână data până la care doamnele și domnișoarele interesate pot veni în proiect. Interesul față de implicarea civică a acestor doamne este incredibil și am primit deja foarte multe aplicații din toate colțurile țării. Toate doamnele vor fi invitate să contribuie la propunerile de politică publică pe care VERTIK le va dezvolta în perioada următoare”, spune Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator, VERTIK.


Prin îmbinarea educației antreprenoriale cu cercetarea și analiza politicilor publice, proiectul Femeia Lider va identifica 10 femei care pot deveni următorii lideri ai România. Printr-un program de mentorat special conceput își vor amplifica potențialul de performanță, aptitudinile și abilitățile.

”Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea socială și economică a României, prin conturarea unui set de idei și propuneri de politici publice, care să conducă la creșterea PIB-ului cu 1% prin antreprenoriat feminin. Vom selecta 10 doamne sau domnișoare, din orice domeniu de activitate, ce se remarcă prin abilitățile, cunoștințele și potențialul lor. Programul de mentorat va fi format din sesiuni de grup cu un total de 20 ore, format din 10-15 discuții online, în perioada 22 octombrie - 8 noiembrie, cu diverși mentori sau experți în domeniile lor – psihologie, comunicare, marketing, antreprenoriat, politici publice. Dintre mentori avem confirmări de la Sergiu Neguț, Mihaela Miroiu, Radu Magdin, Mircea Mitruțiu, Anca Burke, Raluca Tita”, ne-au precizat reprezentanții VERTIK.

VERTIK - asociația care dorește să contribuie la dezvoltarea socială și economică a României

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK este cel mai nou think tank pentru economie și antreprenoriat care va analiza și propune soluții pentru ca România să-și atingă potențialul și să devină o națiune prosperă. 

VERTIK este cofondat de Daniela Șerban, președinta ARIR (Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România, Daniela Aldescu, partener în cadrul micro-fondului de investiții Smart Impact Capital, specialist în domeniul financiar cu experiență pe piața de capital, strategie și relația cu investitorii, totodată deputy CEO în cadrul Romanian Investor Relations Association, și Mariana Ungureanu, manager cu peste 14 ani de experiență în marketing și comunicare, cu focus în asistență medicală, IT și media, inițiatoare a mai multor proiecte sociale.

VERTIK își propune să contureze o viziune pe termen lung pentru România, pornind de la avantajele competitive și potențialul de valoare adăugată mare ale acesteia și integrarea lor în oportunitățile internaționale. 

88% dintre români cred că femeile sunt potrivite pentru a conduce afaceri într-o măsură mare sau foarte mare, iar 89% dintre ei consideră că afacerile conduse de către manageri sau acționari femei sunt de încredere arată studiul de percepție lansat de Asociația VERTIK pentru Viitor în februarie 2020.

Domeniile în care femeile antreprenor și manager sunt văzute ca fiind competente sunt: HORECA, sănătate, educație, marketing și profesii liberale. La capătul listei sunt domeniile tehnice: inginerie, transporturi, construcții sau agricultură

”Atât rapoartele oficiale, cât și încrederea pe care o au românii în femeile antreprenor, ne arată că România are o resursă majoră de competitivitate în femeile antreprenor. Ține de noi să transformăm acest potențial într-un vector de creștere economică, după modele deja testate în Canada, Spania sau Polonia. Ca țară, avem de câștigat dacă valorificăm potențialul femeilor antreprenor, mai ales în sectoare economice cu potențial competitiv: IT&C, cercetare, inovare tehnologică, zone încă puternic segregate,”declară Daniela Șerban, președintă și cofondatoare VERTIK. 

Femeia Lider - înscrieri deschise

Așadar, femeile pot schimba România prin business, dar au nevoie de politici publice care să accelereze schimbarea, de educație antreprenorială, educație financiară și mentorat de calitate care să suplinească lipsa de experiență managerială, precum și de acces la resurse financiare și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale.

Etapele proiectului Femeia Lider sunt următoarele:

  • 28 septembrie - 11 octombrie - campanie națională de selecție prin intermediul www.vertik.ro.  Aplicațiile constau în încărcarea pe site a unui video de prezentare cu durata maximă de 1 minut și un text de jumătate de pagină care să răspundă la întrebărea „Cum ai putea schimba TU România?”.
  • 12 octombrie - 20 octombrie - evaluarea și selecția aplicațiilor de către juriu format din Daniela Șerban (fondatoare Vertik și profesionist în finanțe), Corneliu Bodea (președinte al Centrului Român al Energiei), Wargha Enayati (fondator Regina Maria, antreprenor în sănătate), Adriana Goleanu (fondatoare Lotus Cosmetics, președinta Patronatului producătorilor de cosmetice) și Ana Maria Mihăescu (Membră CA Raiffeisen Bank și MedLife).
  • 22 octombrie - 8 noiembrie 2020 - sesiune de coaching și mentorat de 20 de ore, desfășurate în 10-15 discuții online, coordonate de către experți în psihologie, comunicare, marketing, antreprenoriat, politici publice. Mentorii care au confirmaț sunt profesioniști de valoare în domeniile pe care le reprezintă - Cristina Verchere (CEO OMV Petrom), Sergiu Neguț (co-fondator FintechOS), Mihaela Miroiu (scriitoare, profesoară universitară la SNSPA și conducătoare de doctorat în științe politice), Radu Magdin (CEO Smartlink Communications), Anca Burke (Chief Strategy Officer at idrive AI), Raluca Tița (Marketing Manager at EcoFinance), Dochița Zenoveiov (Brand Innovator la Inoveo Consultants).
  • După parcurgerea etapelor proiectului, cele 10 femei vor fi desemnate timp de un an ambasadoarele VERTIK și vor fi implicate în campaniile de comunicare și afaceri publice pentru promovarea propunerilor de politici publice elaborate în proiect.

    Acestea vor avea oportunitatea de a participa la toate evenimentele VERTIK, vor beneficia de sprijinul mentorilor și al echipei, care le va urmări îndeaproape evoluția timp de un an de zile, pentru a documenta parcursul lor antreprenorial în cadrul proiectului Femeia Lider.



    Citeste si