Programator la 12 ani: povești cu hackeri, nu romanțe cu prințese

Bianca Lewis este o fată de doar 12 ani, pe jumătate româncă, care este pasionată de hacking, de sistemul de vot și propune un nou model electoral pentru ca o situație ca cea din 2016 de la alegerile prezidențiale din SUA să nu se mai repete.

Bianca Lewis, îmbrăcată în blugi, cu un tricou și cu un hanorac, are foarte multă energie și vorbește tare și cu pasiune, dar nu despre școală, Frozen, 5Gang sau Snapchat, ci despre votul electronic, hacking și programare.

Fata de 12 ani a găsit vulnerabilități și a reușit să compromită sistemul electronic de vot din SUA în cadrul unei competiții DEFCON 25, iar acum propune un sistem nou ce ar fi mai sigur și care nu ar mai putea fi manipulat de alte entități străine precum s-a vehiculat în 2016, la alegerea lui Donald Trump. Ea, alături de alți copii au fost provocați să găsească o vulnerabilitate într-un sistem de vot, replică a celui folosit în Florida, SUA.

"A fost foarte ușor de spart. Am folosit o tehnică numită SQL Injection, rușii ar putea face asta în somn", spune ea.

Această vulnerabilitate încă există în sistemul de vot din Florida, "dar nimeni nu face nimic în acest sens. Din păcate, acum nu știm ce este real și ce este fals. Un prieten de-al meu a gasit recent un astfel de atac într-un alt sistem de vot dintr-un alt stat american", îmi povestește ea în timp ce stă la o masă acoperită de o față de masă albă, ca de nuntă. Interviul are loc în cadrul Defcamp #10 din București.

Ca să afli mai multe despre sistemul de vot din Statele Unite și mașinile de vot, urmăriți video-ul de mai jos. 

Cum vrea să schimbe sistemul de vot din SUA

Ea povestește că în SUA se folosesc două sisteme de vot ce sunt realizate de două companii: ES&S și Dominion. Primul este unul de tip direct reporting system și nu lasă o urmă ce ar putea fi citită de către un om. Asta înseamnă că un om merge la o mașinărie, votează și votul îi este înregistrat in sistem. Asta este o problemă pentru că nu știi dacă mașinăria a fost spartă. Poate tu ai votat pentru X, însă votul poate îți este înregistrat ca Y.

Al doilea sistem de vot din SUA printează o hârtie prin care este confirmat votul, însă acolo nu apare numele persoanei pe care ai votat-o sau a partidului, ci este printat un cod de bare. "Problema e, din nou, că nu știi ce spune acel cod. Poate tu ai votat pentru Hillary, dar codul de bare indică un vot pentru Trump".

De aceea, ea propune și vrea să realizeze un nou sistem de vot pe care-l numește Secure Open Vote. "Îmi voi face propriul sistem de votare pentru SUA inclusiv sistemul de raportare, de votare, mașinăriile de vot, software-ul, totul", explică ea. Sistemul va lăsa o urmă a votului care poate fi citită de un om.

"Va fi foarte dificil de realizat deoarece dacă vrei să faci un asemenea sistem de vot trebuie să construiești totul: sistemul de înregistrare pentru vot, pentru votare, mașinăriile de vot și așa mai departe. Poți să păcălești o mașinărie, dar nu poți «hackui» o bucată de hârtie".

Despre cele două companii care realizează sistemele de vot spune că "se știe că ambele companii au fost compromise de hackeri, software-ul lor nu este open source și nu răspund la nicio întrebare de la oameni din afara companiei. Sunt foarte închise și nu se știe ce ascund".

În același timp, ea atrage atenția asupra faptului că nu doar software-ul poate fi atacat, ci chiar și hardware-ul, mașinăria în sine.

De aceea, Bianca Lewis spune că este de preferat votul tradițional, pe hârtie, cum este cel de la noi. Însă ce omite ea din acest sistem este corupția celor care conduc secțiile de votare, oameni care ar putea fi cumpărați. "Oamenii care numără voturile trebuie să fie de încredere, să fie corecți".

Pasiunea pentru hacking, moștenită de la tatăl ei

Pasiunea ei pentru programare și hacking a apărut încă din grădiniță și i-a fost insuflată de tatăl ei, la rândul său programator. A început să programeze în scratch și i-a plăcut, apoi tatăl ei a început să o ducă la conferințe de hacking și de securitate, "iar de acolo totul a escaladat".

Iubirea ei pentru programare și hacking provine din curiozitatea de a vedea felul în care mașinăriile funcționează, indiferent că sunt smartphone-uri, computere sau sisteme de vot. " Iubesc să desfac lucruri, să văd cum funcționează și apoi să le asamblez înapoi. Sunt curioasă în legătură cu multe lucruri în continuare. Universul este încă plin de necunoscute. Pe măsură ce aflăm tot mai multe despre univers cu atât apar și mai multe întrebări".

Această pasiune pentru știință s-a manifestat și în alte arii, în afară de hacking și de programare, ci și în inventarea unor produse. Ea a început cu un sistem de udare a plantelor, iar acum lucrează la un sistem de alimentare cu apă pentru cai.

"Caii nu beau îndeajuns de multă apă pe timpul iernii și astfel scaunul lor devine foarte uscat și tare și se blochează în intestinul gros și au nevoie de operație pentru a-l scoate, iar în timpul acestei operații 80% dintre cai mor.  De ce nu beau îndeajuns de multă apă?"

A creat o aplicație prin intermediul căreia poți selecta exact câtă apă să livrezi animalului. În aplicație poți vedea câtă apă are calul, ce temperatură are și care este temperatura aerului. De asemenea, pe fundul găleții va crea un sistem de încălzire astfel încât temperatura apei să fie potrivită pentru consum. Dispozitivul este încă în fază de prototip și-l testează în acest moment pe alpaca. Bianca Lewis speră să termine proiectul în vara anului viitor și să înceapă testele la o scară mai mare.

Egalitate pentru programatori și programatoare

Hackingul sau programarea nu sunt domenii prea populare în rândul fetelor.  E normal să fie un exemplu pentru alte fete. Face ceva mai mult în acest sens? Ochii i se aprind și duce mâna la fermoarul hanoracului apoi îmi dezvăluie mândră tricoul pe care este scris “Girls Who Hack”.

Bianca Lewis a creat o platformă numită Grils Who Hack, unde ține cursuri, prezentări prin care speră să convingă mai multe fete că "programarea este cool". Ea îmi spune că și băieții sunt acceptați pe platformă, dacă vor să vină, însă Girls Who Hack este dedicată fetelor. "Am avut chiar și adulți la unele cursuri".

Întrebată cum vede viitorul tehnologiilor care se dezvoltă acum, tehnologii precum 5G, IoT, VR sau AR, ea spune că oamenii nu s-au gândit îndeajuns la securitatea acestor produse și acum am ajuns într-o situație în care cercetătorii în securitate cibernetică recuperează teren.

"Ar fi bine să ne oprim din crearea unor tehnologii noi și să ne concentrăm pe securitatea celor existente. Nu ar trebui să vindem produse dacă acestea nu sunt sigure".

Pentru că mama ei este româncă vizitează România de odată la doi ani. Îi place țara noastră, îi este dor de mici, pufuleți, sarmale și îi e dor să vorbească limba română. "România este ca o grădină secretă frumoasă, iar America este o pubelă de gunoi în flăcări".

Planul Biancăi Lewis este ca după ce îndeplinește 18 ani să se ducă la o facultate din Europa și își dorește ca părinții ei "să-și achite casa pentru ca apoi să se mute și ei undeva în Europa, să sperăm că în România". 




Citeste si