- 25 Ianuarie 2024
FGO, startup-ul care te ajută să înțelegi mai bine cifrele afacerii tale
FGO a pornit de la nevoia de a oferi o soluție comună pentru antreprenori și contabili, pentru a ușura munca și de o parte, și de alta.
”Pe măsură ce am dezvoltat platforma, am creat noi automatizări, având ca scop eficientizare și claritate asupra direcției afacerii. În prezent, FGO este un ecosistem matur din zona fintech, un mediu sigur în care se găsesc toate instrumentele necesare pentru relația dintre antreprenor - contabil - bancă și îndrăznim să includem aici și ANAF”, ne explică Valeriu Filip, unul dintre fondatori.
În prezent sunt 30 de oameni în echipă, către care se împart task-urile interne care acoperă activitatea de asistență/suport utilizatori prin call center, zona de copywriting, servicii precum marketing, promovare, vânzări sau expertiză contabilă.
Activi de 12 ani pe piața din România, startup-ul de gestiune contabilă și administrare a afacerii a ajuns în 2023 la un prag important, și anume depășirea a 100.000 de firme înrolate în platformă.
”Cele 105.000 de firme din prezent sunt reprezentate în FGO de o comunitate de peste 90.000 de antreprenori. Nu putem da niciun nume însă acoperim toata zonă de IMM-uri, dar ne adresăm și PFA-urilor sau firmelor cu mai mult de 50 angajați și acoperim, cu foarte mici excepții, toate CAEN-urile din nomenclatorul oficial”, completează Valeriu
Pentru dezvoltarea FGO, fondatorii au folosit fonduri proprii, și așa cum ne spune Valeriu, e o companie crescută mai mult din chinuri decât din finanțări.
Dacă la investiții menționează mai mult munca decât finanțarea proprie, pe parte de încasări, FGO corelează veniturile cu creșterea numărului de firme înregistrare în FGO. Valeriu adaugă aici: ”ne uităm astfel la venituri care deja au depășit pragul de 1 milion de Euro în acest an”.
Parteneriatele de creștereLa nivel de parteneriate care au ajutat startup-ul, Valeriu ne spune că ”singurul și cel mai bun accelerator pentru FGO a fost reprezentat de parteneriatele prin care am adus în piață idei inovatoare și, odată cu ele, și zecile de mii de antreprenori cărora le-am simplificat procese operaționale inutile și le-am readus claritatea în cifre. Aici punctăm partea de contabilitate SAGA cu care am inițiat acest ecosistem dinamic minunat încă din 2017”.
În partea de dezvoltare a companiei, FGO a participat și la seminarul TAxAdvisors, ocazie cu care au marcat oficial noul parteneriat cu profesioniștii din domeniul financiar-contabil.
La final de 2023, au încheiat și un parteneriat cu o bancă, prin care, alături de alte 20 de companii, oferim asistență și servicii gratuite, timp de 12 luni, noi prin pachetul GO eFactura, tuturor firmelor aflate la început de drum și care doresc să primească sfaturi sau suport în ariile noastre de competență.
”Un alt parteneriat care ne onorează este cel cu NOD, prin care, alături de ei, susținem reselerii platformelor de tip marketplace, integrând astfel o soluție matură într-o comunitate foarte dinamică cu procese operaționale variate”.
Cât despre scalare, speră să intre și pe alte piețe în afara României.
”Avem și în prezent firme din afara României care folosesc FGO mai mult pe partea de evidență activități și proiecte cu echivalent în cost ore-om și apoi facturare. Momentan însă, toata atenția noastră s-a aliniat cu schimbările legislative actuale din țară, eFactura și eTransport. Vrem să păstrăm standardele FGO de automatizare care ne diferențiază de celelalte soluții din piață, astfel că acum, utilizatorii noștri au un flux complet automat nu doar în ceea ce privește eFactura dar și transmiterea sau preluarea din contabilitatea sau a tranzacțiilor de bancă respectiv integrările cu eMag Marketplace, curieri pentru clarificarea borderourilor”.
Ca să ajungem și la subiectul fierbine al acestor zile, am vrut să știm cum arată FGO și pe parte de eFactura. Răspunsul?
”Deși eFactura este o povară birocratică, clienții noștri vor emite facturi frumoase ca și până acum, cu aceeași lejeritate, iar FGO se ocupă mai departe de trimiterea la ANAF, de citirea statusului din SPV, de primirea recipisei și preluarea facturilor de la furnizori etc. Toate acestea se fac independent de utilizator, dupa ce acesta își conectează contul SPV în FGO. Iar fluxul se închide prin transmiterea tuturor documentelor în Saga, fără intervenția utilizatorului”.
Anul acesta, FGO își propune să nu mai lanseze 10 funcționalități lunar, ci una singură.
Asta i-ar sfătui și pe antreprenori: să nu mai înființeze companii de dragul finanțărilor promise, ci după piața potențială de consumatori. ”Altfel, vă veți trezi dupa 3-4 ani că ați bătut pasul pe loc cu un produs în moarte clinică, dar cu munți de hârtii și proceduri”.