- 30 Mai 2024
FintechOS primește o investiție de 60 de milioane de dolari după creșteri operaționale
”Am ridicat o rundă de finanțare, una semnificativă, 60 de milioane de dolari”, a spus Sergiu Neguț, cofondator al FintechOS în cadrul unui eveniment de presă care a avut loc astăzi.
”Nu ne uităm la runda aceasta ca la una de care suntem mândri în sine. Ne uităm la ea ca la un vehicul care ne dă posibilitatea de a face munca. Discutăm de un B+, 60 de milioane de dolari. E important să punctăm câteva lucruri. E important de ce s-a întâmplat și ce vrem să facem în continuare, nu e neapărat despre sumă”, a precizat, la rândul său, Teodor Blidăruș, cofondator al FintechOS.
Această rundă a fost condusă de Molten Ventures, Cipio Partners și BlackRock, alături de investitorii existenți EarlyBird VC, OTB VC și Gapminder VC.
Oficialii companiei de tehnologie au precizat faptul că în ultimele luni au mers pe o strategie de îmbunătățire a strategiei operaționale. ”Am reușit să îmbunătățim cu peste 170% YoY în toate piețele în care operăm. Asta i-a îndemnat și pe investitorii curenți și noi să susțină compania în demersurile de creștere”, a mai spus Teodor Blidăruș.
De la runda de investiții anterioară, din 2021, compania a crescut cu peste 300% ca venituri, atrăgând clienți cheie precum Société Générale, Admiral, Benenden Health, Avant Money și Vibrant Credit Union în sectoarele bancar și de asigurări din SUA, Marea Britanie, Europa continentală și zona Asia-Pacific (APAC).
Această creștere exponențială evidențiază cererea globală pentru soluțiile FintechOS.
Cele mai importante piețe pentru FintechOS sunt Marea Britanie, Europa continentală și SUA.
FintechOS a fost fondat în 2017 și a devenit rapid unul dintre cele mai cunoscute startup-uri ce vine cu soluții pentru infrastructura fintech de înaltă productivitate (HPFI), ajutând companiile din orice domeniu să lanseze și să gestioneze rapid următoarea generație de produse și servicii financiare.
Soluțiile FintechOS oferă companiilor, de asemenea, capacitatea de a implica clienții pe noile canale digitale și de a-și deservi operațiunile mai eficient.
Cea mai nouă rundă de investiții a FintechOS este susținută de investitori precum Molten Ventures, GapMinder, OTB Ventures, EarlyBird, LauncHub, BlackRock, Endeavor Catalyst.
GapMinder, unul dintre investitorii recurenți din FintechOSDan Mihăescu, managing partner al GapMinder, a precizat faptul că fondul din care face parte este interesat de echipă și de posibilitatea FintechOS de a crește în continuare la nivel global, fără a spune tichetul pe care fondul l-a alocat acestei runde de investiții.
”Când am condus prima rundă, eram lider, am spus doar dimensiunea rundei. Am pus pe scennă doar ce face compania. Noi trebuie să întoarcem return investitorilor. Noi am simțit compania, ce face echipa, tehnologia, că poate să facă o companie mare. E un potențial foarte mare”, a declarat Dan Mihăescu, spunând că și această rundă de investiții este făcută din primul fond GapMinder.
”Este foarte greu să investim cu fondul II în companii din fondul I”, a mai spus Dan Mihăescu.
GapMinder, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții de la noi, a anunțat la începutul lunii aprilie lansarea unui nou vehicul de investiții, GapMinder Fund II, ce dispune de un capital total de 80 de milioane de euro. Anunțul celui de-al doilea fond al GapMinder a venit însoțit de o primă investiție, în Genezio, un startup fondat de Andrei Pitiș.
Investiție FintechOS - spre ce se va duce următoarea rundă de investițiiOficialii FintechOS au precizat că banii din cea mai recentă rundă de finanțare se vor duce spre trei direcții strategice: echipă, clienți și produse.
”Compania e formată din oameni. Focusul nostru este să creștem pool-ul de talent intern. Suntem pro pentru construcția de talent intern. Ca să evoluăm, trebuie să investim și la nivel de dezvoltare softskills și hardskills (talent tehnic)”, au precizat reprezentanții companiei, spunând că FintechOS operează acum în 4 centre: București, Lisabona, Londra, New York.
În ceea ce privește zona de clienți, sunt câțiva zeci de clienți pe care FintechOS îi deservește acum și care au fost alături de companie încă de la început. ”Vom putea să alocăm bani speciali pentru a putea upgrada clienții noștri timpurii pentru ca ei să folosească cele mai noi tehnologii FintechOS”.
Echipa FintechOS a mai precizat faptul că se uită la procese ”astfel încât să aibă un design care să satisfacă nevoi globale. Azi lansăm o nouă strategie care se uită la modul în care ducem produsul nostru către clienți. Vrem să fim mai eficienți din punct de vedere al timpului, la modalitatea în care facem orice upgrade și să eliminăm efortul financiar și de timp în folosirea următoarelor versiuni ale platformei. Acum, băncile au posibilitatea de a lansa proiecte de 3 ori mai rapid decât la versiunile anterioare ale FintechOS”.
Totodată, Teodor Blidăruș a precizat că focusul companiei este pe îmbunătățirea capabilităților de backoffice ”pentru că am început să fim în produse din ce în ce mai complexe. Vom avea capacitatea de a ataca noi segmente de business și de piață”.
România reprezintă o parte importantă din veniturile companiei, în ultimii cinci ani FintechOS lucrând cu principalele instituții financiare de pe piața locală, printre care BRD – Groupe Société Générale, CEC Bank, Banca Transilvania și OMNIASIG Vienna Insurance Group.
”România și toată Europa de Sud-Est au un potențial enorm. Instituțiile financiare din această regiune au nevoie de furnizori de tehnologie care să le ajute în modernizarea sistemelor de tip core banking, pentru a dezvolta produse financiare competitive, a reduce costurile și a atrage și loializa mai mulți clienți. Avem în plan să alocăm fonduri pentru a sprijini clienții din România și din regiune să migreze către ultima versiune a platformei, FintechOS 24, recunoscută de analiști de top din industrie, inclusiv Celent și Gartner”, a explicat Teodor Blidăruș.
”Suntem foarte aproape de break-even. FintechOS este capabilă să investească proprii bani, dar este și capabilă să tragă investitori. Probabil peste încă 2-3 ani vom mai vorbi despre o nouă rundă de investiții. Momentan, focusul este pe dezvoltarea produsului și creșterea portofoliului de clienți”, a adăugat cofondatorul FintechOS.
”Este foarte posibil să atingem break-even în acest an”, a spus, la rândul său, Sergiu Neguț.
”Marea majoritate a startup-urilor din România sunt pe minus. Din startup-urile finanțate din 2018 încoace, în România, FintechOS este primul care este aproape de break-even. Startup-urile din România au ridicat, cumulat, irca 400 de milioane de euro, dar din ele, FintechOS este primul pe break-even. Este un semn de sănătate. Dar nu este anormal ca un startup să fie pe minus multă vreme”, a declarat Dan Mihăescu.
Echipa FintechOS - angajari strategice după concedieriFintechOS a fost în atenția publică spre finalul anului trecut prin prisma valului de concedieri și ale reacțiilor stârnite de această restructurare masivă din cadrul companiei. Spre finalul lunii noiembrie 2023, unul dintre fondatorii startup-ului și CEO, Teodor Blidăruș, revenea cu o declarație publică în urma unor vehiculări în presă și social media, conform cărora, din cei aproape 550 de angajați pe care FintechOS îi avea acum doi ani, la acel moment mai erau în companie circa 270.
”Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a făcut parte tot din zona aceasta de îmbunătățire a eficienței operaționale. Anul acesta ne vom concentra pe a crește echipa încet și acolo unde e nevoie, în regiuni în care creștem strategic”, au precizat oficialii FintechOS în cadrul evenimentului de azi, fără a dori să comunice numărul exact de angajați pe care compania îi are în prezent.
”O companie evoluează și este o relație bilaterală”, a spus Teodor Blidăruș astăzi. ”Nu vrem să fim următorul UiPath, vrem să fim în continuare FintechOS”.
FintechOS este o platformă de management end-to-end al produselor financiare. Cu FintechOS, băncile, asigurătorii și alte instituții financiare își pot extinde sistemele core business - adesea inflexibile în fața cerințelor de agilitate și versatilitate, prin intermediul unor capabilități flexibile care să abordeze întregul ciclu de viață al produselor - și pot oferi angajaților instrumente eficiente pentru definirea, distribuirea, contractarea, deservirea și analiza performanței produselor financiare.
Peste 50 de clienți din întreaga lume - printre care Groupe Société Générale, Admiral Insurance Group și Howden Group - folosesc FintechOS pentru a moderniza infrastructura de bază, pentru a se extinde pe noi piețe sau pentru a aborda noi modele de afaceri, cum ar fi embedded finance, evitând implementările îndelungate sau migrările riscante ale sistemelor de tip core business.