Femei în tehnologie: despre algoritmi, creativitate și o industrie care te acceptă așa cum ești

România este printre primele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de femei din IT&C, conform unui studiu publicat în luna aprilie de Eurostat.

Am vorbit cu Florina Cîrlan, Team Leader W.B. Datalake Solution la ING Software Development Center despre creativitate în IT, pasiunea sa pentru algoritmi și ce înseamnă să fii “femeie în tech” în România.

Florina nu s-a imaginat niciodată lucrând în IT. I se părea “industria oamenilor încruntați”. Acum însă, la 10 ani de la primul sau job ca programator, este Team Leader peste o echipă de 11 ingineri de top și crede că programarea este una dintre cele mai creative și incluzive industrii existente.

Pe terasa unui restaurant din sediul ING Software Development Center, în blugi skinny, pantofi galben-electric cu toc cui și un tricou care-i lasă tatuajele colorate la vedere, Florina vorbește fără oprire despre pasiunea ei pentru algoritmi .

“Să scrii cod e 100% creativitate. E ca și când le-ai da unor patiseri câte un frigider plin cu ingrediente și le-ai spune, fă-mi o prajitură. Fiecare o să-ți facă altceva. La fel și în dezvoltarea de software. Fiecare soluție e o combinație unică de limbaje și poartă amprenta celui care o crează”.

Florina a crescut în Bârlad, un orășel de 50.000 de locuitori din Moldova, împreună cu sora sa mai mică și părinții săi, ambii ingineri. Ca în multe familii din România, părinții le-au îndemnat întotdeana să facă mai mult și mai bine.

Tatăl său i-a dat un sfat valoros. “Orice alegi să faci, fă bine! Cel mai rău lucru e să fii mediocru”. Așa că a ignorat totul și s-a concentrat pe lucrurile care o pasionau cel mai tare - la început matematica, apoi programarea.

Află povestea Florinei pe wall-street.ro și descoperiți și alți oameni din spatele codului.



Citeste si