Fondator Huawei: Lista neagră nu ne va zdrobi, spre dezamăgirea SUA

Într-un interviu acordat Associated Press, Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, a vorbit deschis despre dificultățile întâmpinate în relația cu SUA, despre planurile privind rețeaua 5G și despre tehnologie, în general.
Fondator Huawei: Lista neagră nu ne va zdrobi, spre dezamăgirea SUA

Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, este din ce în ce mai prezent în viața publică, după ce mulți ani de zile a preferat să nu iasă în față. Este de înțeles, având în vedere problemelele întâmpinate de companie după decizia lui Trump de a o trece pe lista neagră a entităților cu care companiile americane nu pot colabora și face schimburi de tehnologie. 

Ren Zhengfei a pus accentul pe transparență, dar și pe faptul că tehnologiile produse de Huawei sunt controlate și operate de operatorii țărilor în care sunt instalate, deci funcționează  în parametrii legali. 

”Huawei oferă tehnologie și se asigură că tehnologia noastră respectă legile cibernetice de securitate și protecție a vieții private, cum ar fi GDPR. În cele din urmă însă, rețelele sunt controlate și gestionate de state suverane prin intermediul operatorilor telecom, deci nu este vorba despre un lucru pe care Huawei îl poate sau nu îl poate face. După instalarea echipamentului nostru, operatorii telecom observă și urmăresc în permanență. În caz contrar, cum ați putea apela și purta conversații telefonice? Întregul proces trebuie să respecte legile internaționale, precum și legile din diferite țări. Acest lucru nu poate fi controlat de către angajații Huawei. Prin urmare, comunitatea internațională trebuie să vină cu un set comun aliniat de reguli în acest sens”, a declarat Zhengfei.

Mai mult, fondatorul Huawei spune că 5G este ”doar un instrument de susținere a adoptării viitoare a inteligenței artificiale”, că nu există probleme de securitate pe acest ”instrument”, punctând faptul că toate datele colectate vor sta pe rețelele de bază, deținute de operatori. 

”Eu personal văd 5G doar ca un instrument de susținere a adoptării viitoare a inteligenței artificiale. Deci instrumentul în sine nu reprezintă o problemă de securitate. Dacă analizați mai departe acest instrument, datele din rețelele 5G vor fi agregate în rețelele de bază. Aceste rețele sunt deținute de operatorii de telecomunicații din statele suverane. Acești operatori sunt supuși legilor acelor state în care își desfășoară activitatea, iar datele lor sunt reglementate de legile locale. Nu există probleme de securitate cu 5G. Deși în prezent credem că nu avem probleme de securitate, totuși lucrăm din greu în acest domeniu. Huawei a crescut de la o companie mică la ceea ce suntem astăzi. Este posibil ca software-ul nostru să nu fie perfect, dar vom continua să-l îmbunătățim. Acest lucru implică desigur asigurarea securității cibernetice și protecția confidențialității pe rețele întregi. Cu protecția vieții private, de exemplu, respectăm pe deplin Regulamentul General UE privind protecția datelor”, a mai explicat oficialul.

Ren Zhengfei a fost întrebat și cât de mult s-a schimbat strategia companiei după includerea pe Lista neagră a americanilor. Fondatorul Huawei a mărturisit că a trebuit să se renunțe la o serie de produse neesențiale, lucru care a ajutat compania, și că mai mult au pierdut ”partenerii noștri americani”. 

Lista neagră a societăților suspecte nu ne va zdrobi, spre dezamăgirea SUA. Adăugând Huawei la Lista neagră a societăților suspecte, SUA a intenționat să distrugă Huawei. Dar nu suntem morți; de fapt, suntem chiar mai bine decât eram înainte. Evident, nu este ceea ce sperau, iar Lista neagră a societăților suspecte nu ne-a afectat pe noi, în măsura în care i-a afectat pe partenerii noștri americani. Obișnuiau să ne furnizeze componente în valoare de câteva sute de milioane sau chiar câteva miliarde de dolari și, dintr-o dată, au fost opriți. Rezultatele lor financiare pe termen scurt vor fi cu siguranță afectate semnificativ, iar pierderile lor se vor resimți. La urma urmei, prețurile acțiunilor au importanță crescută pe Wall Street. Cred că Lista neagră a societăților suspecte dăunează SUA mult mai mult decât ne dăunează nouă. Deși ar trebui revocată, nu cred că acest lucru este probabil. Astfel că suntem pregătiți pentru situația în care să rămânem pe Lista neagră a societăților suspecte pe o perioadă de timp îndelungată”, a mai explicat acesta.



Citeste si