Când să te apuci de 4D printing și de interfețe creier-PC și când vor ajunge mainstream

Tehnologiile se schimbă constant și există o ciclicitate a lor. Ce era hot acum 5-6 ani începe să piardă din alura de interes, iar în funcție de momentul în care te afli pe scara de evoluție a acestora vei auzi diverse buzzwords care vor modela viitorul lumii tech și a companiilor de profil.  

Întotdeauna au existat oameni care au încercat să anticipeze niște tendințe, să creeze lucruri disruptive. Până la urmă, să împingă tehnologia la următorul nivel. De exemplu, vă închipuiați acum 10 ani că vom ajunge să vorbim despre trenuri supersonice care ne vor putea duce de pe un continent pe altul în mai puțin de 5 ore (cât facem noi de la București la Iași, de exemplu), sau de cipuri care, odată montate în creierul tău, vor crea o legătură directă între creier și computer, pentru a facilita descărcarea și încărcarea de informații?

Aceste tehnologii sunt departe de a ajunge mainstream, dar odată devenite realitate vor crea noi industrii de miliarde de dolari. Iar dacă vreți să faceți un startup tech ar fi cazul să vă înarmați cu răbdare și să porniți în căutarea următoarei tehnologii disruptive.  

Am aflat din raportul Gartner Hype Cycle, una dintre cele mai apreciate unelte din lumea startup-urilor, care sunt tendințele în tech.

De exemplu, în timp ce augmentarea umană este abia la început, mai exact în faza de innovation trigger, în ciclul tendințelor din tehnologie, alte tehnologii emergente complementare precum machine learning, blockchain, drone, interfețe între creier și computere au înregistrat creșteri semnificative și vor ajunge la ceea ce analiștii Gartner denumesc plateau of productivity într-un orizont de timp de 2-5 ani sau în următorul deceniu (cum este cazul interfețelor între creierul uman și computere).

În ceea ce privește 2017, raportul observă trei mega tendințe pe zona de tehnologie care pot fi explorate de antreprenori: inteligența artificială (deep learning, vehicule autonome, drone, roboți), experiențele imersive (cum ar fi realitatea virtuală, 4D printing, realitatea augmentată, augmentarea umană, interfețe creier-computer) și platformele digitale (adică 5G, blockchain, IoT, quantum computing).

”Tehnologiile axate pe inteligență artificială vor continua să fie cea mai disruptivă clasă și în următorii 10 ani, iar la baza acestui trend stau cantitățile imense de date de care putem dispune, precum și toate descoperirile din zona rețelelor neuronale”, spun cei de la Gartner.

În plus, pe măsură ce tehnologiile avansează, se va pune un accent tot mai mare pe modul în care acestea interacționează cu oamenii și cum se adaptează la cerințele noastre.

În ceea ce privește blockchain-ul, hype-ul se va duce de la monedele virtuale precum bitcoin și ethereum spre alte utilizări ale acestei tehnologii care aduce un grat sporit de securitate a datelor.

În acest moment, în hype sunt tehnologii precum deep learning (va ajunge în faza de platou în 2-5 ani), asistenți virtuali, connected homes, nanotuburi – tehnologia care a deschis o nouă eră în electronică (toate acestea vor atinge faza de platou peste 5-10 ani).

Deja a început să scadă interesul pentru realitate augmentată dar și pentru tehnologii care au aplicații în zona de enterprise (vor ajunge în faza de platou în 5-10 ani). Realitatea virtuală este, din nou, pe un trend ascendent și va continua să fie pe buzele tuturor cel puțin încă 5 ani.

De asemenea, în creștere sunt tehnologii care vor atinge un punct critic chiar și peste un deceniu, dar care vor fi în hype, poate, peste 2-3 ani – 4D printing, quantum computing, augmentare umană, brain-computer interface.



Citeste si