Generația Z folosește inteligența artificială la muncă fără inhibiții

Cu toate că peste 62% dintre GenZ se tem că inteligența artificială îi va înlocui la locul de muncă, peste 90% continuă să folosească astfel de instrumente pentru ajutor cu scrierea de mail-uri sau găsirea tonului potrivit.

Deși majoritatea generației Z consideră că locurile lor de muncă ar putea fi înlocuite de AI, cei mai mulți încă folosesc AI pentru a îndeplini sarcini de birou, iar mulți sunt deschiși în privința asta, conform Entrepreneur.

Un nou sondaj publicat de Google a evaluat obiceiurile legate de utilizarea AI în rândul a 1.005 angajați din SUA, cu normă întreagă, cu vârste între 22 și 39 de ani. Google a numit acest grup „lideri tineri” deoarece dețin în prezent funcții de conducere sau aspiră la astfel de poziții.

93% dintre Gen Z și 79% dintre millennials folosesc instrumente AI

Sondajul a constatat că 93% dintre respondenții din generația Z, cu vârste între 22 și 27 de ani, folosesc săptămânal două sau mai multe instrumente AI, precum ChatGPT sau Google Gemini AI. Similar, și 79% dintre millennials, cu vârste între 28 și 39 de ani, practică aceleași obiceiuri.

Abilitățile de scriere ale AI-ului atrag generația Z și millennials, dintre care 70% au declarat că au folosit AI pentru a-i ajuta la redactarea unui răspuns prin e-mail, pe când 88% au spus că AI îi ajută să găsească tonul potrivit în scris.

62% dintre Gen Z se tem că vor fi înlocuiți de AI

Un alt sondaj, publicat la începutul lunii de firma de educație tehnologică General Assembly, a arătat că 62% dintre cei din generația Z cred că AI le va înlocui locurile de muncă în următorii 10 ani. 

Un studiu separat de la Duke University a constatat că 61% dintre marile companii din SUA intenționează să folosească AI pentru a automatiza sarcini care erau anterior realizate de oameni în decursul următorului an.

Sondajele mai arată că doar 6% dintre directorii și vicepreședinții de nivel executiv consideră AI-ul ca fiind un risc pentru locurile lor de muncă. Aceasta discrepanță reflectă diferențele de putere dintre angajații juniori și seniori, în special în timpul concedierilor sau discuțiilor despre cum poate AI-ul aduce mai multă eficiență la locul de muncă.

La Summitul AI organizat de Nvidia în octombrie, CEO-ul Jensen Huang a subliniat că AI va prelua doar anumite părți dintr-un loc de muncă, între 20-50%, dar persoana care știe să utilizeze AI va prospera. 

Angajatorii au remarcat de asemenea că cei mai tineri tind să nu exceleze în abilități soft, cum ar fi comunicarea și gestionarea timpului și că, pe măsură ce AI preia tot mai multe sarcini tehnice și independente, aceste abilități devin esențiale.

Despre AI la locul de muncă am mai vorbi și noi. Dacă ești curios despre câți funcționari publici ar putea înlocui AI-ul în România poți afla aici, iar dacă ești interesat de cum schimbă AI-ul diverse industrii, poți citi articolele noastre despre Afaceri cu AI



Citeste si