- 22 Iulie 2020
Ghid de supraviețuire a afacerii în criza coronavirus: soluții concrete de optimizare
În urma unui sondaj efectuat în rândul clienților Autonom despre modul în care pandemia și perioada de izolare le-a afectat activitatea, antreprenorii au indicat că una dintre cele mai mari provocări în acest moment este obținerea accesului la finanțare și menținerea lichidității.
De aceea, pentru a veni în sprijinul antreprenorilor de pretutindeni, Autonom, alături de partenerii săi, au selectat o gamă de soluții concrete, cu scopul de a oferi o sursă utilă de idei pentru optimizarea și dezvoltarea business-ului.
“O criză vine întotdeauna cu provocări, dar și cu oportunități. Este o perioadă în care noi toți trebuie să analizăm ce îmbunătățiri putem face și cum ne putem reinventa business-urile. Credem cu tărie că antreprenorialul poate deveni adevăratul motor al economiei noastre, iar companiile românești vor avea un rol fundamental în reducerea șomajului și în temperarea recesiunii. Dar ca acest lucru să se întâmple, sectorul antreprenorial are nevoie de sprijin, de colaborare și de acces la capital. Prin acest ghid, ne dorim să oferim antreprenorilor locali o resursă care să îi ajute să își redefinească modelul de afaceri într-unul mai agil și durabil” au declarat Marius și Dan Ștefan, cofondatori Autonom.
Ghidul Autonom ”Soluții de optimizare a business-ului pentru antreprenori”, conține trei capitole, axate în jurul soluțiilor de optimizare a costurilor, dezvoltarea și finanțarea companiei și gestionarea personalului și a riscurilor.
În ghid, antreprenorii pot găsi 16 idei pentru 5 provocări cu care aceștia se confruntă în contextul actual al crizei. Provocările includ, printre altele, nevoia de finanțare pentru investiții și capital de lucru, gestionarea productivității și pregătirea angajaților sau optimizarea costurilor legate de spațiile de birou sau active.
În pregătirea conținutului acestui ghid, Autonom s-a concentrat pe provocările care au fost indicate în studiul efectuat în perioada 2 - 12 iunie, la care au participat 134 de companii locale, clienți ai Autonom. Aproximativ 69% dintre respondenți au recunoscut că au fost afectați de perioada de carantină; dintre aceștia, 42,5% au fost afectați mediu iar 26% major.
În ceea ce privește provocările aduse de pandemie, 75% din antreprenorii și managerii care au participat la sondaj au observat o scădere a activității și a volumului de vânzări. Al doilea cel mai indicat răspuns a fost reducerea cheltuielilor, ales de 38% dintre participanți, urmat de lichiditatea redusă, adică incapacitatea de plată a furnizorilor, situație întâlnită în rândul a 34% dintre respondenți.
Puteți descărca ghidul de optimizare a afacerii realizat de Autonom accesând acest link, sau îl puteți consulta la finalul materialului.Printre alte probleme menționate de respondenți au fost: nevoia de a trimite angajații în șomaj tehnic (30%), scăderea moralului angajaților (25%), reducerea capacității de aprovizionare din cauza restricțiilor de circulație (22%), scăderea productivității angajaților din cauza lucrului de acasă (17%), lipsa serviciilor de îngrijire copil pentru angajații cu copii (14%) și reduceri de personal (10,5%).
În termeni de ceea ce este necesar pentru continuarea activității, majoritatea răspunsurilor participanților s-au concentrat pe nevoia de capital. 39,5% dintre aceștia au indicat accesul la surse de finanțare. De aceea, ghidul Autonom este concentrat în jurul soluțiilor de optimizare a costurilor prin care companiile pot crea economii suplimentare, precum și a soluțiilor de finanțare alternativă.
Concluzia studiului a arătat că în ciuda contextului, antreprenorii și managerii locali rămân optimiști cu privire la viitor. Aproximativ 80% dintre respondenți sunt încrezători că afacerile lor vor trece cu bine peste perioada următoare de 3-6 luni. În același timp, 18,5% nu sunt siguri de ceea ce va aduce această perioadă și 1,5% au recunoscut că nu consideră că vor supraviețui.
Autonom Solutii de Optimizare a Business Ului Pentru Antreprenori by start-up.ro on Scribd