- 29 Noiembrie 2024
Ghid de alegere a plăcii video NVIDIA potrivite în 2024
O placă video poate că nu e un cadou sexy, fie că ți-l faci singur, fie că-l primești de la cineva. Dar ar putea fi un cadou pe care-l dorești anul acesta deoarece îți poate îmbunătăți semnificativ experiența de gaming și de muncă.
De exemplu, dacă ai o placă video din seria RTX 20 și treci la noua generație RTX 40 atunci o să beneficiezi de un boost semnificativ de performanță brută, dar și ajutorul DLSS și Frame Generation. Iar pentru această trecere nici nu ai nevoie de un upgrade semnificativ în restul PC-ului. În schimb dacă ai un GTX 1660 și vrei acum un 4090, da, ai nevoie de un nou PC, dar vorbim mai în detaliu imediat.
V-am promis că aducem mai mult conținut tech aici pe Technolust și asta facem. Azi vorbim despre plăci video, în special despre cele de la NVIDIA. Da’ de ce NVIDIA, poate te întrebi?
Pentru că acesta este un material de recomandări de achiziție pentru perioada aceasta, iar în ultimii ani am folosit doar plăci video NVIDIA, deci nu aș putea să vă spun ce să vă luați de la AMD. Sigur, există benchmark-uri, teste făcute de mulți alții, dar eu nu le-am făcut și aici vreau să vorbesc doar din experiență personală și de produse care mi-au trecut prin mână.
Acestea fiind zise, hai să începem.
Înainte de toate, trebuie să stabilim niște reguli, un ghid pe baza căruia o să vă facem diferite recomandări de plăci video în funcție de nevoile tale.
Bugetul disponibilStabiliți-vă un buget realist înainte de a începe căutarea. Plăcile video NVIDIA acoperă o gamă largă de prețuri, de la modele entry-level până la cele high-end.
Rezoluția și rata de refresh a monitoruluiCe monitor ai acum și plănuiești să-l schimbi în viitorul apropiat? Aici depinde dacă ai monitor cu rezoluție 1080p, 1440p sau 4K și ce fel de rată de refresh are? De exemplu, dacă ai un monitor FHD și nu plănuiești să-l schimbi atunci o placă video entry level ar fi potrivită.
Tipurile de jocuri preferateDacă joci titluri competitive, vei avea nevoie de un FPS ridicat, deci vrei o placă video capabilă să ruleze jocul la cât ai nevoie. Pentru jocuri AAA cu grafică avansată, căutați plăci video gaming high-end cu ray tracing și DLSS.
Acestea sunt niște lucruri la care trebuie să te gândești la nivel general, dar mai sunt și alte elemente specifice de care trebuie să ții cont.
Spațiul disponibil în carcasăMăsurați spațiul din carcasă și verificați dimensiunile plăcii video pentru a vă asigura că se potrivește, mai ales dacă alegi un model high-end. Știu, poate părea insignifiant, dar e important să te asiguri că intră și că stă bine și are un airflow bun.
Alegerea procesorului potrivitAsigurați-vă că aveți un procesor puternic pentru a evita bottleneck-ul, adică limitarea performanței plăcii video la anumite rezoluții.Pentru modelele high-end precum NVIDIA GeForce RTX 4090, vă recomandăm procesoare precum Intel Core i9 sau AMD Ryzen 9 din ultimele generații. Pentru alte plăci video puteți avea și procesoare mai slabe. Combinațiile pot fi numeroase în funcție de placa de bază, procesor sau placă video. Totuși, în cazul în care ai un procesor nițel mai slab și o placă video mai performantă poți trece peste bottleneck cu ajutorul DLSS cu Frame Generation, după cum am menționat în review-ul plăci RTX 4080 Super.
Memorie RAM suficientăAveți nevoie de minim 16GB de RAM DDR4 sau DDR5 la frecvențe ridicate pentru a susține plăcile video NVIDIA performante. Pentru sisteme de top, luați în considerare 32GB sau chiar 64GB.
Sursa de alimentare adecvatăInvestiți într-o sursă de calitate cu putere suficientă. Pentru plăcile video high-end, vă recomandăm surse de minim 800W, certificate 80 Plus Gold sau Platinum. Totuși, dacă nu vrei un RTX 4080 Super, ci doar un 4060 atunci ai nevoie de o sursă de doar 550W. Plăcile video au un consum diferit și verifică ce sursă ai acum și dacă e suficient de puternică. Așa te asiguri că sistemul tău are suficientă putere și că nu ai parte de crash-uri sau alte neplăceri.
SSD NVMe rapidUn SSD NVMe Gen4 vă va reduce timpii de încărcare și va permite plăcii video să acceseze rapid datele necesare, îmbunătățind experiența generală de gaming.
Ce placă video NVIDIA să alegi?În primul rând, cel mai important este bugetul, cum am zis și anterior. Degeaba vrei 4K gaming, dacă ai doar 2000 de lei pentru o placă video. De fapt, în banii ăștia ai un GeForce RTX 4060 sau GeForce RTX 4060 Ti.
O asemenea placă video asigură o performanță foarte bună de gaming la rezoluție 1080p și chiar 1440p, dar aici depinde și de joc. La rezoluția 1080p, ambele plăci oferă performanțe excelente, dar GeForce RTX 4060 Ti este mai potrivit pentru gaming la rate de refresh ridicate (ex. 120Hz+) sau pentru jocuri cu ray tracing.
Alege GeForce RTX 4060 dacă ai un buget limitat sau dacă te concentrezi pe gaming la 1080p fără nevoia de setări ultra.
Optează pentru GeForce RTX 4060 Ti dacă dorești rate de refresh mai mari, performanță mai bună la 1440p sau o soluție mai potrivită pentru viitor. Poți lua un RTX 4060 de la Gigabyte de la eMAG pentru 1660 de lei în acest moment.
Dacă bugetul îți permite o extindere la 2100 de lei atunci poți alege un RTX 4060 Ti de la același producător.
Aceste plăci video sunt potrivite și pentru editare foto în Lightroom sau Photoshop sau editare video, însă cel mai bine se pretează la editări 1080p și fără prea multe efecte și elemente grafice. Cei 8GB de VRAM pot deveni o limitare pentru proiectele mari, mai ales în editarea video la 4K sau 8K sau în lucrul cu fișiere foto RAW de mari dimensiuni.
Următorul prag este în jurul a 3000-3500 de lei și te poți uita la plăci video RTX 4070, RTX 4070 Super.
RTX 4070 oferă performanțe bune la rezoluția 1440p, cu frame rate-uri fluide în titluri moderne și ray tracing activat, cu ajutorul DLSS. GeForce RTX 4070 Super este cu aproximativ 10-15% mai performant decât RTX 4070. Este mai aproape de RTX 4070 Ti ca performanță brută, dar rămâne mai eficient energetic și mai accesibil
Ambele plăci sunt opțiuni excelente pentru sarcini creative, utilizând nuclee CUDA și cei 12GB de memorie VRAM. Sunt potrivite pentru software-uri precum Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve și Blender. Acum putem vorbi și de editare 4K fluentă.
Ca și recomandare puteți să mergeți pe acest Gainward Ghost la aproape 3000 de lei de aici.
Iar pentru GeForce RTX 4070 Super ne-a plăcut și designul acestei plăci Inno3D.
Cu următoarele recomandări deja ne ducem spre 4K gaming și performanță bună în cam orice sarcină pe care ți-ai imaginat-o.
NVIDIA GeForce RTX 4080 Super este primul pas spre gaming la rezoluție 4K datorită numărului de nuclee mai mare, frecvenței ridicate și capacității memoriei virtuale mari la 16 GB. Un 4080 Super dețin și eu și recent am făcut un upgrade și la un monitor 4K, iar placa se descurcă bine și poți avea peste 60 de FPS în toate jocurile de la ora actuală. Poți să folosești DLSS, ray tracing și să găsești balansul potrivit pentru tine.
Dacă nu vrei să faci niciun compromis atunci singura alegere actuală este un GeForce RTX 4090 care e mai performant decât un GeForce RTX 4080 Super și excelează în jocuri cu ray tracing, dar și prețul e mult mai mare.
GeForce RTX 4080 Super este excelentă pentru editare video, în special în aplicații care folosesc nuclee CUDA și VRAM. Performanțele sunt foarte bune pentru sarcini precum navigarea timeline-urilor, corectarea culorilor și randarea proiectelor, datorită DLSS 3 și nucleelor Tensor.
GeForce RTX 4090 este liderul absolut, cu 24GB VRAM (față de 16GB la RTX 4080 Super) și mult mai multe nuclee CUDA. Este ideală pentru proiecte video de înaltă rezoluție (8K) sau pentru randarea efectelor complexe.
Pentru un GeForce RTX 4080 Super ni se pare că are un preț bun acest model Gigabyte Super Gaming OC. Iar pentru ce e mai bun la ora actuală vă recomandăm acest RTX 4090 de la ASUS, dublu ca preț comparativ cu 4080 Super.
Sper că v-a plăcut acest ghid și v-a fost util și că am făcut puțină lumină când vine vorba de achiziția unei plăci video. Dacă v-a plăcut să ne spuneți și mai facem pe viitor și alte asemenea materiale.