- 20 Iulie 2022
Ghidul investitorului în startup-uri în această vară. Cum să o faci calculat?
Alături de SeedBlink, platformă de investiții în startup-uri și inovație, am pornit anul acesta într-un proces dificil, dar esențial: să explicăm modul în care poți investi în startup-uri și de ce această strategie poate fi una de succes dacă ai ajuns la un capital care să-ți permită să faci acest lucru.
Oana Coșman și Florin Cașotă au explicat în episoadele anterioare ale seriei pașii de investiție în startup-uri. Și nu trebuie să o faci singur sau singură și te poți baza pe o comunitate care să te ajute să iei decizii. Află mai jos cei trei pași de investiție și documentează-te mai departe pe SeedBlink.
Primii pași - Cum să investești într-un startupÎn 2021, investitorii privați din România au oferit startup-urilor finanțări în valoare de 8,9 milioane euro, dublu față de 2020. Sumele alocate de aceștia au variat între câteva mii de euro, până la 50.000 și chiar peste 500.000 de euro.
Un startup, așa cum este definit de Steve Blank, este "o organizație formată pentru a căuta un model de afaceri repetabil și scalabil". Această organizație temporară, odată ce dovedește modelul de creare a valorii adăugate și înregistrează o creștere de 10 ori mai mare, se transformă într-o afacere matură.
Așadar, să pornim la drum și să listăm câteva motive pentru care ai putea lua decizia de a investi într-un startup ca să-ți dai seama pe unde te situezi și ce așteptări ai putea avea de la acest tip de investiții.
De exemplu, unul din motive ar putea fi să-ți diversifici portofoliul - ai investit pe bursă sau în crypto și vrei să-ți dezvolți mai departe portofoliul cu alte tipuri de active.
Vrei să încurajezi inovația - investițiile în startups îți oferă ocazia să plasezi bani în domenii pe care le cunoști și te pasionează. Este bine de știut că pentru startup-uri, expertiza investitorului este la fel de valoroasă ca banii (smart money). În plus, startup-urile generează anual milioane de locuri de muncă, contribuind activ la creșterea economiei locale.
Află mai multe în video-ul de mai jos.
Investițiile în startup-uri sunt privite ca fiind unele dintre cele mai profitabile, dar și riscante activități investiționale.
Gradul de implicare pe care un investitor îl dorește odată ce a intrat în acționariatul unui startup, același lucru poate fi spus și în ceea ce privește nivelul de risc pe care acesta și-l poate asuma și orizontul de timp pentru care doresc să facă investiția.
”Startup-urile tech tind să aibă mai multe runde de investiții într-un orizont de timp mai rapid, sau să fie achiziționate de companii mari, așa că perioada de deținere pentru un investitor privat poate scădea la un an. Elemente precum piețele secundare pot crește potențialul de lichiditate”, menționează experții SeedBlink.
Așadar, dacă vrei bani rapid, poți ieși cu prima ocazie. Dar dacă ai încredere în startup și crezi că va ajunge departe, păstrează acțiunile, și eventual mai cumpără în rundele următoare folosind dreptul de preempțiune, este sfatul pe care-l dau experții platformei SeedBlink.
Află mai mult din episodul 2 al seriei Invest in Startups
Să investești într-un startup poate fi un proces ușor, dar, în același timp, poate fi și o inițiativă destul de riscantă.
Dacă dispui de mai multe fonduri, diversificarea portofoliului este o foarte bună strategie de management al riscului: în esență, investitorii își împart cât mai mult capitalul între mai multe startup-uri din industrii variate, în diferite stadii de dezvoltare, sau în geografii diferite.
Află mai multe despre cum să faci asta din videoclipul de mai jos.